Οι πολλές ζωές των κατοικίδιων και πως επηρεάζουν την… οικονομία

Οι πολλές ζωές των κατοικίδιων και πως επηρεάζουν την… οικονομία
Photo: pixabay.com
Οι ετήσιες δαπάνες των νοικοκυριών για τα κατοικίδια προβλέπεται να φτάσουν τα 1.445 δολάρια ανά ζώο μέχρι το 2026 και τα 1.733 δολάρια μέχρι το 2030.

Η αυξανόμενη σημασία των κατοικίδιων στη ζωή των ιδιοκτητών τους αναμένεται να οδηγήσει σε σταθερή ανάπτυξη του τομέα των κατοικίδιων ζώων για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την Morgan Stanley Research.

«Υπήρξε μια πανδημική έκρηξη, καθώς ένα κύμα ανθρώπων πρόσθεσε ένα μέλος της οικογένειας με γούνα, φτερά ή πτερύγια κατά τη διάρκεια της COVID», λέει ο Simeon Gutman, αναλυτής λιανικής της Morgan Stanley. «Ενώ το ποσοστό των νοικοκυριών που προσθέτουν κατοικίδια έχει υποχωρήσει κάπως από την κορύφωσή του το 2020, η αύξηση των νέων νοικοκυριών μεταξύ εκείνων που είναι πιο πιθανό να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για τα κατοικίδια, σε συνδυασμό με την αύξηση των δαπανών σε τομείς όπως η κτηνιατρική περίθαλψη, αναμένεται να αντισταθμίσει την πτώση της ιδιοκτησίας».

Η αύξηση των δαπανών στον κλάδο των κατοικίδιων ζώων θα μπορούσε να φθάσει το 7% ετησίως έως το 2030, μετά από την κάτω του μέσου όρου αύξηση του 2,5% που προβλέπεται για το 2024 και του 3,9% για το 2025. «Αυτό είναι ένα στίγμα κάτω από την προηγούμενη έρευνα της Morgan Stanley για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων το 2022, αλλά εξακολουθεί να ξεπερνά σχεδόν όλες τις υποκατηγορίες του λιανικού εμπορίου και είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά απόδοσης οποιουδήποτε τομέα λιανικού εμπορίου», λέει ο Gutman.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας, οι ετήσιες δαπάνες των νοικοκυριών για τα κατοικίδια ζώα προβλέπεται να φτάσουν τα 1.445 δολάρια ανά ζώο μέχρι το 2026 και τα 1.733 δολάρια μέχρι το 2030. Αυτό μεταφράζεται σε 113% αύξηση των συνολικών δαπανών του κλάδου σε 261 δις. δολ. έως το 2030, έναντι 122 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο καλύτερος φίλος ενός κατοικίδιου 

Οι γενεαλογικές αλλαγές θα επηρεάζουν όλο και περισσότερο την ανάπτυξη, καθώς το 34% των ερωτηθέντων –ιδιαίτερα των ατόμων ηλικίας 18 έως 34 ετών– δήλωσαν ότι σκοπεύουν να αποκτήσουν κατοικίδιο ζώο σε σύγκριση με το 28% το 2022. Αυτοί οι ιδιοκτήτες τείνουν να ξοδεύουν περισσότερα από άλλες ηλικιακές ομάδες για τα κατοικίδιά τους, ιδίως για premium τροφές και υπηρεσίες, και είναι πιο πιθανό να βάλουν τις προτιμήσεις του κατοικίδιου ζώου τους πάνω από την τιμή.

Μεταξύ των κατηγοριών δαπανών, οι υπηρεσίες για ζώα συντροφιάς, όπως η υγεία των ζώων, αναμένεται να αποτελέσουν τον κύριο μοχλό ανάπτυξης, υπερδιπλασιάζοντας τα 112 δισεκατομμύρια δολάρια το 2030 από 48 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 και ξεπερνώντας την ανάπτυξη των αναλώσιμων για ζώα συντροφιάς, της μεγαλύτερης κατηγορίας δαπανών.

Ειδικότερα, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, πιθανότατα θα παρουσιάσουν αύξηση της ζήτησης κατά την επόμενη δεκαετία. Η φετινή έρευνα, που διεξήχθη σε 2.300 καταναλωτές τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2024, διαπίστωσε ότι το 80% των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων επισκέφθηκε τον κτηνίατρο τουλάχιστον μία φορά τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα επισκέφθηκαν τον κτηνίατρο μία έως τρεις φορές, αριθμός αυξημένος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την έρευνα του 2022.  Και οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι βασίζονταν σε συστάσεις κτηνιάτρων όταν αγόραζαν τροφές και λιχουδιές για κατοικίδια ζώα, οι οποίες αποτελούν περίπου το 44% όλων των δαπανών για κατοικίδια ζώα, συνολικού ύψους 147 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023.

«Σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της έρευνάς μας, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι κτηνίατροι επηρέασαν άμεσα έως και 12 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτές τις δαπάνες και έως και 26 δισεκατομμύρια δολάρια έμμεσα για τη φροντίδα των κατοικίδιων ζώων, πέρα από αυτά που οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων ξοδεύουν για την υγεία των ζώων», λέει ο Gutman.

Τούτου λεχθέντος, λιγότεροι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι βασίζονταν στην παραπομπή ενός κτηνιάτρου σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, καθώς η νεότερη γενιά στρέφεται όλο και περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα προσωπικά δίκτυα για πληροφορίες.

Εν τω μεταξύ, η άνοδος των αυτόνομων εταιρειών υγείας των ζώων έχει ωθήσει την καινοτομία, η οποία θα μπορούσε να προσθέσει έως και 3% στην ανάπτυξη της αγοράς σε τομείς όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα εμβόλια και άλλες ενέσιμες θεραπείες. Οι βελτιωμένες διαγνωστικές δυνατότητες, η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι διευρυμένες υπηρεσίες point-of-care αναμένεται να ενισχύσουν τη χρήση ενός ευρύτερου φάσματος προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα της υγείας των ζώων, ανεβάζοντας παράλληλα τα επίπεδα περίθαλψης.

«Η υγεία των ζώων είναι ίσως ο σημαντικότερος τομέας της περίθαλψης κατοικίδιων ζώων στις ΗΠΑ, στον οποίο θα πρέπει να εστιάσουν οι επενδυτές την επόμενη δεκαετία», λέει ο Gutman.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταλύτης για ανάπτυξη

Ενώ το 80% των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων προτιμά να ψωνίζει από τα καταστήματα, οι ηλεκτρονικές αγορές τροφών και άλλων προμηθειών για κατοικίδια ζώα συνεχίζουν να αυξάνονται, με σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι αγόρασαν μέσω του διαδικτύου τους τελευταίους έξι μήνες, αριθμός αυξημένος κατά 9 μονάδες σε σχέση με την έρευνα του 2022.

«Η ανατροφοδότηση που είδαμε από τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων αντικατοπτρίζει τις τάσεις των γενεών στο ηλεκτρονικό εμπόριο σε όλα τα τμήματα του λιανικού εμπορίου και αναμένουμε ότι αυτή η μετατόπιση θα είναι επίμονη», λέει ο Gutman.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν έναν νέο ηγέτη στην προαιώνια μάχη μεταξύ αιλουροειδών και σκύλων, γεγονός που μπορεί επίσης να συμβάλει στην εξήγηση της συγκρατημένης ανάπτυξης της βιομηχανίας κατοικίδιων ζώων. Ενώ η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων παρέμεινε αρκετά σταθερή στο 69% σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, οι ιδιοκτήτες γατών αυξήθηκαν, ενώ οι ιδιοκτήτες σκύλων μειώθηκαν. Οι σκύλοι τείνουν να απαιτούν περισσότερους πόρους, φροντίδα και συντήρηση από τις γάτες, οι οποίες κατέλαβαν επίσης την πρώτη θέση μεταξύ των προτιμήσεων για τα μελλοντικά κατοικίδια ζώα.

«Συνολικά, οι ιδιοκτήτες θα συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στα κατοικίδιά τους, θεωρώντας τα ως σημαντικό μέρος της ζωής τους», λέει ο Gutman. «Έτσι, ενώ η ανάπτυξη που καταλύθηκε από την επιθυμία για συντροφιά με ζώα κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει υποχωρήσει, ο κλάδος των κατοικίδιων ζώων αναμένεται να παραμείνει από τους πιο δυναμικούς στο λιανεμπόριο τα επόμενα χρόνια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: