Οι υψηλές τιμές των EV «φρενάρουν» τις πωλήσεις οχημάτων στην Ευρώπη

Οι υψηλές τιμές των EV «φρενάρουν» τις πωλήσεις οχημάτων στην Ευρώπη
New energy vehicles are being loaded into containers for export at Taicang Port and Taicang International Terminal in Suzhou, Jiangsu Province, China, on April 26, 2024. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Το υψηλό κόστος δανεισμού και η υποτονική ανάπτυξη στην Ευρώπη επιβαρύνουν το καταναλωτικό κλίμα.

Τον Μάιο του 2024, οι πωλήσεις οχημάτων στην Ευρώπη σημείωσαν μείωση 2,6% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, φτάνοντας τα 1,09 εκατομμύρια μονάδες, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων (EV) σημείωσαν πτώση 11%, καθώς οι αγοραστές δίστασαν λόγω των υψηλών τιμών.

Το υψηλό κόστος δανεισμού και η υποτονική ανάπτυξη στην Ευρώπη επιβαρύνουν το καταναλωτικό κλίμα. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δυσκολεύονται να πουλήσουν EV λόγω των υψηλών τιμών και των ανεπαρκών υποδομών φόρτισης. Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει πρόσθετους δασμούς στα κινεζικά EV απειλεί να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι υποθέσεις της αγοράς για τα EVs ήταν πολύ αισιόδοξες», ανέφεραν οι αναλυτές της Citi. «Οι επενδύσεις πρέπει να μειωθούν». Η πτώση στις πωλήσεις EV στην Ευρώπη είναι εμφανής, με τη Volkswagen και τη Toyota να καταφέρνουν μικρές αυξήσεις στις πωλήσεις, ενώ οι ταξινομήσεις της Tesla μειώθηκαν κατά 36%.

Ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Stellantis και η Mercedes-Benz, έχουν αναστείλει τις εργασίες σε εργοστάσια μπαταριών EV. Η VW παραδέχτηκε την ανάγκη για περισσότερα plug-in υβριδικά, ενώ η Mercedes σκοπεύει να πουλήσει αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης για περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: