Οι πιο ρυπογόνες επιχειρήσεις του κόσμου συνεχίζουν την ίδια… ρυπογόνα πολιτική

Οι πιο ρυπογόνες επιχειρήσεις του κόσμου συνεχίζουν την ίδια… ρυπογόνα πολιτική
Photo: pixabay.com
Σύμφωνα με την Climate Action 100+, που χρησιμοποιεί το οικονομικό της βάρος για να πείσει τους μεγάλους ρυπαντές να μειώσουν τις εκπομπές.

Λιγότερες από μία στις πέντε από τις πιο ρυπογόνες εταιρείες του κόσμου έχουν βραχυπρόθεσμους στόχους μείωσης των εκπομπών, σύμφωνα με τη διατήρηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 1,5 βαθμό Κελσίου, δήλωσε την Τετάρτη η Climate Action 100+ (CA100+).

Ο αριθμός των εταιρειών που δεσμεύονται να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτές οι μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες δεν υποστηρίζονται από βραχυπρόθεσμα σχέδια, μεταξύ άλλων για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, δήλωσε στο Reuters ο François Humbert, πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής της CA100+.

«Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες (Capex) είναι ο έλεγχος της πραγματικότητας και εξακολουθούν να βρίσκονται πίσω», δήλωσε και πρόσθεσε: «Θέλουμε να περάσουμε από τις δεσμεύσεις στη δράση και είναι πολύ πιο δύσκολο να προκαλέσουμε δράση».

Τα περισσότερα από 700 μέλη της CA100+ διαχειρίζονται συνολικά 68 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν το οικονομικό τους βάρος για να πείσουν τους μεγάλους ρυπαντές να μειώσουν τις εκπομπές τους και να αποκαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις προσπάθειές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τελευταία ετήσια αξιολόγηση του ομίλου την Τετάρτη έδειξε ότι, συνολικά, μόλις το ένα τέταρτο των εταιρειών που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής του μειώνει τις εκπομπές αρκετά γρήγορα ώστε να ευθυγραμμιστεί με την πορεία για τον 1,5 βαθμό Κελσίου – έναν φιλόδοξο στόχο που συμφωνήθηκε στο Παρίσι το 2015 – με βάση τις μειώσεις στην ένταση των εκπομπών τους κατά τα τελευταία τρία χρόνια.

Σύμφωνα με την CA100+, το 77% των μεγαλύτερων εταιρειών εκπομπών παγκοσμίως έχουν στόχο καθαρών μηδενικών εκπομπών, από 75% τον περασμένο Οκτώβριο και λιγότερο από 5% όταν ξεκίνησε η ομάδα το 2017. Περισσότερα από τα τέσσερα πέμπτα έχουν επίσης θέσει στόχους μείωσης για την περίοδο 2036-2050.

Εκτός από τους βραχυπρόθεσμους στόχους και τον προγραμματισμό των επενδύσεων, η άσκηση εταιρικών πιέσεων κατά της πολιτικής για το κλίμα αποτελεί επίσης σημαντικό πρόβλημα, πρόσθεσε.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από την InfluenceMap, η CA100+ δήλωσε ότι μόλις το 4% των εταιρειών ευθυγραμμίζουν πλήρως τη δέσμευσή τους για την κλιματική πολιτική με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, ενώ μόνο το 31% έχει δεσμευτεί για άσκηση πίεσης με γνώμονα το Παρίσι, αν και αυτό είναι αυξημένο από το 24% πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: