Οι παγκόσμιες πολεμικές δαπάνες θα ξεπεράσουν τα 2,4 τρισ. δολάρια; – Τι λένε οι αμυντικές εταιρείες
- 24/07/2024, 19:40
- SHARE
Οι αμυντικές εταιρείες είναι βέβαιες ότι οι δυτικές κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις δαπάνες για όπλα για την αντιμετώπιση της Ρωσίας και της Κίνας, απορρίπτοντας τις ανησυχίες ότι οι πολιτικές αναταραχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη θα μπορούσαν να περιορίσουν τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς.
Το Reuters υπενθυμίζει πως οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες ανήλθαν πέρυσι στο ποσό ρεκόρ των 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενισχυμένες από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αύξηση των εντάσεων μεταξύ Κίνας και Δύσης, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).
Τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να αυξήσουν περαιτέρω τις δαπάνες σε σύνοδο κορυφής στην Ουάσινγκτον αυτόν τον μήνα.
Όμως, οι σημαντικές πρόσφατες πολιτικές αλλαγές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία -όλες κορυφαίες χώρες που δαπανούν στρατιωτικά κονδύλια- έχουν τρομάξει ορισμένους επενδυτές που πιστεύουν ότι η υποστήριξη για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα μπορούσε να μειωθεί τα επόμενα χρόνια.
Στελέχη της βιομηχανίας στην αεροπορική έκθεση του Φάρνμπορο, μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αεροδιαστημικών και αμυντικών εταιρειών στον κόσμο, δήλωσαν στο Reuters ότι ακόμη και αν μειωθεί η βοήθεια προς την Ουκρανία, οι δυτικές κυβερνήσεις θα δαπανήσουν πολλά για να ενισχύσουν την άμυνα για πιθανές μελλοντικές συγκρούσεις με τη Ρωσία και την Κίνα.
«Η Ουκρανία έδωσε ένα σημαντικό μάθημα: αν δεν προετοιμαστείς, έχεις χάσει», δήλωσε ο Λορέντζο Μαριάνι, συν-γενικός διευθυντής της Leonardo, μιας ιταλικής αμυντικής εταιρείας.
Ορατές αποδείξεις των γεωπολιτικών εντάσεων ήταν απλωμένες σε όλο το αεροδρόμιο της νότιας Αγγλίας, το οποίο κάθε δεύτερο χρόνο λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος αεροσκαφών και παζάρι όπλων, από πρωτότυπα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μέχρι αμερικανικά και ευρωπαϊκά μαχητικά αεροπλάνα.
Ακόμη και ένα επιβατικό αεροσκάφος A350 της Air India που ήταν σταθμευμένο στην πίστα μπροστά από τα σαλέ των εκθετών έφερε ίχνη της σύγκρουσης στα σύνορα της Ευρώπης, καθώς αρχικά κατασκευάστηκε από την Airbus για τη ρωσική Aeroflot πριν αλλάξει ιδιοκτήτη λόγω των κυρώσεων.
Η βιασύνη για όπλα μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 έχει ενισχύσει τα κέρδη και τις τιμές των μετοχών αμερικανικών αμυντικών κολοσσών όπως η Lockheed Martin και η Raytheon, καθώς και ευρωπαϊκών εταιρειών όπως η Leonardo και η βρετανική BAE Systems.
Για παράδειγμα, η μετοχή της γερμανικής Rheinmetall έχει αυξηθεί κατά 390% από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ η μετοχή της σουηδικής αμυντικής εταιρείας Saab έχει κερδίσει περισσότερο από 340%.
Ο παράγοντας Τραμπ
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να μειώσει τη χρηματοδότηση προς την Ουκρανία, αν εκλεγεί τον Νοέμβριο, περιορίζοντας ενδεχομένως τις ραγδαίες πωλήσεις από πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη μέχρι τεθωρακισμένα οχήματα και βλήματα πυροβολικού.
Αλλά ο Τραμπ συνεχίζει να είναι γερακίσιος απέναντι στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο. Οι ΗΠΑ αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού για τα πάντα, από υποβρύχια μέχρι πυραυλικά συστήματα αεράμυνας, για να αντιμετωπίσουν την επιθετική τακτική του Πεκίνου απέναντι στην Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες.
Ο Τομ Λαλιμπέρτι, πρόεδρος του τμήματος συστημάτων χερσαίας και εναέριας άμυνας της Raytheon, δήλωσε ότι εξετάζει τις μακροπρόθεσμες τάσεις και όχι την πολιτική ρητορική μεμονωμένων πολιτικών στην προεκλογική εκστρατεία.
«Το κάνω αυτό εδώ και 38 χρόνια, γενικά δεν υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ μιας αμερικανικής κυβέρνησης και μιας άλλης όσον αφορά την ενίσχυση της άμυνας» τόνισε ο ίδιος.
Ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας Γουίλιαμ Λαπλάντ υπογράμμισε πως οι στρατιωτικές δαπάνες και οι συνεργασίες με τους Ευρωπαίους συμμάχους έχουν διακομματική υποστήριξη.
«Η παραγωγή, οι θέσεις εργασίας και η ασφάλεια είναι λίγο πολύ μαζί μας, ανεξάρτητα από την πολιτική σας» σημείωσε.
Η Βρετανία
Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών της Βρετανίας διέταξε την επανεξέταση της άμυνας, προκαλώντας φόβους ότι τα προγράμματα -συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος μαχητικών αεροσκαφών αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων- θα μπορούσαν να περικοπούν.
Επιδιώκοντας να διασκεδάσει αυτές τις ανησυχίες, ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του στην αμυντική βιομηχανία στην αεροπορική έκθεση του Φάρνμπορο, όπου περιηγήθηκε σε επιδείξεις όπλων από εταιρείες όπως η BAE και ο ευρωπαϊκός αεροδιαστημικός γίγαντας Airbus.
Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ένα αρκετά σταθερό πλοίο. Είμαι βέβαιος ότι θα αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Τρέβορ Τέιλορ, διευθυντής του αμυντικού προγράμματος στο Royal United Services Institute.
Η Βρετανία μπορεί επίσης να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης για να περιορίσει τυχόν εντάσεις σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, δήλωσε ο Γκρεγκ Σάντερς, αμυντικός συνεργάτης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, μιας δεξαμενής σκέψης.
«Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στις αμερικανικές εκλογές, το Ηνωμένο Βασίλειο θα προσπαθήσει πιθανότατα να παίξει αυτόν τον ενδιάμεσο ρόλο και μερικές φορές να εξισορροπήσει κάποιες από τις αντικρουόμενες παρορμήσεις» πρόσθεσε.
Η Γαλλία
Στελέχη της βιομηχανίας και αναλυτές εξέφρασαν μεγαλύτερες ανησυχίες για την πολιτική κατάσταση στη Γαλλία, όπου οι βουλευτικές εκλογές έφεραν ένα κοινοβούλιο χωρίς αποτέλεσμα αυτό το μήνα, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι το αδιέξοδο στον προϋπολογισμό θα μπορούσε να επιβραδύνει τις αμυντικές δαπάνες.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές της αεροδιαστημικής και της άμυνας υποχώρησαν πάνω από 2% την επομένη των εκλογών.
«Εξακολουθεί να υπάρχει η ανησυχία για ένα πολύ, πολύ ασταθές πολιτικό σύστημα (στη Γαλλία)», δήλωσε ο Σας Τούσα, αναλυτής στον τομέα της άμυνας στην Agency Partners, μια εταιρεία ερευνών μετοχών με έδρα το Λονδίνο.
Όποιο και αν είναι το μέλλον, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τις αμυντικές εταιρείες είναι ισχυρές, δεδομένης της υπερβάλλουσας ζήτησης από τις δυτικές κυβερνήσεις που επιθυμούν να προμηθεύσουν την Ουκρανία, δήλωσε ο Ματ Μάιλας, πρόεδρος για την άμυνα και το διάστημα της Honeywell Aerospace.
«Είναι σαφές ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε ένα τεράστιο κύμα ζήτησης. (Έχουμε) όλη αυτή τη ζήτηση συσσωρευμένη χωρίς την προσφορά» συμπλήρωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Γιατί ο Πρίγκιπας Χάρι θα λάβει χρηματικό δώρο ύψους 8,5 εκατ. δολαρίων για τα 40α του γενέθλια
- Τι σημαίνει η υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις για τα cryptos
Πηγή: reuters.com