Οι πωλήσεις των luxury brands προς χαμηλό 4 ετών – Τι είναι η «ντροπή της πολυτέλειας» στην Κίνα;

Οι πωλήσεις των luxury brands προς χαμηλό 4 ετών – Τι είναι η «ντροπή της πολυτέλειας» στην Κίνα;
epa07956574 (FILE) - Shoppers walk out of a Louis Vuitton store at Tokyo's Omotesando fashion district, in Japan, 10 September 2009 (reissued 28 October 2019). Reports on 28 October 2019 state LVMH, Moet Hennessy Louis Vuitton SA, the world's leading luxury group, said it has made an non-binding unsolicited offer to purchase the luxury brand Tiffany & Co. EPA/FRANCK ROBICHON *** Local Caption *** 01854793 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μετά από δυόμισι χρόνια ανάπτυξης, υπάρχει μια κόπωση στα προσωπικά είδη πολυτελείας.

Οι πωλήσεις των πολυτελών λιανικών προϊόντων είναι πιθανό να σημειώσουν τη χειρότερη επίδοση τους εδώ και πολλά χρόνια για το σύνολο του 2024, σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτικής Bain που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Η έκθεση αναφέρει πως οι παγκόσμιες πωλήσεις προσωπικών προϊόντων υψηλής ποιότητας -από είδη ένδυσης έως αξεσουάρ και προϊόντα ομορφιάς- θα είναι φέτος από σταθερές έως 4% υψηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε σταθερές τιμές.

Αυτό θα είναι η ασθενέστερη αύξηση των πωλήσεων από το 2020, όταν οι πωλήσεις κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Η επιβράδυνση είναι πιο έντονη στην Κίνα, καθώς η οικονομική αβεβαιότητα επιβαρύνει τους αγοραστές της μεσαίας τάξης και κάνει όσους μπορούν ακόμα να αντέξουν οικονομικά την πολυτέλεια να είναι επιφυλακτικοί ως προς την επίδειξη.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία, έχουμε στην Κίνα τη λεγόμενη ντροπή της πολυτέλειας» δήλωσε η εταίρος της Bain, Φεντερίκα Λεβάτο.

Σε ένα περιβάλλον ανεργίας, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, οι πλουσιότεροι Κινέζοι, οι οποίοι άρχισαν και πάλι να ταξιδεύουν, μετατόπισαν τις δαπάνες τους εκτός της ηπειρωτικής χώρας.

«Η αγορά βρίσκεται, σίγουρα, σε μια στιγμή αναμονής. Μετά από δυόμισι χρόνια ανάπτυξης, υπάρχει μια κόπωση στα προσωπικά είδη πολυτελείας» πρόσθεσε η Λεβάτο.

Το Reuters σημειώνει πως η γερμανική Beiersdorf εκτίμησε την Τρίτη ότι είχε να αντιμετωπίσει μια «έντονα φθίνουσα» κινεζική αγορά πολυτελών προϊόντων περιποίησης δέρματος φέτος, αν και οι κρέμες La Prairie, οι οποίες κοστίζουν αρκετές εκατοντάδες δολάρια ανά βαζάκι, είχαν κερδίσει μερίδιο αγοράς.

Η έκθεση της Bain θα ενισχύσει τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η κινεζική ζήτηση πολυτελείας δεν ανακάμπτει, ανησυχίες που έχουν χτυπήσει τις μετοχές της LVMH και της ιδιοκτήτριας της Gucci, Kering, κατά το τελευταίο έτος.

Θα ενισχύσει επίσης τις προσδοκίες ότι οι πολυτελείς μάρκες που βρίσκονται στην κορυφή της αγοράς, όπως η Hermes που κατασκευάζει τσάντες Birkin και πουλάει τσάντες σε τιμές άνω των 10.000 δολαρίων, θα τα πάνε καλύτερα στην τρέχουσα αγορά.

Οι μετοχές της Hermes είναι οι μόνες από τους μεγάλους εισηγμένους οίκους πολυτελείας που έχουν κερδίσει τον τελευταίο χρόνο.

Αντί να συρρέουν στα εμπορικά κέντρα, οι αγοραστές κλείνουν ιδιωτικά ραντεβού και επιλέγουν πιο συγκρατημένη και διακριτική μόδα, αντί για «πολύ εμφανή και φανταχτερά αντικείμενα», είπε η Λεβάτο, προβλέποντας ότι αυτή η τάση, που συνδέεται στενά με μια συγκεκριμένη οικονομική κατάσταση, μπορεί να μην διαρκέσει.

Σημάδια ανάκαμψης έχουν εμφανιστεί στις ΗΠΑ, με την ανάπτυξη να καθοδηγείται από πιο εύπορους πελάτες, ενώ οι νεότεροι, λιγότερο εύποροι αγοραστές συνεχίζουν να καθυστερούν τις αγορές.

Στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, η επιστροφή των ξένων επισκεπτών έχει ενισχύσει τις πωλήσεις πολυτελείας, σύμφωνα με την Bain.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com