Οι ποδοσφαιρικές ομάδες κερδίζουν πολλά, οι παίκτες όχι όσα θα έπρεπε

Οι ποδοσφαιρικές ομάδες κερδίζουν πολλά, οι παίκτες όχι όσα θα έπρεπε
Diego Godin of Uruguay scores the winning goal with a header during the 2014 FIFA World Cup football match Group D between Italy and Uruguay on June 24, 2014 at Estadio das Dunas in Natal, Brazil. Photo Kieran McManus / Backpage Images / DPPI (Photo by KIERAN McMANUS / BACKPAGE IMAGES Ltd / DPPI via AFP) Photo: AFP
Για τις ομάδες και τους κορυφαίους αστέρες τους, βοηθά να έχουν ένα ισχυρό brand…

Είναι εξαιρετική εποχή να είσαι ποδοσφαιρόφιλος. Ποτέ δεν υπήρχαν περισσότερα παιχνίδια. Στις 29 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της διοργάνωσης UEFA Champions League μεταδόθηκαν 18 αγώνες ταυτόχρονα.

Ωστόσο είναι ακόμα καλύτερη εποχή να είσαι ποδοσφαιρικός σύλλογος. Σύμφωνα με τη Deloitte, οι 20 σύλλογοι με τα υψηλότερα έσοδα συγκέντρωσαν συνολικά 11 δισ. ευρώ (12 δισ. δολάρια) τη σεζόν 2023-24. Η πρωτοπόρος Ρεάλ Μαδρίτης έγινε ο πρώτος σύλλογος που έφτασε το 1 δισ. ευρώ σε έσοδα, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 25% σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν.

Η επιτυχία στον αγωνιστικό χώρο εξακολουθεί να είναι σημαντική για τα έσοδα μιας ομάδας. Απλώς η συμμετοχή στο Champions League είναι προσοδοφόρα (και η νέα μορφή της διοργάνωσης αυτή τη σεζόν, που εγγυάται περισσότερους αγώνες, την καθιστά ακόμη πιο επικερδή). Η Ρεάλ πέτυχε ρεκόρ κερδίζοντας τόσο τη La Liga της Ισπανίας όσο και το Champions League πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, για τους λογιστές των ομάδων, η νίκη είναι λιγότερο σημαντική από ό,τι στο παρελθόν. Μεγάλοι σύλλογοι διατηρούνται ως brands ακόμα και όταν αποδίδουν άσχημα. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παραμένει στο Top 5 της λίστας των ομάδων με τα υψηλότερα έσοδα της Deloitte παρά τις επί σειρά ετών απογοητευτικές εμφανίσεις. Οι σύλλογοι έχουν γίνει πιο ικανοί στο να κερδίζουν χρήματα εκτός ποδοσφαίρου. Πολλοί έχουν εξοπλίσει τα γήπεδά τους με συρόμενους χλοοτάπητες για να φιλοξενούν αθλήματα από την πυγμαχία μέχρι το αμερικανικό ποδόσφαιρο χωρίς να βλάπτουν τον αγωνιστικό χώρο. Η Τέιλορ Σουίφτ περιόδευσε σε στάδια από το Άνφιλντ του Λίβερπουλ μέχρι το Σαντιάγο Μπερναμπέου της Ρεάλ.

Αλλά σκεφτείτε τους κορυφαίους παίκτες του αθλήματος. Αν και τα συμβόλαιά τους δεν είναι δημόσια, τα reports δείχνουν ότι οι αμοιβές τους μπορεί να μη συμβαδίζουν με τα έσοδα των συλλόγων. Ο Κιλιάν Μπαπέ, ο υψηλότερα αμειβόμενος παίκτης της Ρεάλ, λέγεται ότι κερδίζει περίπου 45 εκατ. ευρώ ετησίως, ένα σεβαστό ποσό, αλλά τόσο έβγαζε ο Κριστιάνο Ρονάλντο στη Ρεάλ πριν από μια δεκαετία. Ο Έρλινγκ Χάαλαντ της Μάντσεστερ Σίτι, ο οποίος τη σεζόν 2022-23 σημείωσε ρεκόρ 36 γκολ στην Premier League, υπέγραψε πρόσφατα συμβόλαιο μέχρι το 2034 με αξία περίπου 26 εκατ. λίρες (32 εκατ. δολάρια) ετησίως. Αυτό είναι λιγότερο από ό,τι υπολογίζεται ότι έβγαζε ο Γκάρεθ Μπέιλ στην Τότεναμ πριν από τέσσερις σεζόν.

Όπως σημειώνει ο Ντέιβιντ Μπάτλερ, αθλητικός οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κορκ, και οι δύο αστέρες είναι ακόμα νέοι: ο κ. Μπαπέ είναι 26 ετών, ο κ. Χάαλαντ μόλις 24. Ο κ. Ρονάλντο και ο μεγάλος του αντίπαλος στην Μπαρτσελόνα, Λιονέλ Μέσι, αμείβονταν λιγότερο σε αυτή την ηλικία. Σήμερα, όμως, πολύ μετά την ακμή τους, κερδίζουν πολύ περισσότερα. Ο κ. Ρονάλντο αμείβεται με περίπου 75 εκατ. δολάρια ετησίως από τον σαουδαραβικό του σύλλογο για τις υπηρεσίες του στον αγωνιστικό χώρο. Ο κ. Μέσι κερδίζει επίσης πολύ καλά στις ΗΠΑ.

Η αντιπαλότητά τους βοήθησε στη δημιουργία προσωπικών brands που διαρκούν μέχρι τα τέλη της καριέρας τους. Οι σημερινοί αστέρες μπορεί να μην είναι τόσο τυχεροί. Ωστόσο, οι αμοιβές τους είναι πολύ υψηλότερες από αυτές του παρελθόντος. Ο Γκάρι Λίνεκερ, ένας από τους σπουδαιότερους Άγγλους ποδοσφαιριστές της δεκαετίας του 1980, θυμήθηκε πρόσφατα το πρώτο του συμβόλαιο. Αμειβόταν με 100 λίρες την εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Economist