Οι πόλεμοι κερδίζονται με… κώδικα, λέει η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Helsing 

Οι πόλεμοι κερδίζονται με… κώδικα, λέει η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Helsing 
Business and AI, Artificial intelligence technology, and daily life, World technology concept, Businesswomen use laptops with AI application, Modern thinking with technology Help solve work problems. Photo: Shutterstock
Η Helsing διεκδικεί ηγετική θέση στην αμυντική τεχνολογία

Δεν πρόκειται πλέον για το είδος των όπλων που διαθέτει ένας στρατός. Ο λόγος για λογισμικό το οποίο εκτελείται κατά περίσταση και τον Ευρωπαίο πρωταθλητή της τεχνητής νοημοσύνης Helsing, που κυριαρχεί στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βιάζονται να διοχετεύσουν μετρητά σε νέα στρατιωτικά συστήματα και όπλα.

«Η άμυνα μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε πρόβλημα λογισμικού», δήλωσε ο συνιδρυτής και συν-διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Gundbert Scherf σε συνέντευξή του στο POLITICO.

Η Helsing, με έδρα το Μόναχο της Γερμανίας, αποτιμήθηκε σε 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο, μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή της. Το μότο της; «Τεχνητή νοημοσύνη για την εξυπηρέτηση των δημοκρατιών μας».

Η εταιρεία επεξεργάζεται εκατομμύρια δεδομένα από αισθητήρες και οπλικά συστήματα των ευρωπαϊκών στρατευμάτων με σκοπό να επιτρέψει «γρηγορότερες και καλύτερες αποφάσεις» και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα τυχόν χτυπημάτων. Μέχρι στιγμής, έχει υπογράψει συμβάσεις με τις κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Εσθονίας και της Ουκρανίας.

«Έχουμε μαχητικά αεροσκάφη, φρεγάτες και δορυφόρους. Καθένα από αυτά τα συστήματα παράγει έναν απίστευτο όγκο δεδομένων» είπε ο Scherf.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά την επερχόμενη τρίτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει κενά στα συστήματα αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας, δήλωσε ο αντιστράτηγος Ben Hodges, πρώην διοικητής του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Φόρουμ Ασφαλείας της Βαρσοβίας.

Ο Scherf είπε ότι το μπλοκ έπρεπε να επιτύχει «ηγετική θέση στην τεχνολογία» σε βασικούς τομείς όπου υστερεί, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Η Helsing έχει εξασφαλίσει μια σειρά κυβερνητικών συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης του γερμανικού Eurofighter Electronic Warfare με τη Saab, της υποδομής AI για το Future Combat Air System – μια κοινή πρωτοβουλία Γερμανίας, Γαλλίας και Ισπανίας – και του συστήματος Wingman της Airbus.

Όταν ιδρύθηκε η εταιρεία το 2021, τα ρωσικά τανκς δεν είχαν ακόμη εισβάλει στην Ουκρανία, ούτε το ChatGPT είχε την τωρινή του επιτυχία. Ο Scherf είπε ότι πολλοί στον χώρο της τεχνολογίας δεν ήθελαν να αγγίξουν την άμυνα.

Οι υπάλληλοι της Google διαμαρτυρήθηκαν για τη συμμετοχή της εταιρείας σε ένα πρόγραμμα του Πενταγώνου που ονομάζεται Project Maven το 2018, το οποίο χρησιμοποιούσε τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει τη στόχευση επιθέσεων με drones.  

Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και άλλοι δημιούργησαν ισχυρούς δεσμούς νωρίτερα μεταξύ των στρατευμάτων τους και των σύγχρονων βιομηχανιών τεχνολογίας που αναπτύχθηκαν στην εποχή του Διαδικτύου.

Οι ευρωπαϊκές χώρες, από την άλλη πλευρά, δεν διαθέτουν ισχυρά προγράμματα για να επενδύσουν σε μεγάλο βαθμό στην καινοτόμο αμυντική τεχνολογία μέσω τοπικών τεχνολογικών τομέων.

Ο Scherf, ο οποίος εργαζόταν στο γερμανικό Υπουργείο Άμυνας πριν ξεκινήσει το Helsing, είπε ότι πίστευε ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η τεχνολογία θα μπορούσε να φιλτράρει στο ευρωπαϊκό σύστημα ήταν εάν κάποιος την έφτιαχνε.

«Υπήρχε αυτό το κενό, το οποίο δομικά κανείς δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να λύσει», είπε ο Scherf.

«Δεν ξεκινήσαμε την εταιρεία επειδή πιστεύαμε ότι όλοι θα το έκαναν αυτό, την ξεκινήσαμε επειδή πιστεύαμε ότι κανείς δεν θα το έκανε αυτό».

Το πρόβλημα της χρηματοδότησης

Στην πραγματικότητα, η Ευρώπη είχε πάντα πολύ ισχυρή παρουσία στην έρευνα και την ανάπτυξη. Ο Scherf επεσήμανε ότι η Microsoft, η Google και η Amazon διατηρούν κρίσιμους κόμβους καινοτομίας στην ήπειρο.

Το πρόβλημα ήταν τα χρήματα — και κατά κάποιο τρόπο εξακολουθεί να είναι. Η Helsing Series C συγκέντρωσε σε γύρο χρηματοδότησης 450 εκατομμύρια ευρώ, που διεξήχθη από την αμερικανική επενδυτική εταιρεία, General Catalyst.

Χρήματα στην Ευρώπη είναι δύσκολο να βρεθούν σε επιχειρηματικά κεφάλαια και τα συνταξιοδοτικά ταμεία γενικά δεν επενδύουν στην αμυντική τεχνολογία, είπε ο Scherf.

Ο πρώτος γύρος χρηματοδότησης της Helsing ολοκληρώθηκε με συνεισφορές Βρετανών, Γάλλων και Γερμανών ατόμων που πίστευαν στην αποστολή, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αργότερα, ο ιδρυτής του Spotify, Daniel Ek, έβαλε 100 εκατομμύρια ευρώ μέσω του venture fund του Prima Materia — και αντιμετώπισε κριτική από ορισμένους καλλιτέχνες στο Spotify για αυτό.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η ευρωπαϊκή νοοτροπία άρχισε σιγά-σιγά να αλλάζει.

Τον Μάιο, η ΕΤΕπ παραιτήθηκε από την απαίτηση ότι η χρηματοδότηση για την τεχνολογία που χρησιμοποιείται τόσο σε στρατιωτικές όσο και σε μη στρατιωτικές εφαρμογές — η λεγόμενη τεχνολογία διπλής χρήσης — θα μπορούσε να διατεθεί μόνο σε έργα από τα οποία περισσότερο από το 50% των εσόδων προέρχονταν από μη στρατιωτικές χρήσεις.

Αλλά η αμυντική βιομηχανία έκτοτε ζήτησε από την ΕΤΕπ να αποτινάξει περαιτέρω τα δεσμά της.

Ο Scherf είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να διστάζει να διαθέσει πραγματικά χρήματα στις ένοπλες δυνάμεις της για να διασφαλίσει ότι διαθέτουν την καλύτερη τεχνολογία.

«Γιατί χρειάζεται να κρυβόμαστε πάντα πίσω από τη διπλή χρήση;» ρώτησε ο Scherf, αναφερόμενος στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να επενδύει μόνο σε τεχνολογία που έχει τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική χρήση.

«Είτε πιστεύουμε στις δημοκρατικές ένοπλες δυνάμεις μας και τις υποστηρίζουμε με την καλύτερη τεχνολογία», είπε, «ή πρέπει να κάνουμε μια διαφορετική συζήτηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: po