Οι Gen Zers δείχνουν την προτίμησή τους στα μεταχειρισμένα iPhone. Γιατί λένε όχι στα ακριβά νέα μοντέλα

Οι Gen Zers δείχνουν την προτίμησή τους στα μεταχειρισμένα iPhone. Γιατί λένε όχι στα ακριβά νέα μοντέλα
epa11615092 A customer checks the new iPhone 16 model before buying at an Apple Store in Bangkok, Thailand, 20 September 2024. According to Apple Inc, the new iPhone 16 features Apple Intelligence - the new platform for artificial intelligence (AI) capability, larger display sizes, new creative capabilities as well as an innovative camera. The new iPhone 16 is widely available for purchase in Thailand from 20 September with a cheaper price tag than the previous iPhone 15 model, resulting from a stronger Thai baht against the US dollar, which analysts believed could drive iPhone sales growth in Thailand. Apple has an approximately 14 percent market share, with an increasing annual growth by 53 percent in Thailand's smartphone market, according to Canalys, the global technology market analyst firm. EPA/RUNGROJ YONGRIT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η αγορά μεταχειρισμένων τηλεφώνων σημείωσε αύξηση 5% από το 2021 έως το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Counterpoint Research.

Η γενιά Gen Z ανεβάζει την εμμονή της με τα μεταχειρισμένα είδη σε άλλο επίπεδο, αυτή τη φορά με τα smartphones τους.

Η τεχνολογικά καταρτισμένη γενιά δεν επιλέγει καινούρια iPhones — αντιθέτως, προτιμά χρησιμοποιημένα μοντέλα σε άριστη κατάσταση, στο ένα κλάσμα της αρχικής τιμής πώλησης.

Προφανώς, το iPhone 13 είναι το νέο iPhone 16.

«Με τις μικρές βελτιώσεις μεταξύ των νέων μοντέλων των smartphones, ένα αυξανόμενο ποσοστό καταναλωτών θεωρεί ότι οι μεταχειρισμένες επιλογές είναι καλύτερες», δήλωσε ο Glen Cardoza, ανώτερος αναλυτής έρευνας στην Counterpoint, στο Business Insider.

«Δεν τους πειράζει να χρησιμοποιούν ένα φθηνότερο μεταχειρισμένο μοντέλο που διαθέτει τα περισσότερα από τα πρόσφατα χαρακτηριστικά».

Ο Anmol Aroz, 23 ετών, αγόρασε ένα μεταχειρισμένο μοντέλο iPhone 13 Pro πριν από δύο χρόνια και δήλωσε στο Insider ότι εξοικονόμησε 650 δολάρια. Ο εργαζόμενος στον τομέα πωλήσεων IT, με έδρα την Αγγλία, είπε ότι δεν τον εντυπωσιάζουν οι τελευταίες και πιο προηγμένες λειτουργίες των νέων μοντέλων smartphones, όπως η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, και εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απώλεια αξίας των προσωπικών συσκευών.

«Με το που αγγίζεις το περιτύλιγμα, χάνεις 200 λίρες [259,96 δολάρια],» είπε. «Είμαι αποφασισμένος να παραμείνω στην επιλογή των μεταχειρισμένων συσκευών.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την Amy Maty Conrad, 34 ετών, οι τελευταίες τεχνολογικές λειτουργίες δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικές.

Η κάτοικος της Ουάσινγκτον, DC, δήλωσε ότι εκείνη και ο σύζυγός της αγοράζουν μεταχειρισμένα smartphones, με εκείνη να χρησιμοποιεί τη δεύτερη συσκευή της, ένα Samsung Galaxy S21.

«Χρησιμοποιώ κυρίως το τηλέφωνό μου για κλήσεις, email, δουλειά και ως κάμερα», είπε η ένθερμη αγοραστής μεταχειρισμένων ειδών στο Insider. «Πολλές από τις άλλες καινοτομίες λογισμικού δεν με εξυπηρετούν ιδιαίτερα».

Οι πωλήσεις του νέου iPhone 16 απογοήτευσαν μετά την κυκλοφορία του τον περασμένο μήνα, παρά τις προηγμένες δυνατότητές του, σύμφωνα με το CNN. Ο αναλυτής της Apple, Ming-Chi Kuo, δήλωσε στο Insider ότι οι προπαραγγελίες του νέας γενιάς iPhone μειώθηκαν κατά περίπου 13% σε σύγκριση με το πρώτο Σαββατοκύριακο πωλήσεων του iPhone 15.

Αντίθετα, η αγορά μεταχειρισμένων τηλεφώνων σημείωσε αύξηση, σύμφωνα με το Insider.

Από το 2021 έως το 2022, αυξήθηκε κατά 5%, σύμφωνα με στοιχεία της Counterpoint Research, ενώ η Apple κατείχε το ήμισυ της αγοράς μεταπώλησης. Η Zion Market Research, σύμφωνα με το Insider, προβλέπει ότι η αγορά των μεταχειρισμένων smartphones θα μπορούσε να αυξάνεται κατά 13% ετησίως μέχρι το 2032.

Ο Thibaud Hug de Larauze, CEO της εταιρείας μεταχειρισμένης τεχνολογίας Back Market, δήλωσε στο Insider ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία αναμένει ότι η πλειοψηφία των ενηλίκων θα αγοράζει ανακαινισμένα μοντέλα και θα επισκευάζει τις συσκευές που ήδη κατέχει, αντί να αγοράζει καινούργιες.

«Οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει τόση καινοτομία στο επόμενο προϊόν», είπε, συγκρίνοντας την αγορά αυτή με την αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Η Back Market ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα είναι για πρώτη φορά κερδοφόρα το 2024, με πελατειακή βάση 15 εκατομμυρίων, πολλοί από τους οποίους είναι επαναλαμβανόμενοι πελάτες, σύμφωνα με το Insider. Παρόλο που η εταιρεία διαφημίζει κάθε είδους ανακαινισμένες συσκευές, τα τηλέφωνα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων.

Ο Hug de Larauze είπε στο Insider ότι οι πελάτες ενδιαφέρονται περισσότερο για την τιμή παρά για το μοντέλο του smartphone.

Η Back Market είχε τρέξει στο παρελθόν μια προωθητική ενέργεια που προσέφερε στους πελάτες την εμπειρία του “τυφλού κουτιού” με ένα νέο τηλέφωνο, όπου μπορούσαν να αγοράσουν ένα μεταχειρισμένο iPhone ή Android χωρίς να βλέπουν το μοντέλο για μόλις 249 δολάρια.

Οι συσκευές εξαντλήθηκαν μέσα σε δύο ώρες.

Ο Hug de Larauze αμφισβήτησε τις λεγόμενες καινοτομίες που διαφημίζουν οι εταιρείες τεχνολογίας, όπως η ενσωμάτωση της AI, η οποία ανεβάζει την τιμή.

«Τι κάνει πραγματικά;» ρώτησε. «Τι αλλάζει στη ζωή σου;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: