Οι νέες συμφωνίες της Hyatt στην Ελλάδα και η απόβαση μεγάλων ξενοδοχειακών «παικτών»
- 25/05/2023, 12:33
- SHARE
Λίγα μόλις 24ωρα μετά την ανακοίνωση από τη Hyatt ότι εντός του 2024 θα λειτουργήσει στη Χαλκιδική το νέο ξενοδοχείο της υπό το brand Zoëtry ο πρόεδρος της για την περιοχή της EAME, Aguila Javier συναντήθηκε με τον απερχόμενο υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια.
Στη συνάντηση, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του κ. Κικίλια, η HYATT προσανατολίζεται στην περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στη χώρα, καθώς όπως σημειώνει ο ίδιος ο Aguila Javier είπε, ότι η Ελλάδα κατάφερε να προβάλει στο εξωτερικό εναλλακτικούς και λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς, “πραγματικά διαμάντια”, που αξίζει να επισκεφθούν ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο.
Η Ελλάδα για τον όμιλο Hyatt δεν είναι μια άγνωστη τουριστική αγορά. Αντιθέτως έχει παρουσία στη χώρα με το Hyatt Regency στη Θεσσαλονίκη, το AluaSoul Zakynthos, το Dreams Corfu Resort & Spa στην Κέρκυρα, το Magma Resort Santorini και το Grand Hyatt Athens, τις οποίες σκοπεύει να ενισχύσει περαιτέρω.
Και η δημιουργία και λειτουργία του brand Zoëtry νέο all-inclusive ξενοδοχείο στη Χαλκιδική εντάσσονται στη στρατηγική επέκτασης του αποτυπώματός της στη χώρα. Το νέο θέρετρο θα λειτουργήσει κάτω από τη διαχείριση της εταιρείας και με το brand Zoëtry, που θα είναι και το πρώτο στη χώρα. Το ξενοδοχείο είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας της Hyatt με την AF Partners για την επέκταση της Inclusive Collection, που αποτελεί μέρος της World of Hyatt. Το Zoëtry Halkidiki, που αναμένεται να λειτουργήσει στα μέσα του 2024, βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Σάνης και θα διαθέτει 105 δωμάτια και σουίτες. Η παραλία κάτω από το ξενοδοχείο θα προσεγγίζεται αποκλειστικά μέσω ενός ανελκυστήρα ενώ επιπλέον θα διαθέτει spa, γυμναστήριο, πισίνα πάνω στη θάλασσα, εστιατόρια κ.ά.
Η δημιουργία και λειτουργία του συγκεκριμένου ξενοδοχείου στη Χαλκιδική συνδέεται με την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού και της αυξημένης ζήτησης για εμπειρίες all-inclusive τόσο από επισκέπτες όσο και από εταιρείες ανάπτυξης είχε πει προσφάτως ο Carlos Paredes, διευθυντής ανάπτυξης, EAME, Inclusive Collection, Hyatt.
Η συγκεκριμένη επένδυση δεν είναι η μοναδική που υλοποιεί στη χώρα ο γνωστός ξενοδοχειακός όμιλος. Μια από πιο εμβληματικές επενδύσεις συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ είναι αυτή στο Grand Hyatt Athens στη Λ. Συγγρού εκτός από την ανάπλαση του ιστορικού ξενοδοχείου που λειτουργούσε με την επωνυμία Athens Ledra, περιλαμβάνει την επέκτασή του στο όμορο ακίνητο το οποίο φιλοξενούσε μέχρι πρότινος τον κινηματογράφο Odeon Starcity.
Το ενδιαφέρον της Hyatt αλλά και άλλων διεθνών και μη ξενοδοχειακών ομίλων για την Ελλάδα εδράζεται από τη σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 100,2 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο και 233,2 εκατ. ευρώ το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν 45,6% τον Μάρτιο και κατά 63,8% το πρώτο τρίμηνο. Με τις εισπράξεις από τη Γαλλία να έχουν ενισχυθεί το πρώτο τρίμηνο κατά 136,8% και η ταξιδιωτική κίνηση κατά 72,7%. Σε ότι αφορά τους τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν 35,9% και η ταξιδιωτική κίνηση 61,9%, από τις ΗΠΑ οι εισέρρευσε 98,4% περισσότερο συνάλλαγμα και 129,6% περισσότεροι τουρίστες, ενώ από τη Ρωσία οι εισπράξεις το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν 46,6% ενώ ήρθαν 48,4% και λιγότεροι τουρίστες. Μοναδική παραφωνία οι εισπράξεις από τη Γερμανία που το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν 3,5% παρά το γεγονός ότι η ταξιδιωτική κίνηση από τη συγκεκριμένη χώρα παρουσίασε αύξηση 4,4%.
Η Ελλάδα ανερχόμενος τουριστικός προορισμός
Το ενδιαφέρον των ξένων τουριστών για τη χώρα, και των διεθνών ομίλων να επενδύσουν σε αυτή συνδέεται και με το γεγονός ότι η Αθήνα είναι αυτή τη στιγμή ο ένατος πιο δημοφιλής επενδυτικός προορισμός για ξενοδοχεία το 2023, ενώ συνολικά η Ελλάδα κατατάσσεται στις πλέον ανερχόμενες χώρες σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις τουρισμού από το εξωτερικό, αναφέρει έρευνα της Deloitte.
Ενώ έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων κατατάσσει την Ελλάδα ως τον τέταρτο πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τις φετινές διακοπές των Ευρωπαίων, πίσω από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.
Όμως τι θέλουν οι τουρίστες, πόσα σκοπεύουν να ξοδέψουν και πότε προτίθεται να κάνουν τις διακοπές τους εφέτος; Σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων ένας στους δύο Ευρωπαίους σκοπεύουν να ξοδέψουν όσα ξόδευαν τα προηγούμενα χρόνια και 2 στους 10 (ποσοστό 19%) θα ξοδέψουν ακόμη περισσότερα. Το 35% των Ευρωπαίων προγραμματίζει ταξίδια από 4 έως 6 διανυκτερεύσεις με μέσο προϋπολογισμό 501-1.000 ευρώ. Το ποσοστό όσων σχεδιάζουν να ξοδέψουν περισσότερα από 1.500 ευρώ έχει αυξηθεί κατά 7% σε σχέση με το 2022, φτάνοντας το 37%.
Από την έρευνα προκύπτει επίσης πως 7 στους 10 Ευρωπαίους (ποσοστό 72%) σχεδιάζει να ταξιδέψει μεταξύ Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2023 (-5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022).
– Το 40% σκέφτεται να ταξιδέψει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, ενώ μόνο το 23% αναμένει να ταξιδέψει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο (μείωση 9% από πέρυσι).
– Το ταξίδι εντός Ευρώπης παραμένει η κορυφαία επιλογή: το 30% των ταξιδιωτών σχεδιάζει να επισκεφτεί μια γειτονική ευρωπαϊκή χώρα και το 28% κατευθύνεται σε μια μη γειτονική χώρα. Ταυτόχρονα, μόνο το 11% των ερωτηθέντων σχεδιάζει ταξίδια εκτός περιοχής.
– Η προτίμηση των Ευρωπαίων για ταξίδια αναψυχής (69%) μειώνεται κατά 7%, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενώ άλλοι λόγοι για ταξίδι κερδίζουν έδαφος. Το ενδιαφέρον για επαγγελματικά ταξίδια αυξάνεται αργά (+3% σε ετήσια βάση).
– Το 59% των Ευρωπαίων σχεδιάζει να κάνει πολλαπλά ταξίδια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023. Αυτή η τάση ηγείται των μεμονωμένων ταξιδιωτών, με το 34% να σχεδιάζει τουλάχιστον 3 ταξίδια (+8% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν).
– Το ποσοστό των Ευρωπαίων που προτιμούν να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς (τρένο ή λεωφορείο) στο επόμενο ταξίδι τους έχει ανέλθει στο 14%, αυξημένο κατά 6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
– Το 52% των Ευρωπαίων έχει ήδη κλείσει πλήρως ή εν μέρει το επόμενο ταξίδι του (αύξηση 8% από το 2022) – ένδειξη αυξανόμενης εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μεγαλύτερο ποσοστό κρατήσεων (53%) γίνεται για ενδοευρωπαϊκά ταξίδια σε σύγκριση με τα ταξίδια εσωτερικού (45%).