Οι ευρωεκλογές ως buffer zone και το παιχνίδι στους αρχηγούς

Οι ευρωεκλογές ως buffer zone και το παιχνίδι στους αρχηγούς
Greek voters will go to the polls on 21 May 2023 to cast their ballots in the Greek general elections. About 9.8 million voters are registered in the electoral rolls, of which almost 400,000 new voters have the right to vote for the first time. The Greeks who live abroad and are registered in the special foreign electoral rolls exercised their right to vote on 20 May, in the electoral divisions set up in 35 countries. (Photo by Achilleas Chiras/NurPhoto) (Photo by Achilleas Chiras / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Στρατηγικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να μην πέσει κάτω από το 33%

Σήμερα, ατύπως, ξεκινάει η προεκλογική περίοδος. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού έπεσε η αυλαία του επετειακού συνεδρίου της ΝΔ, ξεκινάει από σήμερα εξόρμηση στην περιφέρεια για να εξηγήσει από άκρη σε άκρη της χώρας πως οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες και πως δεν υπάρχουν περιθώρια πειραματισμών. 

Το ίδιο έχει ξεκινήσει ήδη να κάνει και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζει πως ο ίδιος αποτελεί το δυνατό χαρτί της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Οι δυο αρχηγοί έχουν πάρει πάνω τους το παιχνίδι των ευρωεκλογών, γιατί αντιλαμβάνονται πως με τον τρόπο που η πολιτική πιάτσα στη χώρα διαβάζει τα αποτελέσματα της κάλπης, η υπόνοια και μόνο της ήττας θα θέσει σε κίνδυνο την στρατηγική τους. 

Στρατηγικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να μην πέσει κάτω από το 33% (το ποσοστό στις προηγούμενες ευρωεκλογές, αυτές του 2019), ή στην χειρότερη περίπτωση να μην γράψει αποτέλεσμα χωρίς τον αριθμό τρία μπροστά. Στον ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξουν σαμπάνιες εάν το ποσοστό του κόμματος ξεπεράσει το 17,8% που κατέγραψε στις εκλογές του Ιουνίου, όμως η κατοχύρωση της δεύτερης θέσης είναι για τον Κασσελάκη το πιο σημαντικό ζητούμενο  – αφού έπειτα κανείς δεν πρόκειται να αμφισβητήσει την θέση του στην Προεδρία του κόμματος. 

Εδώ και καιρό έχω γράψει σε αυτή τη στήλη πως οι ευρωεκλογές θα γίνουν σε κλίμα “σκληρού ροκ”, αφού τα ζητήματα που μπαίνουν στο πολιτικό μπλέντερ δεν προσφέρονται για νηφάλιες συζητήσεις: υποκλοπές, Τέμπη, κράτος δικαίου, γυναικοκτονίες. 

Η χώρα ζει τις εκλογές συγκρουσιακά – δεν υπάρχει εκλογική αναμέτρηση που δεν παράγει πολιτικό αποτέλεσμα κι η κάλπη του Ιουνίου θα είναι η τελευταία μέχρι τον Ιούνιο του 2027, εφόσον τα πράγματα κυλήσουν γραμμικά. Υπό αυτό το πρίσμα οι ευρωεκλογές λειτουργούν ως buffer zone, ως ένας αποσβεστήρας κραδασμών σε εσωκομματικό και πολιτικό πεδίο που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στους αρχηγούς. Μετά το καλοκαίρι, έχει ο Θεός. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: