Οι νέοι δασμοί Τραμπ κλονίζουν την αυτοκινητοβιομηχανία – Θα «αντισταθεί» η Tesla;

Οι νέοι δασμοί Τραμπ κλονίζουν την αυτοκινητοβιομηχανία – Θα «αντισταθεί» η Tesla;
silver Tesla Model X electric car, Closeup chromium-plated Logo Tesla Motors on silver hood, Elon Musk, American company, electric vehicle production, Frankfurt, Germany - June 28, 2024 Photo: Shutterstock
Η εταιρεία του Έλον Μασκ θέλει να αξιοποιήσει την εγχώρια αμερικανική παραγωγική της βάση, μειώνοντας τις εξαρτήσεις από τις εισαγωγές.

Ο νέος κύκλος δασμών που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ για τις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών αναμένεται να ταράξει τη διεθνή αυτοκινητοβιομηχανία, προκαλώντας αυξήσεις στις τιμές και πιέζοντας τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών. Ωστόσο, μία εταιρεία φαίνεται να επηρεάζεται λιγότερο: η Tesla του Έλον Μασκ.

Παρά την πτώση κατά 40% στη μετοχή της από τα υψηλά του Δεκεμβρίου – εν μέσω διαδηλώσεων κατά του Μασκ και του ρόλου του στην κυβέρνηση Τραμπ – η Tesla σημείωσε άνοδο άνω του 6% την Πέμπτη. Ο λόγος είναι ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής της πραγματοποιείται εντός ΗΠΑ, περιορίζοντας τις επιπτώσεις από τους δασμούς 25% που επιβάλλονται σε εισαγόμενα αυτοκίνητα και εξαρτήματα.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η Tesla έχει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ειδικά με το Model Y, το οποίο κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου στις ΗΠΑ και ανταγωνίζεται στην κατηγορία των crossover, όπου περίπου το 50% των μοντέλων θα πληγούν από τους δασμούς.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Μασκ παραδέχθηκε ότι το μέτρο δεν είναι αδιάφορο για την Tesla, καθώς εισάγει μπαταρίες ιόντων λιθίου από την Κίνα (CATL), καθώς και εξαρτήματα από Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Μεξικό. Το κόστος, δήλωσε, «δεν είναι αμελητέο».

Οι τιμές των αυτοκινήτων στις ΗΠΑ ενδέχεται να αυξηθούν κατά 5.000 έως 15.000 δολάρια λόγω των νέων δασμών, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Αυτό θα μπορούσε να κλείσει το χάσμα τιμής μεταξύ ηλεκτρικών και συμβατικών αυτοκινήτων, κάνοντας την Tesla πιο ελκυστική σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στην πολυτελή κατηγορία.

Παράλληλα, η Tesla αντιμετωπίζει προκλήσεις σε αγορές όπως η Ευρώπη και ο Καναδάς, όπου μειώνονται οι επιδοτήσεις και ενισχύεται η πολιτική αντίδραση στις πρακτικές του Μασκ. Στον Καναδά, μάλιστα, «πάγωσε» το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς για μοντέλα της Tesla.

Αν και η κυβέρνηση Τραμπ στηρίζει ανοιχτά την Tesla – με δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων υπέρ της και έρευνες για βανδαλισμούς σε εκθέσεις της εταιρείας – η σύνδεση αυτή ενδέχεται να έχει κόστος στην παγκόσμια εικόνα της. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η Tesla εμφανίζεται ως «σχετικά ωφελημένη» από τους δασμούς, χάρη στη μεγάλη της εγχώρια παραγωγή και εφοδιαστική αλυσίδα στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: