Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Πούτιν για ειρήνη στην Ουκρανία – Τα κρίσιμα ανταλλάγματα
- 25/04/2025, 10:45
- SHARE

Σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να απαιτήσουν από τη Ρωσία την αναγνώριση βασικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων η δυνατότητα διατήρησης ενόπλων δυνάμεων και εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, θα μεταβεί στη Ρωσία για να θέσει το πλαίσιο απευθείας στον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η πρόταση αυτή έρχεται σε άμεση αντίθεση με έναν από τους βασικούς πολεμικούς στόχους του Κρεμλίνου, την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο εγγυήσεων προς το Κίεβο. Μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ ζητούν την επιστροφή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στον ουκρανικό έλεγχο, ο οποίος στη συνέχεια θα τεθεί υπό διεθνή επιτήρηση για την ασφαλή παροχή ενέργειας σε περιοχές και των δύο πλευρών.
Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την παροχή ασφαλούς διόδου μέσω του ποταμού Ντνίπρο, καθώς και την επιστροφή περιοχών στο Χάρκοβο που σήμερα παραμένουν υπό ρωσικό έλεγχο – συνολικά περίπου 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η Ουκρανία τελεί υπό πιεστικές διαβουλεύσεις μετά την παρουσίαση του σχεδίου στο Παρίσι στις 17 Απριλίου. Όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal, το πακέτο των ΗΠΑ περιλαμβάνει και σημεία που ευνοούν τη ρωσική πλευρά: την de facto αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και την απαγόρευση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Δύο πάγια αιτήματα της Μόσχας που, ωστόσο, απορρίπτονται ρητά από το Κίεβο.
«Αυτό είναι το έδαφός μας, το έδαφος του λαού της Ουκρανίας», τόνισε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 22 Απριλίου, απορρίπτοντας κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο εδαφικών παραχωρήσεων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως η Ουκρανία δεν εξαναγκάζεται να αποδεχθεί την απώλεια της Κριμαίας, αν και χαρακτήρισε τη στάση του Ζελένσκι «επιζήμια για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».
Στο μεταξύ, η Μόσχα συνεχίζει την πίεση με στρατιωτικά μέσα: φονικές πυραυλικές επιθέσεις στις 24 Απριλίου στο Κίεβο στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 12 πολίτες, ενώ 90 τραυματίστηκαν. Ο Τραμπ τις χαρακτήρισε «κακώς συγχρονισμένες» αλλά δεν καταδίκασε ρητά τη Ρωσία.
Η Ουκρανία έχει ήδη αποδεχθεί κατ’ αρχήν μια 30ήμερη εκεχειρία που προτάθηκε από την Ουάσινγκτον τον Μάρτιο, υπό την προϋπόθεση συναίνεσης της Ρωσίας – κάτι που δεν έχει επιτευχθεί έως σήμερα