Οι νέοι δασμοί Τραμπ διαταράσσουν τις ισορροπίες: Τι φοβούνται οι τραπεζίτες της Ευρωζώνης
- 03/04/2025, 14:30
- SHARE

Οι νέοι δασμοί που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλούν την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και φέρνουν σε δύσκολη θέση την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με τον Γιοακίμ Νάγκελ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της Bundesbank.
«Το αποτέλεσμα θα είναι μια επίθεση στην ευημερία των πάντων. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα μειωθεί. Οι τιμές θα αυξηθούν», προειδοποίησε ο Νάγκελ, σημειώνοντας πως οι εμπορικοί δασμοί «θα θέσουν σε δοκιμασία τα επιτεύγματα της νομισματικής πολιτικής». Η ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει στις 17 Απριλίου, καλείται πλέον να επανεκτιμήσει τις εξελίξεις.
Η ανακοίνωση των νέων μέτρων –μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και δασμός 20% στις εισαγωγές από την ΕΕ, που τίθεται σε ισχύ στις 9 Απριλίου– φέρνει στο τραπέζι και την πιθανότητα αντίποινων από τις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα, προκαλεί έντονο προβληματισμό στους κύκλους των τραπεζών ενόψει της πορείας του πληθωρισμού και των επιτοκίων.
Επενδυτές βλέπουν πλέον με πιθανότητα 90% νέα μείωση επιτοκίων αυτόν τον μήνα, την ώρα που οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ παραμένουν διχασμένοι. Τα «περιστέρια», με προεξάρχοντα τον Γιάννη Στουρνάρα, τάσσονται υπέρ της χαλάρωσης καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο του 2% και η ανάπτυξη επιβραδύνεται.
«Η πτωτική πορεία του πληθωρισμού αναμένεται να συνεχιστεί», ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στο Bloomberg, προσθέτοντας πως «οι πρόσφατες εξελίξεις δεν αποτελούν εμπόδιο για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο». Ο ίδιος εκτιμά ότι ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη θα κυμανθεί μεταξύ 0,3-0,4 ποσοστιαίων μονάδων για την Ευρωζώνη.
Αντίθετα, τα «γεράκια» καλούν σε προσοχή, εκτιμώντας ότι το επιτόκιο καταθέσεων –σήμερα στο 2,5%– βρίσκεται ήδη κοντά στο ουδέτερο επίπεδο και δεν απαιτεί περαιτέρω προσαρμογές.
«Αυτό είναι ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα δει πολλούς χαμένους, ειδικά στις ΗΠΑ», προειδοποίησε ο Νάγκελ, καλώντας την Ουάσινγκτον να διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας «προς το κοινό μας συμφέρον».