Οι προεκλογικές δεσμεύσεις Χάρις και Τραμπ ανεβάζουν επικίνδυνα το χρέος των ΗΠΑ

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις Χάρις και Τραμπ ανεβάζουν επικίνδυνα το χρέος των ΗΠΑ
epa11597531 Former US President Donald Trump and current Vice President Kamala Harris are seen on a large television during their presidential debate in the debate's press file in Philadelphia, Pennsylvania, USA, 10 September 2024. The two candidates faced off for 90 minutes in their only planned debate of the 2024 presidential election. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι προεκλογικές υποσχέσεις των υποψηφίων προέδρων, αναμένεται να προσθέσουν τρισεκατομμύρια δολάρια στο χρέος της χώρας.

Οι υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ, έχουν προτείνει φιλόδοξα σχέδια που, σύμφωνα με έρευνα της ΜΚΟ Committee for a Responsible Federal Budget (CRFB), θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το χρέος της χώρας κατά μερικά τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η Χάρις αναμένεται να αυξήσει το χρέος κατά 3,5 τρισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία, ενώ ο Τραμπ ενδέχεται να αυξήσει το χρέος κατά 7,5 τρισ. δολάρια. Παρά τη σοβαρότητα του δημοσιονομικού προβλήματος, και οι δύο υποψήφιοι δεν έχουν διευκρινίσει πώς θα καλύψουν αυτά τα πρόσθετα κόστη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χάρις σκοπεύει να καλύψει τις δεσμεύσεις της μέσω αυξήσεων φόρων σε επιχειρήσεις και πλούσιους, ενώ ο Τραμπ στοχεύει να χρηματοδοτήσει τα μέτρα του με δασμούς στις εισαγωγές.

Ωστόσο, η έρευνα του CRFB υπογραμμίζει ότι οι δασμοί του Τραμπ ενδέχεται να αποδώσουν πολύ λιγότερα από τα αναμενόμενα, προκαλώντας πιθανά εμπορικά αντίποινα. Και τα δύο σχέδια προμηνύουν αύξηση του χρέους, με την αμερικανική οικονομία να κινείται σε αβέβαιο δημοσιονομικό μονοπάτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: