Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη και η αντίδραση των τουριστικών φορέων

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη και η αντίδραση των τουριστικών φορέων
Photo: pixabay.com
Airbnb, φόρος διαμονής κασι ασφαλιστική κάλυψη καταλυμάτων, μπαίνουν στο μικροσκόπιο.

«Πλάτη» στις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα μας, καλείται να βάλει ο κλάδος του τουρισμού με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει από το βήμα της ΔΕΘ πως οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία της φιλοξενίας θα συμβάλουν με το φόρο διαμονής ως πράσινο τέλος,  συγχρηματοδοτώντας το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών.

Αφού τόνισε την υποχρεωτική πλήρη ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών στο άμεσο μέλλον όλων των επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει αύξηση 1-6 ευρώ ανά διανυκτέρευση στον φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία, που θα αποδώσει έως 300 εκ. ευρώ το 2024 για το νέο Ταμείο Αποζημιώσεων Καταστροφών και επιβολή ΦΠΑ και Τελών στη βραχυχρόνια μίσθωση για όσους εκμεταλλεύονται από 3 ακίνητα και πάνω .

Επιπρόσθετα, τα φυσικά πρόσωπα που θέλουν να διαθέτουν πάνω από 2 ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση, θα πρέπει να κάνουν έναρξη εργασιών. Αυτά τα ακίνητα θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ, φόρο διαμονής και Τέλος Παρεπιδημούντων 0,5%.

Καλύπτοντας τρύπες …

«Σε ό,τι αφορά την αύξηση του φόρου διαμονής ήταν πάγιο αίτημα του κλάδου να καταργηθεί ή τουλάχιστον τα έσοδα να αξιοποιούνται για την χρηματοδότηση διαφημιστικής καμπάνιας. Δυστυχώς τα έσοδα πάνε για άλλο σκοπό και στο τέλος θα ακριβύνει το τουριστικό προϊόν της Ελλάδος. Υπάρχει μία αμηχανία από την πλευρά των ξενοδόχων. Μπορεί στο εξωτερικό, πράγματι, ο φόρος να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα, όμως χρησιμοποιείται για τουριστικό σκοπό, για την προβολή ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και τουριστικών προορισμών. Στην Ελλάδα η λογική που εφαρμόζεται είναι αντίστοιχη με τον ειδικό φόρο που επιβάλλεται στα καύσιμα για την κάλυψη δηλαδή άλλων “τρυπών” στην οικονομία» επισημαίνει στο Fortune ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Μάκης Τιμοθεάτος.

Σχολιάζοντας την ασφάλιση των ξενοδοχειακών υποδομών τονίζει πως δεν ήταν, μέχρι πρότινος, υποχρεωτική, όμως, όλοι οι σοβαροί επιχειρηματίες που επενδύουν μεγάλα ποσά θεωρούν την αγορά ασφαλιστικών προϊόντων δεδομένη.

«Θα έλεγα ότι υπάρχει ασφαλιστική κουλτούρα στον κλάδο μας και είναι φυσικά απαραίτητη. Για παράδειγμα στις πυρκαγιές στη Ρόδο όποιος επιχειρηματίας είχε ασφαλιστική κάλυψη βλέπει ότι προχωράει πιο γρήγορα η αποκατάσταση των ζημιών, αντί να περιμένει την κρατική βοήθεια που καθυστερεί».

Με τη σεζόν να ολοκληρώνεται μέσα Οκτωβρίου, ο κ. Τιμοθεάτος δηλώνει ικανοποιημένος από την έκβασή της.

«Είχαμε αύξηση στις αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό, αλλά δεν ξέρουμε αν αυτό θα μεταφραστεί αντίστοιχα και στα κέρδη διότι μην ξεχνάτε τα υψηλά λειτουργικά κόστη, αλλά και τα υψηλά κόστη προσωπικού. Αυτή τη στιγμή στα νησιά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης βρίσκονται κυρίως Άγγλοι, Ολλανδοί και Αυστριακοί» καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα ξενοδοχεία πληρώνουν για ακόμη μια φορά τη νύφη»

«Δεν είδα τις ανακοινώσεις με θετική μάτια. Δυστυχώς κάθε φορά τα ξενοδοχεία «πληρώνουν τη νύφη» επειδή πάνε καλά» λέει η επιχειρηματίας Έρρικα Μπενακοπούλου, CEO των ξενοδοχείων AthensWas στην Αθήνα και Anemi στη Φολέγανδρο.

Συνεχίζει λέγοντας πως η Αθήνα “πετάει”, καταγράφει κινητικότητα, ήδη υπάρχουν προκρατήσεις για φθινόπωρο και χειμώνα, ενώ έχει μετατραπεί σε “city break” προορισμό. Μάλιστα το 50% είναι Αμερικανοί τουρίστες και ακολουθούν οι Ευρωπαίοι.

«Το AthensWas είχε 100% πληρότητα όπως επίσης και το εστιατόριο μας. Θεωρώ ότι θα είναι μία χρονιά ρεκόρ για εμάς. Σε ό,τι αφορά την Φολέγανδρο κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με το 2022. Η αλήθεια είναι πως στην αρχή του καλοκαιριού δεν είχαν καλή πληρότητα όλα τα νησιά και ανασταλτικός παράγοντας είναι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, κυρίως για τους Έλληνες ταξιδιώτες».

«Η χρονιά έχει κυλήσει καλά, ωστόσο, όπως συνηθίζεται, όλοι την “πέφτουν” πάνω στον τουρισμό. Ο φόρος διαμονής αγγίζει τον πελάτη μεν, αλλά δεν μπορείς να τον επιβάλλεις σε μία ασθμαίνουσα Ευρώπη, όταν για παράδειγμα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, διανύει ένα τρίτο τρίμηνο ύφεσης και απ’ ό,τι φαίνεται δεν προβλέπεται ανάκαμψη της αυτοκινητοβιομηχανίας, τουλάχιστον όχι άμεσα. Δεν μπορείς να ζητάς πιο πολλά χρήματα από τους πελάτες όταν εκτυλίσσονται υφεσιακά φαινόμενα, με υψηλό πληθωρισμό και παράλληλα αύξηση των επιτοκίων. Σίγουρα θέλουμε λιγότερους και καλύτερους τουρίστες, όμως πως μπορεί να γίνει αυτό όταν ταυτόχρονα φτιάχνονται νέα καταλύματα;» διερωτάται ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar.

Σύμφωνα με τον ίδιο,  διαχρονικά, έχουν γίνει σημαντικά λάθη που σχετίζονται με την έλλειψη γνώσης στο αντικείμενο του τουρισμού.

«Δεν είναι δυνατόν να φορολογείς το ίδιο ένα πεντάστερο ξενοδοχείο στη Σαντορίνη με μέση τιμή δωματίου 500€ με 550€ με ένα πεντάστερο στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα με τιμή 90 €! Αυτό που συνέβη στη Μύκονο και την Σαντορίνη έπρεπε να γίνει, αλλά στο τέλος της ημέρας θίγεται το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας. Εκτιμώ ότι το τιμωρητικό ρεύμα ίσως συνεχιστεί, αλλά σταδιακά θα βρεθεί μία ισορροπία στην αγορά».

Το να είναι η φορολόγηση κάποιου που αξιοποιεί δύο ακίνητα στη λογική της βραχυρόνιας μίσθωσης, αντίστοιχη με εκείνη ενός επιχειρηματία ξενοδόχου, συνιστά ένα μέτρο δίκαιο αφού, όπως λέει ο κ. Αγγελόπουλος, υπάρχει ίση μεταχείριση καταλυμάτων φιλοξενίας.

«Το ιδανικό είναι σε μία επόμενη αφορμή, είτε είναι η ΔΕΘ, είτε κάτι άλλο, να δώσουμε έμφαση στον πολλαπλασιαστή του τουρισμού και να τον αξιοποιήσουμε. Την  ίδια ώρα, πρέπει να αναβαθμιστεί το Υπουργείο Τουρισμού μεταξύ των υπόλοιπων Υπουργείων».

Εστιάζοντας στις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία ο κ. Αγγελόπουλος είναι κατηγορηματικός: « Ο άνθρωπος δεν μπορεί – και δεν πρέπει – να τα βάζει με τη φύση. Συνήθως μετά από πλημμύρες ακολουθούν σεισμοί. Ταυτόχρονα το γεγονός ότι ξύπνησε η Αίτνα, η οποία συνδέεται υπόγεια και με την Σαντορίνη, είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει. Πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση οικισμών σε πλαγιές. Το νερό δεν έχεις τρόπο να το συγκρατήσεις, πάντα θα καταλήγει στον υδροφόρο ορίζοντα και το να χτίζεις σπίτια πάνω σε λίμνες είναι λάθος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 5αστερα ο μεγάλος χαμένος

Να σημειωθεί ότι ο φόρος διαμονής σε ενοικιαζόμενα και ξενοδοχεία το 2024 θα έχει ως εξής:

1-2 αστέρια: από 0,50 πάει 1,5 ευρώ

3*: από 1,5 ευρώ πάει 3 ευρώ

4*: από 3 ευρώ πάει 7 ευρώ

5*: από 4 ευρώ πάει 10 ευρώ

«Η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου είναι καταστροφική για τα 5άστερα ξενοδοχεία. Όταν βάζεις 10 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ανά άτομο, σκεφτείτε πόσο ανεβαίνει το κόστος για μια οικογένεια! Και στην τελική δεν μας ρώτησαν πριν πάρουν την απόφαση» αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης.

Για την Κρήτη, η τρέχουσα τουριστική σεζόν άγγιξε τα περσινά επίπεδα. Οι αφίξεις στο αεροδρόμιο σημείωσαν άνοδο 3%-4% και οι εισπράξεις ακολούθησαν την ανιούσα παρά την «τσιμπημένη» κατά 15% τιμή στα καταλύματα.

«Η αίσθησή μου είναι ότι, αν τελικά το μέτρο εφαρμοστεί, θα απωθήσει κόσμο από τα πολυτελή ξενοδοχεία» υπογραμμίζει ο κ. Χαλκιαδάκης.