Οι κίνδυνοι της «τρέλας» με την κατανάλωση καυτερών φαγητών – Τι λένε οι ειδικοί

Οι κίνδυνοι της «τρέλας» με την κατανάλωση καυτερών φαγητών – Τι λένε οι ειδικοί
Photo: AFP
Οι έφηβοι είναι περισσότερο «ευάλωτοι» στο φαινόμενο λόγω των social media.

Η απόφαση μιας εταιρείας παραγωγής τσιπ τορτίγιας να αποσύρει το εξαιρετικά πικάντικο προϊόν «One Chip Challenge» από τα ράφια των καταστημάτων μετά το θάνατο ενός εφήβου από τη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, έχει φέρει στο προσκήνιο τη δημοφιλία και τους κινδύνους που ενέχουν παρόμοιες προκλήσεις που προωθούνται από τις επιχειρήσεις και διαδίδονται ευρέως στο διαδίκτυο.

Οι προκλήσεις για πικάντικα τρόφιμα υπάρχουν εδώ και χρόνια. Από τοπικούς διαγωνισμούς κατανάλωσης πιπεριών τσίλι μέχρι Wall of Fame σε εστιατόρια για όσους τελείωσαν πολύ καυτερά πιάτα, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προκαλούν ο ένας τον άλλον να φάνε ιδιαίτερα καυτερά φαγητά.

Σύμφωνα με το Fortune.com, ο 14χρονος Χάρις Ουόλομπαχ έχασε τη ζωή του την 1η Σεπτεμβρίου, με την οικογένεια του να υποστηρίζει πως ο θάνατος του οφείλεται στην κατανάλωση του One Chip Challenge που παράγει η Paqui. Μετά από τον θάνατο του 14χρονου η εταιρεία ζήτησε από τους λιανεμπόρους να σταματήσουν τις πωλήσεις του προϊόντος της. Το challenge για το προϊόν προκαλούσε τους συμμετέχοντες να φάνε το τσιπ και στη συνέχεια να δουν πόσο καιρό μπορούν να αντέξουν χωρίς να καταναλώσουν άλλο φαγητό και νερό.

Οι πωλήσεις του τσιπ φαίνεται να πραγματοποιούνται σε μεγάλο βαθμό από άτομα που ποστάρουν βίντεο στα social media με τους ίδιους ή τους φίλους τους να παίρνουν μέρος στην πρόκληση. Δείχνουν ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εφήβων και παιδιών, να τρώνε τα τσιπς και στη συνέχεια να αντιδρούν στο πόσο καυτερά είναι. Ορισμένα βίντεο δείχνουν ανθρώπους να πνίγονται, να βήχουν και να ικετεύουν για νερό.

Οι προκλήσεις

Στην αμερικανική αγορά υπάρχουν πολλά παρόμοια προϊόντα που παραμένουν στο διαδίκτυο και στα ράφια των καταστημάτων, όπως το Death Nut Challenge και το Tube of Terror Challenge της Blazing Foods, καθώς και το Hot Ones Truth or Dab της Wilder Toys.

Υπενθυμίζεται πως η σειρά «Hot Ones» σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο YouTube πριν από αρκετά χρόνια με βίντεο από τις αντιδράσεις διασημοτήτων στην κατανάλωση πικάντικων φτερούγων κοτόπουλου. Εν τω μεταξύ, τα εστιατόρια σε όλη τη χώρα συνεχίζουν να προσφέρουν προσωπικές προκλήσεις, από το «Blazin’ Challenge» των εστιατορίων Buffalo Wild Wings μέχρι το «Hell Challenge» των Wing King στο Λας Βέγκας. Και στις δύο προκλήσεις, άτομα άνω των 18 ετών μπορούν να προσπαθήσουν να φάνε μια συγκεκριμένη ποσότητα φτερών περιχυμένων με έξτρα καυτερή σάλτσα σε περιορισμένο χρόνο χωρίς να πιουν ή να φάνε άλλο φαγητό.

Διαγωνισμοί κατανάλωσης πιπεριάς τσίλι φιλοξενούνται επίσης τακτικά σε όλο τον κόσμο. Πέρυσι, ο Γκρέγκορι Φόστερ έφαγε 10 πιπεριές της ποικιλίας Carolina Reaper, τα οποία τα βραβεία Γκίνες έχουν χαρακτηρίσει ως τις πιο καυτερές στον κόσμο, σε χρόνο ρεκόρ 33,15 δευτερολέπτων στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι λένε οι ειδικοί για το φαινόμενο

Όπως αναφέρει η Ελίζα Τρούσκο, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, η δημιουργία και η εμπορία ακραία πικάντικων τροφίμων που αφορά τις παραπάνω προκλήσεις -και πιθανά τη διαδικτυακή φήμη- είναι πρόσφατο φαινόμενο και οι έφηβοι είναι περισσότερο «ευάλωτοι»σε αυτό λόγω των social media.

Υπάρχει μια «ωραιοποίηση αυτών των προκλήσεων στα social media. Βλέπεις πολλά “likes” ή σχόλια που δείχνουν την κοινωνική θέση ή δημοτικότητα από αυτές τις προκλήσεις, αλλά δεν βλέπεις πολλές από τις αρνητικές συνέπειες, όπως η επίσκεψη στα επείγοντα των νοσοκομείων και οι τραυματισμοί» πρόσθεσε η Τρούσκο.

Από την πλευρά του, ο Αλεξάντερ ΝτεΠάολι, καθηγητής marketing στο Northeastern University, υποστηρίζει πως οι άνθρωποι μπορεί να υποβάλλουν τον εαυτό τους σε άβολες καταστάσεις και να τις μοιράζονται στο διαδίκτυο ώστε να αποκτήσουν μια αίσθηση του «ανήκειν στην ομάδα», παρόμοια με τις offline προκλήσεις, όπως γίνεται με το «αλήθεια ή θάρρος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com