Οι ΗΠΑ προχωρούν με τους δασμούς σε Καναδά και Μεξικό – Τι φοβίζει τις επιχειρήσεις;

Οι ΗΠΑ προχωρούν με τους δασμούς σε Καναδά και Μεξικό – Τι φοβίζει τις επιχειρήσεις;
Photo: Shutterstock
Τα στελέχη των επιχειρήσεων βρίσκονται σε μια κατάσταση αβεβαιότητας.

Τα στελέχη των επιχειρήσεων βρίσκονται σε μια κατάσταση αβεβαιότητας σχετικά με τα κυμαινόμενα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή σημαντικών δασμών από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

Το Reuters σημειώνει πως ο  Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα επιβάλει δασμούς 25% στους δύο μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της χώρας, τον Καναδά και το Μεξικό, μια κίνηση που οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα αυξήσει το κόστος για τις αμερικανικές εταιρείες που θα επωμιστούν το κόστος αυτών των δασμών.

Η προοπτική σημαντικών εισφορών στις ξένες εισαγωγές κυριάρχησε στις συζητήσεις των επιχειρήσεων της Αμερικής φέτος. Από τις αρχές του 2025, περισσότερες από 750 από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες έχουν συζητήσει το θέμα είτε σε εκδηλώσεις για επενδυτές είτε σε τηλεδιασκέψεις για τα κέρδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Τις τελευταίες εβδομάδες ορισμένες εταιρείες έτρεξαν να προλάβουν τους δασμούς με προπαραγγελίες αγαθών, αλλά τα στελέχη μέχρι τώρα τηρούν στάση αναμονής όσον αφορά τις επενδύσεις και τις δαπάνες, καθώς ο Τραμπ έχει αλλάξει τα σχέδιά του για τους δασμούς αρκετές φορές από τότε που ανέλαβε εκ νέου τα καθήκοντά του.

Ενώ η ανακοίνωση της Τρίτης προσθέτει κάποια σαφήνεια, δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Ο Τραμπ έχει ήδη υποσχεθεί πρόσθετους δασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έρευνες για τις εισαγωγές χαλκού και ξυλείας που θα οδηγήσουν σε εισφορές στα εν λόγω αγαθά. Επιπλέον, άλλα έθνη έχουν υποσχεθεί αντίποινα αφού προσπάθησαν να διαπραγματευτούν με τον Τραμπ που θα μπορούσαν να απειλήσουν περαιτέρω το παγκόσμιο εμπόριο.

«Η αβεβαιότητα συνεχίζεται» δήλωσε ο Ντέιβιντ Γιανγκ, στέλεχος του Conference Board, ενός παγκόσμιου επιχειρηματικού ομίλου.

Τα στελέχη προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους επενδυτές ότι θα μπορέσουν να μετριάσουν ή να μετακυλήσουν το πρόσθετο κόστος, αλλά ορισμένοι εξέφρασαν επίσης την απογοήτευσή τους για τις πολυάριθμες αλλαγές πολιτικής του Λευκού Οίκου.

Αρνητικά μηνύματα από τις επιχειρήσεις

Η αβεβαιότητα έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών τις τελευταίες εβδομάδες, αφού αρχικά βελτιώθηκε μετά την επανεκλογή του Τραμπ.

Ο δείκτης ISM Manufacturing Index, ένας σημαντικός δείκτης του κλίματος των κατασκευαστών, έδειξε απότομη αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό τον Φεβρουάριο, με τους προμηθευτές να επικαλούνται πολλές φορές τους δασμούς.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών τον Φεβρουάριο, καθώς οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν κατακόρυφα. Οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης Walmart και Lowe’s προειδοποίησαν για βραδύτερη ζήτηση.

«Είναι η αβεβαιότητα που τροφοδοτεί την ανησυχία των πελατών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Autodesk Άντριου Άναγκνοστ στους επενδυτές.

Κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, επικεντρώθηκε στην καταπολέμηση αυτού που η κυβέρνησή του θεωρούσε ως ληστρική συμπεριφορά της Κίνας στην παγκόσμια εμπορική αγορά. Έχει ήδη επιβάλει δασμούς 10% στα κινεζικά προϊόντα, με ένα επιπλέον 10% να έχει οριστεί για την Τρίτη, και απειλεί με τέλη εισόδου στα λιμάνια για τα κινεζικής κατασκευής πλοία.

Αλλά έχει επίσης βάλει στο στόχαστρο τον Καναδά και το Μεξικό για να απαντήσει στις κατηγορίες του ότι δεν προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το διασυνοριακό λαθρεμπόριο φαιντανύλης ή τη μετανάστευση μεταναστών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισάγουν αγαθά αξίας 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως από τον Καναδά και το Μεξικό. Οι τρεις χώρες διαθέτουν ιδιαίτερα ολοκληρωμένες αλυσίδες εφοδιασμού στην αυτοκινητοβιομηχανία, όπου τα εξαρτήματα μπορούν να διασχίσουν τα σύνορα αρκετές φορές κατά τη διαδικασία κατασκευής, και σημαντικό διασυνοριακό εμπόριο βιομηχανικών προϊόντων, αεροδιαστημικής, γεωργίας και ενέργειας.

Οι σύμβουλοι και οι υποστηρικτές του Τραμπ έχουν δηλώσει ότι στόχος τους είναι να φέρουν περισσότερη μεταποίηση στις Ηνωμένες Πολιτείες για να μειώσουν το εμπορικό έλλειμμα ρεκόρ της χώρας.

«Ενώ (είναι) πληθωριστικοί και μπορεί να βλάψουν βραχυπρόθεσμα, οι δασμοί θα είναι καλοί για τις αμερικανικές θέσεις εργασίας μακροπρόθεσμα» δήλωσε ο Τζάστους Παρμάρ, διευθύνων σύμβουλος της Fortuna Investments.

Ορισμένες εταιρείες έχουν δηλώσει ότι θα μπορούσαν να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Honda και της Pfizer, αλλά αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος. Άλλες έκαναν προπαραγγελίες τον Ιανουάριο πριν από τους βαρείς δασμούς, αλλά οι προμηθευτές που ερωτήθηκαν από το Reuters λένε ότι αυτή είναι στην καλύτερη περίπτωση μια βραχυπρόθεσμη στρατηγική, καθώς θα προτιμούσαν να μην κρατήσουν επιπλέον αποθέματα λόγω της αβεβαιότητας γύρω από τη ζήτηση.

«Είναι μια τεράστια σπατάλη πόρων» δήλωσε ο Πατ Ντ’Εράμο, διευθύνων σύμβουλος του καναδικού προμηθευτή αυτοκινήτων Martinrea. «Θα προτιμούσα να εργάζομαι σε τρόπους μείωσης του κόστους μου, ώστε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com