Οι ΗΠΑ μετά την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν: Οι 100 δύσκολες μέρες

Οι ΗΠΑ μετά την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν: Οι 100 δύσκολες μέρες
epa09002076 US President Joe Biden turns away from the podium after delivering remarks on the US response to the coup in Myanmar, in the Eisenhower Executive Office Building (EEOB) at the White House complex, in Washington, DC, USA, 10 February 2021. EPA/MICHAEL REYNOLDS / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Άμεση ανάλυση από τον Απόστολο Μαγγηριάδη για τις εκλογές του Νοεμβρίου, που λογικά θα είναι και οι κρισιμότερες του αιώνα που διανύουμε.

Η χθεσινή αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου ήρθε ίσως αργότερα από όσο θα έπρεπε. Οι Προεδρικές εκλογές είναι πλέον κοντά, απέχουν κάτι περισσότερο από 100 ημέρες και ο Ντόναλτ Τραμπ δείχνει πιο ισχυρός από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία δυο χρόνια.

Ο Μπάιντεν θα έπρεπε ίσως να είχε αποχωρήσει νωρίτερα, στις αρχές του χρόνου, ώστε να παίξει ένα ρόλο εγγυητή των εξελίξεων στο δημοκρατικό κόμμα και να δώσει την ευκαιρία στους διεκδικητές της εξουσίας να δοκιμαστούν στην λαϊκή ψήφο προτού αντιμετωπίσουν τον Τράμπ. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και τώρα τα πράγματα έχουν σφίξει.

Στην πολιτική 100 μέρες είναι πολλές για αυτό και καμία ασφαλής πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει. Το κατεστημένο των δημοκρατικών θα πιέσει τους συνέδρους να αποδεχθούν την Κάμαλα Χάρις ως την υποψήφια του κόμματος – ωστόσο πολλά θα κριθούν από το πόσο έτοιμη δείχνει η ίδια να τα βάλει στα ίσια με τον Τραμπ και να τον κερδίσει. Για αυτό και οι επόμενες τρεις εβδομάδες θα είναι τροχιοδεικτικές των τάσεων που θα επικρατήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την Χάρις υπάρχει το πλεονέκτημα του ότι πολλά από τα κεφάλαια που είχε μαζέψει ο Μπάιντεν θα μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει, αφού το όνομα της περιλαμβανόταν στο αρχικό ψηφοδέλτιο ως αντιπρόεδρος. Ωστόσο ακόμη κι αν κάποιος Κυβερνήτης προκύψει ως υποψήφιος, θα βρεθεί μια νομική φόρμουλα, ώστε να μην χαθούν εκατομμύρια δολάρια χορηγιών, που θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στις πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Τέλος, το σημαντικότερο: πολλά θα κριθούν από το κατά πόσο οι δημοκρατικοί θα εμφανιστούν ενωμένοι, το εάν η ατζέντα της αριστερής πτέρυγας και των δικαιωματιστών επικρατήσει, ή το εάν τα πιο κεντρώα στελέχη πείσουν την Χάρις πως θα πρέπει να κάνει μια καμπάνια εφησυχασμού των μεσαίων στρωμάτων πως θα πατήσει επάνω στις πολιτικές του Μπάιντεν, κυρίως στην οικονομία, με την ενίσχυση των εισοδημάτων λαϊκών οικογενειών, αλλά και των δημοσίων δαπανών που μπορεί μεν να στοιβάζουν χρέος στην αμερικανική οικονομία, κρατούν όμως σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική συνοχή αδιατάρακτη.

Δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος για τις εκλογές του Νοεμβρίου, που λογικά θα είναι και οι κρισιμότερες του αιώνα που διανύουμε…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ