Οι εταιρείες παρακάμπτουν όλο και πιο συχνά την Κίνα για τον ανεφοδιασμό τους
- 20/09/2023, 15:35
- SHARE
Ενώ η Κίνα θεωρούνταν το «εργοστάσιο» του κόσμου για τις περασμένες 4 δεκαετίες, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μια «στροφή» των εφοδιαστικών αλυσίδων από το Πεκίνο προς άλλες χώρες της Ασίας.
Η παραπάνω τάση υπήρχε ακόμα και πριν από τα προβλήματα που προκάλεσε στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα η πανδημία του κορονοϊού, λόγω του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας επί προεδρίας του Ντόναλτ Τραμπ. Σημειώνεται ακόμα πως η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον παραμένουν τεταμένες και επί κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ.
Τα τελευταία χρόνια, εταιρείες όπως η Apple και η Mazda «αποχαιρετούν» τα κινεζικά εργοστάσια για άλλες, γειτονικές χώρες, όπως το Βιετνάμ και το Μπαγκλαντές.
Ωστόσο, παρά το ότι η παραγωγική δραστηριότητα για τα τελικά προϊόντα έχει μετακινηθεί από την Κίνα, οι αλυσίδες εφοδιασμού δεν έχουν αποσυνδεθεί από τη χώρα.
Τα εμπορικά στοιχεία δείχνουν ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές συναρμολογούν λιγότερα τελικά προϊόντα στην πατρίδα τους. Αντιθέτως, στέλνουν υλικά επεξεργασίας και ενδιάμεσα προϊόντα στη Νοτιοανατολική Ασία για τελική συναρμολόγηση.
«Οι εταιρείες μεταφέρουν τη διαδικασία μεταποίησης σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων περιοχών της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής, για να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Κατά τη διαδικασία αυτή, απαιτούν από τους προμηθευτές τους να διαφοροποιήσουν επίσης τις αλυσίδες εφοδιασμού τους» δήλωσε στο Business Insider ο Μίσα Γκοβστέγιν, CEO της αμερικανικής πλατφόρμας ηλεκτρονικών MacroFab.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εν μέσω της απομάκρυνσης των εταιρικών εφοδιαστικών αλυσίδων από την Κίνα άλλες ασιατικές χώρες είδαν τις εξαγωγές τους προς το Πεκίνο να μειώνονται.
Σύμφωνα με έκθεση της Nomura, το μερίδιο της Κίνας στις εξαγωγές από τις ασιατικές χώρες έχει μειωθεί από 22% τον Απρίλιο του 2021 σε 18% τον Ιούνιο του 2023. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διετή μείωση των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Και δεν είναι μόνο η εγχώρια ζήτηση της Κίνας για εισαγωγές που έχουν μειωθεί. Οι αγορές πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων της Κίνας από τις περισσότερες άλλες ασιατικές χώρες έχουν επίσης μειωθεί.
Συγκεκριμένα, το μερίδιο των εξαγωγών επεξεργασμένων εξαρτημάτων της Κίνας από τη Νότια Κορέα και το Χονγκ Κονγκ μειώθηκε κατά 2% σε διάστημα 26 μηνών, από τον Απρίλιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2023.
Αυξημένες οι εξαγωγές της Κίνας για συναρμολόγηση προϊόντων
Παρόλο που η Ασία μπορεί να φαίνεται να αποσυνδέεται από την Κίνα, τουλάχιστον μια περιοχή της ηπείρου συνδέεται περισσότερο με τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου. Το εμπόριο της Νοτιοανατολικής Ασίας με την Κίνα έχει διασυνδεθεί περισσότερο σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται friendshoring, μια πρακτική όπου οι αλυσίδες εφοδιασμού επικεντρώνονται σε χώρες που θεωρούνται πολιτικοί ή οικονομικοί σύμμαχοι.
Έκθεση της HSBC που δημοσιεύτηκε νωρίτερα τον Σεπτέμβριο έδειξε ότι περισσότερες κινεζικές εξαγωγές κατευθύνονται στη Νοτιοανατολική Ασία από ό,τι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Οι εξαγωγές από την Κίνα προς τη 10μελή Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) έχουν φθάσει σχεδόν τα 600 δισ. δολάρια το μήνα με βάση τους κινητούς μέσους όρους 12 μηνών που συνέταξε η τράπεζα, ξεπερνώντας τις αποστολές του μπλοκ προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη από νωρίτερα το 2023. Η μετατόπιση αυτή οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα εξαρτήματα που προέρχονται από την Κίνα αποστέλλονται στη Νοτιοανατολική Ασία για τελική συναρμολόγηση πριν επανεξαχθούν στους τελικούς προορισμούς τους για τους καταναλωτές -όπως οι ΗΠΑ-, σύμφωνα με την HSBC.
Σε έκθεση του Απριλίου από το Carnegie Asia Program, σημειώνεται πως η Κίνα διαδραμάτισε «παρασκηνιακό» ρόλο στην προμήθεια εξαρτημάτων και υλικών για τις εξαγωγές άλλων χωρών προς τις ΗΠΑ, παρόλο που το μερίδιο της Κίνας στο σύνολο των αγαθών που εισάγονται στην Αμερική μειώθηκε από 22% σε 17% μεταξύ 2017 και 2022.
«Η Κίνα μπορεί να εξάγει λιγότερο στις ΗΠΑ άμεσα, αλλά τώρα εξάγει έμμεσα περισσότερο» ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης.
Σημαντικό ρόλος στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού
Παρά τη ρητορική περί απομάκρυνσης των εφοδιαστικών αλυσίδων από την Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι πιθανό να συνεχίσει να διαδραματίζει έναν υπερμεγέθη ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο, έστω και έμμεσα.
Το 2021, η Κίνα αντιπροσώπευε περίπου το 1/3 της συνολικής μεταποιητικής παραγωγής του κόσμου, σύμφωνα με την έκθεση του Carnegie.
Ο Govshteyn της MaroFab επανέλαβε την άποψη αυτή: «Η Κίνα θα αποτελεί πάντα ένα τεράστιο μέρος του παγκόσμιου εμπορίου» δήλωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
Πηγή: businessinsider.com