Οι κεντρικές τράπεζες μαζεύουν με «μανία» χρυσό – Σε υψηλό 6 ετών τα αποθέματα

Οι κεντρικές τράπεζες μαζεύουν με «μανία» χρυσό – Σε υψηλό 6 ετών τα αποθέματα
A merchant displays a gold bar at his shop in Dubai Gold Souk in the Gulf emirate on July 29, 2020. (Photo by GIUSEPPE CACACE / AFP) Photo: AFP
Ο χρυσός ξεπέρασε πρόσκαιρα το 2024 το ρεκόρ των 2.400 δολαρίων ανά ουγγιά.

Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως εκτιμάται πως θα αυξήσουν τα αποθέματα τους σε χρυσό με το υψηλότερο ποσοστό εδώ και 6 χρόνια, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού στην οποία συμμετείχαν 70 κεντρικοί τραπεζίτες.

Στην έρευνα σημειώνεται πως το 29% των ερωτηθέντων κεντρικών τραπεζών σχεδιάζει να αυξήσει τα αποθέματα χρυσού τους τους επόμενους 12 μήνες, το υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η έρευνα το 2018.

Το MarketWatch αναφέρει πως το 2023 οι κεντρικές τράπεζες προσέθεσαν τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσότητα χρυσού στα χρονικά, 1.037 τόνους, μετά από ένα ρεκόρ 1.082 τόνων το 2022.

«Οι σχεδιαζόμενες αγορές υποκινούνται κυρίως από την επιθυμία επαναπροσδιορισμού της ισορροπίας σε ένα προτιμώμενο στρατηγικό επίπεδο διακράτησης χρυσού, την εγχώρια παραγωγή χρυσού και τις ανησυχίες των χρηματοπιστωτικών αγορών, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων κινδύνων κρίσης και του αυξανόμενου πληθωρισμού» σημειώνεται στην έκθεση.

Ο χρυσός ξεπέρασε πρόσκαιρα το 2024 το ρεκόρ των 2.400 δολαρίων ανά ουγγιά, εν μέρει λόγω της ζήτησης των κεντρικών τραπεζών.

Οι ηγέτες των G7 συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να δανείσουν 50 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία, υποστηριζόμενοι από τους τόκους των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευτεί από τις δυτικές χώρες.

Η προθυμία να κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία θεωρήθηκε ότι βοήθησε στην τόνωση της ζήτησης χρυσού από χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, οι οποίες συχνά βρίσκονται σε πολιτική αντιπαράθεση με τις δυτικές χώρες.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού έδειξε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων αναμένουν ότι το μερίδιο του δολαρίου στα αποθεματικά των ΗΠΑ θα μειωθεί τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό συγκρίνεται με το 55% το 2023 και το 42% το 2022 που αισθάνονται το ίδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: