Οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα συνεχίζουν να «φοβίζουν» τις αγορές, πριν τους δασμούς των ΗΠΑ

Οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα συνεχίζουν να «φοβίζουν» τις αγορές, πριν τους δασμούς των ΗΠΑ
epa00931551 Two female dock workers stop and chat in front of stacks of containers at a port near the mouth of the Yangtze River in Shanghai, China on Monday, 12 February 2007. China's surging trade surplus jumped 67 per cent in January 2007 from the same month last year to 15.88 billion US dollar (12.23 billion Euros). EPA/QILAI SHEN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τις ανησυχίες των διεθνών αγορών για την πορεία της οικονομίας της Κίνας ενισχύουν τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από το Πεκίνο.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Πρόκειται για την πιο αργή αύξηση των τελευταίων τριών μηνών και σημαντικά ασθενέστερη από την αύξηση του Οκτωβρίου κατά 4,8%. Η μέση πρόβλεψη ήταν 5% από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 5,4%, ελαφρώς καλύτερα από την αύξηση 5,3% τον προηγούμενο μήνα και σύμφωνα με την πρόβλεψη των αναλυτών.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει δείξει δειλά σημάδια ανάκαμψης από τον Οκτώβριο, αφού το Πεκίνο ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα τόνωσης της οικονομίας για την επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη της τάξης του 5% το 2024.

Οι λιανικές πωλήσεις, οι οποίες υστερούν σε σχέση με τη βιομηχανική παραγωγή από την εποχή της πανδημίας, βρίσκονται υπό αυξανόμενη προβολή, καθώς η ώθηση του Πεκίνου στη μεταποίηση για την προώθηση της οικονομίας έχει δει τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να κατηγορούν την Κίνα ότι κατακλύζει τις αγορές τους με φθηνά αγαθά.

Η απειλή ενός νέου εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να μειώσει τον ρόλο των εξαγωγών ως μοχλού ανάπτυξης, αφού συνέβαλαν σχεδόν στο ένα τέταρτο της οικονομικής επέκτασης φέτος.

Οι κορυφαίοι Κινέζοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανέδειξαν τη σημασία της αύξησης των δαπανών σε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, υποσχόμενοι να «αυξήσουν δυναμικά την κατανάλωση» και να προωθήσουν την εγχώρια ζήτηση «σε όλες τις πτυχές».

Μέχρι στιγμής έχουν αφήσει τους επενδυτές να μαντεύουν σε μεγάλο βαθμό σχετικά με την κλίμακα και τις λεπτομέρειες των σχεδίων τους. Οι αξιωματούχοι έχουν αντισταθεί στις προτάσεις των οικονομολόγων να μοιράσουν μετρητά στους καταναλωτές τα τελευταία χρόνια, με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του «κοινωνικού ευεργετισμού».

Η επιβράδυνση της οικονομικής επέκτασης το τελευταίο τρίμηνο στην πιο αδύναμη από τις αρχές του 2023 ώθησε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προβούν σε υπερμεγέθεις μειώσεις επιτοκίων και να στηρίξουν τις αγορές ακινήτων και μετοχών. Οι αρχές παρουσίασαν επίσης ένα πρόγραμμα ανταλλαγής χρέους ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να περιορίσουν τους κινδύνους χρέους που αντιμετωπίζουν οι τοπικές αρχές και να απελευθερώσουν δημοσιονομικό χώρο για να προωθήσουν την ανάπτυξη.

Οι κυβερνήσεις σε όλα τα επίπεδα επιτάχυναν τις πωλήσεις ομολόγων τους τελευταίους μήνες, με την καθαρή χρηματοδότηση να υπερβαίνει το 1 τρισεκατομμύριο γουάν (138 δισεκατομμύρια δολάρια) για τέσσερις συνεχόμενους μήνες μέχρι τον Νοέμβριο.

Αυτό όμως δεν έχει ακόμη δείξει επίδραση στις επενδύσεις. Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά 3,3% τους πρώτους 11 μήνες του έτους σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023, επιβραδύνοντας από τον ρυθμό του Ιανουαρίου-Οκτωβρίου.

Οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν κατά 10,4% την περίοδο αυτή, σημειώνοντας ελαφρά επιδείνωση σε σχέση με την πτώση κατά 10,3% τους πρώτους 10 μήνες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η εμπιστοσύνη των κατασκευαστών εξακολουθεί να είναι υποτονική, παρά την αρχική ανάκαμψη των πωλήσεων κατοικιών και την αποκλιμάκωση της πτώσης των τιμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com