Οι κωδικοί που χρησιμοποιούν περισσότερο οι Έλληνες στο internet – Από το… katerina στο giorgos7
- 15/11/2023, 15:30
- SHARE
Εν έτει 2023, το admin είναι ο πιο κοινός κωδικός (password) που χρησιμοποιούν οι Έλληνες χρήστες του internet, σύμφωνα με έκθεση της NordPass, μιας εταιρείας λογισμικού διαχείρισης κωδικών πρόσβασης.
Η έρευνα «Top 200: Most Common Passwords» διενεργήθηκε μεταξύ 35 χωρών και έγινε σε συνεργασία με τρίτους ερευνητές, αναλύοντας κωδικούς πρόσβασης από μια βάση δεδομένων 6,6 TB παγκοσμίως. Αυτοί οι κωδικοί πρόσβασης εκλάπησαν από διάφορα κακόβουλα προγράμματα κλοπής, όπως τα Redline, Vidar, Taurus, Raccoon, Azorult και Cryptbot.
Τα αρχεία καταγραφής του κακόβουλου λογισμικού περιλαμβάνουν όχι μόνο τους κωδικούς πρόσβασης, αλλά και τον ιστοτόπο προέλευσης. Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τους πιο δημοφιλείς κωδικούς πρόσβασης ανά τύπο πλατφόρμας και μοιράστηκαν τα στατιστικά συγκεντρωτικά ευρήματα με τη NordPass.
Για την Ελλάδα, η έρευνα έδειξε πως το admin χρησιμοποιήθηκε 10.495 φορές, με τον χρόνο που χρειάστηκε για το χακάρισμα του να υπολογίζεται σε κάτω από 1 δευτερόλεπτο, χρόνος που υπολογίστηκε για τα περισσότερα password των χρηστών στη χώρα μας που βρίσκονται στη λίστα.
Το δυσκολότερο password -σε χρόνο- για να «σπάσει» ήταν το «giorgos7» (στις 3 ώρες) ενώ το «A1B2C3D4E5» υπολογίστηκε πως χρειάστηκε 44 δευτερόλεπτα για να προσπεραστεί.
Μεταξύ των κωδικών που… ξεχωρίζουν είναι το «katerina», το «kalamata» και το «nikos12345».
To… «password» ο πιο κοινός κωδικός παγκοσμίως.
Διεθνώς, ο πιο κοινός κωδικός ήταν το «password», με 4.524.867 χρήσεις και στη δεύτερη θέση βρέθηκε το «admin» με 4.008.850 χρήσεις.
Ο κατάλογος των χειρότερων κωδικών πρόσβασης περιέχει μερικές ομοιότητες. Πρώτα απ’ όλα, οι εύκολοι για μαντεψιά κωδικοί πρόσβασης μπορούν συχνά να περιέχουν απλά μοτίβα, μια ακολουθία επαναλαμβανόμενων αριθμών ή τα πλήκτρα ενός πληκτρολογίου. Η NordPass διαπίστωσε ότι το 31% των password στη λίστα περιείχαν αριθμητικές ακολουθίες.
Άλλοι κωδικοί πρόσβασης που πρέπει να αποφεύγονται περιλαμβάνουν ονόματα- απλές λέξεις όπως «pokemon», «computer» και «baseball»- και κοινές φράσεις όπως «iloveyou».