Οι νέες τεχνολογίες που έρχονται να δαμάσουν τον κόσμο των cryptos
- 30/10/2022, 19:15
- SHARE
Των Shlomit Azgad-Tromer, Jai Ramaswamy, Eran Tromer
Μια πρόσφατη κατάθεση πτώχευσης από την πλατφόρμα δανεισμού ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Celsius αποκάλυψε τα ονόματα και το ιστορικό συναλλαγών σχεδόν μισού εκατομμυρίου καταθετών. Απεικονίζει έναν κίνδυνο που προκύπτει από τη διαφάνεια και την ιχνηλασιμότητα του blockchain.
Το πρότυπο απορρήτου στις περισσότερες δημόσιες αλυσίδες μπλοκ βασίζεται στην ψευδωνυμία, η οποία μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί για την παρακολούθηση της δραστηριότητας και της ισορροπίας των χρηστών. Ως αποτέλεσμα, οι διαρροές δεδομένων ονομάτων και διευθύνσεων πορτοφολιού μπορούν να βλάψουν το απόρρητο των χρηστών blockchain, καθώς οποιοσδήποτε με σύνδεση στο Διαδίκτυο μπορεί εύκολα να αντιστοιχίσει τη δραστηριότητα στο blockchain και τις διευθύνσεις πορτοφολιού των κατονομαζόμενων χρηστών Celsius που αποκαλύπτονται στην κατάθεση με τις ημερομηνίες και τις ποσότητες κάθε συναλλαγής στο πορτοφόλι τους, εκθέτοντας τους κατόχους πορτοφολιού στον κίνδυνο κλοπής ή εκβιασμού.
Ως πρακτικό θέμα, τέτοιες διαρροές δεδομένων μπορεί επίσης να προκύψουν απλώς με τη συναλλαγή με κάποιον αντισυμβαλλόμενο που γνωρίζει την ταυτότητά σας. Για παράδειγμα, η χρήση κρυπτονομισμάτων στη μισθοδοσία σας. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να βλέπουν το υπόλοιπο του λογαριασμού του εργοδότη και τον μισθό των μελών της ομάδας τους. Εάν χρησιμοποιείτε κρυπτονομίσματα για να πληρώσετε, η τοπική καφετέρια θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το πόσα βγάζετε και πού ψωνίσατε χθες.
Για να μετριάσουν αυτόν τον κίνδυνο, οι κάτοχοι ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων χρησιμοποιούν πρόσθετες τεχνολογίες που βελτιώνουν το απόρρητο για να προστατεύσουν το απόρρητο των οικονομικών τους πληροφοριών. Το πρόβλημα είναι ότι οι τρέχουσες τεχνικές για τη διαχείριση του παράνομου χρηματοοικονομικού κινδύνου στο blockchain βασίζονται στη διαφάνεια και την ιχνηλασιμότητα προκειμένου να αξιολογηθεί η ταυτότητα των χρηστών. Ως αποτέλεσμα, τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την προστασία των νόμιμων συμφερόντων απορρήτου σε δημόσια blockchain μπορούν επίσης να ματαιώσουν τις κυβερνητικές έρευνες για κακόβουλη δραστηριότητα.
Ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο πρωτόκολλο απορρήτου ήταν το Tornado Cash, στο οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις αυτό το καλοκαίρι από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) με το σκεπτικό ότι είχε χρησιμοποιηθεί σε σχέση με περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε παράνομη οικονομική δραστηριότητα. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τους αθώους χρήστες του blockchain: να βασιστούν στο απόρρητο μέσω της ψευδωνυμίας –η οποία μπορεί να παραβιαστεί– ή τα χρήματά τους να συνδεθούν με εγκληματική δραστηριότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν κυρώσεις, να δεσμευθούν τα χρήματά τους ή να αυξηθεί το προφίλ κινδύνου τους, ενδεχομένως περιορίζοντας την ελευθερία τους να συναλλάσσονται.
Στην παραδοσιακή χρηματοδότηση, η ισορροπία μεταξύ της ιδιωτικής ζωής και των νόμιμων κρατικών συμφερόντων επιτυγχάνεται μέσω χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών. Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, το αστικό δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και το οικονομικό απόρρητο περιορίζει τη δυνατότητα των διαμεσολαβητών να χρησιμοποιούν οικονομικά και άλλα δεδομένα για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς, ενώ παράλληλα θεσπίζονται εξαιρέσεις για την ανταλλαγή νομικά απαιτούμενων πληροφοριών με τις αρχές επιβολής του νόμου και τις ρυθμιστικές αρχές.
Ενώ η υπόθεση ότι οι χρηματοοικονομικοί διαμεσολαβητές μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες έχει αποδειχθεί προβληματική (μαρτυρία ως προς αυτό η συχνότητα των παραβιάσεων δεδομένων), είναι μη εφαρμόσιμη στο πλαίσιο της τεχνολογίας blockchain και της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης. Αυτό εγείρει ένα σημαντικό ερώτημα: Μπορούν να μετριαστούν οι παράνομοι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι σε εικονικά περιουσιακά στοιχεία, διατηρώντας παράλληλα τη βασική εμπιστευτικότητα που απολαμβάνουν οι πολίτες στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα;
Το μοναδικό πράγμα που μπορούν να κάνουν τα blockchains είναι να επιβάλλουν αυτόματα κανόνες προγραμματίζοντάς τους σε έξυπνα συμβόλαια, ουσιαστικά μια ψηφιακή δήλωση «αν-τότε» μεταξύ των συναλλασσόμενων μερών. Αρχικά, τα blockchains εφάρμοζαν κανόνες που απλώς διέπουν το ποιος κατέχει εικονικά περιουσιακά στοιχεία και πότε μετακινούνταν – αλλά τώρα είναι δυνατό να προστεθούν επιπλέον κανόνες που ικανοποιούν την ανάγκη αντιμετώπισης της παράνομης χρηματοδότησης και άλλων κινδύνων συμμόρφωσης. Η κρυπτογραφική τεχνολογία, όπως οι αποδείξεις μηδενικής γνώσης (μέθοδοι που διασφαλίζουν την εγκυρότητα μιας δεδομένης δήλωσης χωρίς να μεταφέρουν περιττές πληροφορίες) μπορεί να αντιμετωπίσει κινδύνους που εντοπίζονται από αρχές και φορείς χάραξης πολιτικής και αναπτύσσονται επί του παρόντος από τεχνολόγους στον χώρο του blockchain. Αυτές οι τεχνολογίες, οι οποίες βρίσκονται στον ακαδημαϊκό χώρο εδώ και δεκαετίες και χρησιμοποιούνται σε ορισμένα υπάρχοντα blockchains, υπόσχονται να συμβιβάσουν τους ανταγωνιστικούς ισχυρισμούς περί απορρήτου και συμμόρφωσης με πιο ισχυρό τρόπο από ό,τι είναι σήμερα δυνατό.
Τέτοιες λύσεις θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να επιτρέπουν τον αποκλεισμό παράνομων συναλλαγών, την αυτοματοποιημένη αναφορά σε κυβερνητικές υπηρεσίες, καθώς και την επιλεκτική προβολή ευαίσθητων πληροφοριών, με πρόσβαση περιορισμένη σε εξουσιοδοτημένους πράκτορες που έχουν δικαιώματα πρόσβασης πληροφοριών – ενώ οι συναλλαγές και τα υπόλοιπα πορτοφολιού παραμένουν ιδιωτικά και προστατευμένα εναντίον κακόβουλων παραγόντων.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ρυθμιστικές αρχές δεν μπορούν να μείνουν στο περιθώριο. Πρέπει να υιοθετήσουν ευέλικτες ρυθμιστικές προσεγγίσεις που να επιτρέπουν και να ενθαρρύνουν αυτές τις τεχνικές εξελίξεις που επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι είναι σήμερα δυνατό.
Μέσω αυτών των τεχνολογιών και με την υποστήριξη των ρυθμιστικών αρχών, τόσο η συμμόρφωση όσο και το οικονομικό απόρρητο μπορούν να γίνουν αναπόσπαστο μέρος του οικοσυστήματος των εικονικών περιουσιακών στοιχείων.
Πηγή: Fortune.com