Οι προκλήσεις για το ψηφιακό «αύριο» της Ελλάδας

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου σε μια ανοιχτή συζήτηση με τον συμπρόεδρο της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ, Μάρκο Βερέμη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Fortune Greece «Power of Innovation».

Στη μεγάλη ετήσια εκδήλωση του Fortune Greece για την καινοτοµία και την επιχειρηµατικότητα «Power of Innovation» στις 17 Οκτωβρίου, στο Ωδείο Αθηνών, το καλωσόρισµα του κοινού έγινε με ιδανικό τρόπο. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δηµήτρης Παπαστεργίου συζήτησε µε τον επιχειρηµατία, επενδυτή και συµπρόεδρο της Επιτροπής Καινοτοµίας του ΣΕΒ Μάρκο Βερέµη για το ψηφιακό «σήµερα» και «αύριο» της Ελλάδας.

Ενώπιον ενός δυναµικού κοινού άνω των 200 ατόµων, η συζήτηση είχε στο «µενού» τις εξελίξεις που αφορούν την ψηφιοποίηση υπηρεσιών του ελληνικού Δηµοσίου για τη διευκόλυνση της ζωής των πολιτών, σε τεχνολογικές εφαρµογές και την αξιοποίηση των δεδοµένων σε κρίσιµους τοµείς, όπως η Δηµόσια Διοίκηση, η Υγεία και η Δικαιοσύνη, αλλά και την ανάγκη, µέσα από αυτό το ψηφιακό «άλµα» και τα µεγάλα projects που βρίσκονται σε εξέλιξη, να δηµιουργηθούν νέοι εθνικοί πρωταθλητές στον χώρο του επιχειρείν.

Ακολουθούν αποσπάσµατα µιας συζήτησης για όσα αλλάζουν τη ζωή και την καθηµερινότητά µας και συνιστούν σηµαντικές προκλήσεις για τη χώρα µας στην εποχή της 4ης Βιοµηχανικής Επανάστασης.

Μάρκος Βερέμης: H Ελλάδα έχει σηµειώσει µεγάλη πρόοδο τα τελευταία πέντε χρόνια στο κοµµάτι της ψηφιακής διακυβέρνησης. Ο Έλληνας πολίτης ταλαιπωρείται λιγότερο. Από ό,τι διάβασα, το 70% των Ελλήνων έχουν χρησιµοποιήσει το e-gov, έχουν γίνει 1,2 εκατοµµύριο συναλλαγές. Η πρόοδος είναι µεγάλη. Παρ’ όλα αυτά, δυστυχώς, στις εταιρείες και στο δικό µας οικοσύστηµα τεχνολογίας η πρόοδος µετριέται σε σχέση µε το πόσο γρήγορα προοδεύουν οι υπόλοιποι. Οι υπόλοιποι, λοιπόν, προοδεύουν µάλλον αρκετά πιο γρήγορα από εµάς, µε αποτέλεσµα να είµαστε ακόµη 25οι από τις 27 χώρες στην Ευρώπη στον δείκτη DESI. Και η πρώτη µου ερώτηση είναι η εξής: τι πρέπει να γίνει;

Δημήτρης Παπαστεργίου: Η πρώτη απάντηση είναι ότι δεν είµαστε 25οι και πως φέτος για πρώτη φορά ο δείκτης DESI δεν υπάρχει, αλλά έχει αντικατασταθεί από την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά µε την κατάσταση της ψηφιακής δεκαετίας (Digital Decade), στην οποία πλέον στους επιµέρους δείκτες που περιλαµβάνει φαίνεται όλη αυτή η δουλειά που ξεκίνησε το 2019. Τι αποτυπώνεται τώρα στους επιµέρους δείκτες της ψηφιακής δεκαετίας; Ότι το κράτος αυτό το διάστηµα έτρεξε… Και έτρεξε αρκετά γρήγορα. Έτσι, σε πολλούς δείκτες πλέον είµαστε στον ευρωπαϊκό µέσο όρο, λίγο πάνω – λίγο κάτω, αλλά είµαστε σχετικά καλά. Υστερούµε, βέβαια, σε κάποιους δείκτες που έχουν σχέση µε την ψηφιοποίηση και τις υπηρεσίες στον ιδιωτικό τοµέα, τις δεξιότητες και τις υποδοµές. Τουναντίον, στην ψηφιοποίηση του δηµόσιου τοµέα πλέον αυτή η δουλειά είναι ορατή σε όλους εµάς.

Από την άλλη, κάθε φορά που το λέω σηκώνει κάποιος το χέρι του, έρχεται ένα e-mail ή ένα µήνυµα τηλεθεατή σε κάποια εκποµπή που αναφέρει ότι αναγκάστηκε να πληρώσει µια υποχρέωση, όπως η έκδοση οικοδοµικής άδειας, και αυτό µπορούσε να γίνει µόνο µε φυσική παρουσία. Άρα, ποτέ δεν θα τολµήσω να πω ότι έχουµε φτάσει εκεί που πρέπει. Θέλει πολλή δουλειά ακόµη, αλλά θέλει δουλειά από όλους, σε δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα. Όταν ήµουν στα Τρίκαλα, ένιωθα ότι ως δήµαρχος κάναµε πολλά πράγµατα και πως το κράτος είναι κάπου πίσω ασθµαίνοντας. Από το 2019 και µετά είδαµε ένα απίστευτο πράγµα: να µας προσπερνά το κράτος και να προσπαθούµε όλοι οι υπόλοιποι, δήµοι και ιδιωτικός τοµέας, να τρέξουµε.

Μ.Β.: Aυτό το οποίο έχει διαφανεί από πολλές µελέτες είναι ότι όσο µεγαλύτερη είναι η ταλαιπωρία του πολίτη και το ρίσκο που ενέχει µια χώρα, τόσο µικρότερη η διάθεσή του να επιχειρήσει. Εσείς πού εντοπίζετε τα µεγαλύτερα προβλήµατα και σε ποια από αυτά θα «επιτεθείτε» το 2025;

Δ.Π.: Υπάρχουν πράγµατα τα οποία είναι προφανή, όπως, για παράδειγµα, η κοινή δουλειά που κάνουµε µε το υπουργείο Εσωτερικών για να καταργήσουµε τα πιστοποιητικά. Όταν πλέον τα συστήµατα διαλειτουργούν µεταξύ τους, για ποιο λόγο να απαιτείται να προσκοµίζεις ένα πιστοποιητικό γέννησης; Όλα τα στοιχεία που περιλαµβάνει µπορεί κάποιος να τα αντλήσει µε την άδειά µας από το Μητρώο Πολιτών. Υπάρχουν, όµως, και άλλα πράγµατα, τα οποία, προφανώς, µας πάνε πίσω. Θα ήθελα να αναφερθώ στο Κτηµατολόγιο, κάτι το οποίο αφορά το υπουργείο µας και πάνω στο οποίο εργαζόµαστε µε τον υφυπουργό Κώστα Κυρανάκη. Σε αυτόν τον τοµέα η δουλειά που κάνουµε όλο αυτό το διάστηµα έρχεται να «διορθώσει» µια υπόθεση τριάντα ετών. Αν και µου έλεγαν ότι ο Καποδίστριας πριν από εκατόν τόσα χρόνια είχε προσπαθήσει και εκείνος να ξεκινήσει µια ανάλογη προσπάθεια. Το Κτηµατολόγιο, λοιπόν, είναι ένας σηµαντικός παράγοντας, σε συνάρτηση, βέβαια, µε δασικούς χάρτες, γραµµές αιγιαλού, χρήσεις γης. Η µη οργάνωσή του επηρεάζει πολύ αρνητικά την επιχειρηµατικότητα. Πλέον, τα πράγµατα µπαίνουν σε τάξη. Είναι δέσµευση δική µας και του πρωθυπουργού ότι στο τέλος του 2025 θα έχουµε πλέον Κτηµατολόγιο, µε τα όποια λάθη και τις διορθώσεις που θα πρέπει να γίνουν. Δεύτερον, η Δικαιοσύνη. Πραγµατικά πιστεύω ότι µε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης έχουµε να «τρέξουµε» πολλά και σηµαντικά projects και ως υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να βοηθήσουµε αξιοποιώντας και συστήµατα Τεχνητής Νοηµοσύνης στο να αλλάξουµε τον ρυθµό έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων. Αυτή είναι µια υπόθεση που έχει να κάνει και µε την επιχειρηµατικότητα, αλλά και µε το περί δικαίου αίσθηµα των πολιτών.

Μ.Β.: Νοµίζω ότι οι Έλληνες εκτίµησαν στην πρώτη τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη το θέµα της ψηφιοποίησης της χώρας και της µείωσης της ταλαιπωρίας, και µάλλον αυτό θεωρήθηκε η µεγαλύτερη επιτυχία. Μέτρησε ότι µειώθηκε ριζικά η ταλαιπωρία µας. Νοµίζω ότι εσείς τώρα έχετε την ευκαιρία να µειώσετε ακόµα παραπάνω αυτή την ταλαιπωρία, µέχρι να φτάσει σε λογικά ευρωπαϊκά επίπεδα…

Δ.Π.: Ισχύει. Και σκεφτείτε πως η πρόοδος που επετεύχθη σηµειώθηκε από τους φορείς των υπουργείων µέσα στην πανδηµία, σε καιρό «πολέµου». Η χώρα έµεινε όρθια, όµως, µε αυτές τις διαδικασίες. Τώρα που είµαστε σε καιρό ειρήνης, µπορούµε µε µεγαλύτερη άνεση χρόνου να επανασχεδιάσουµε πολλές διαδικασίες. Ενδεικτικά, οι πολίτες που επισκέφθηκαν το gov.gr µόνο τον περασµένο µήνα αγγίζουν τα 2,7 εκατ.

Μ.Β.: Όσον αφορά το µέλλον, πώς σκέφτεστε ότι πρέπει να αλλάξει ο δηµόσιος τοµέας για να υποδεχτεί τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοηµοσύνη, που δυσκολεύουν ακόµη και τις πιο «σοφιστικέ» εταιρείες, αλλά και τις παλαιότερες; Θα αποκτήσουµε ψηφιακούς βοηθούς. Ήδη αναβαθµίζεται το mAigov, η πρώτη µεγάλης κλίµακας εφαρµογή Τεχνητής Νοηµοσύνης του ελληνικού Δηµοσίου, µε λειτουργίες Action Bot. Αλλά, για να µπορεί κανείς να διαχειριστεί αυτούς τους «νέους υπαλλήλους», οι οποίοι θα εξυπηρετούν τους πολίτες, φαντάζοµαι ότι θα πρέπει οι διαχειριστές αυτών των bots να είναι άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείµενο. Εµείς ως εταιρείες δυσκολευόµαστε να βρούµε τέτοιους ανθρώπους για να εισαγάγουµε αυτές τις τεχνολογίες. Πώς σκέφτεστε, λοιπόν, ότι µπορείτε να το «δουλέψετε» στο Δηµόσιο, δεδοµένου του συγκεκριµένου οικονοµικού πλαισίου; Δηλαδή, να βρείτε ταλαντούχους ανθρώπους µε δεξιότητες που θα µας βοηθήσουν να πάµε τη χώρα στο επόµενο βήµα, εισάγοντας τέτοιες τεχνολογίες.

Δ.Π.: Στο πεδίο της Τεχνητής Νοηµοσύνης, πάλι σε συνεργασία µε το υπουργείο Εσωτερικών, ξεκινήσαµε τον Δεκέµβριο τον πρώτο ψηφιακό βοηθό. Γι’ αυτό στηριχτήκαµε στο ΜΙΤΟS, στο µητρώο των διαδικασιών του Δηµοσίου και στις ψηφιακές υπηρεσίες που µέχρι σήµερα υπήρχαν, και αναπτύξαµε έναν ψηφιακό βοηθό, ο οποίος κάθε µέρα απαντάει περίπου σε 5.000 ερωτήµατα. Πολλά; Λίγα; Πάντως, είναι 5.000 λιγότερα email ή τηλέφωνα ή επισκέψεις σε ένα ΚΕΠ ή σε µια δηµόσια υπηρεσία. Συνολικά, πάνω από ένα εκατοµµύριο πολίτες συνοµίλησαν µε τον ψηφιακό βοηθό mAigov από την ηµέρα που το ελληνικό Δηµόσιο απέκτησε Τεχνητή Νοηµοσύνη, τον Δεκέµβριο του 2023.

Ως προς το προσωπικό, στην αρχή, η αλήθεια είναι πως κάθε φορά που έβλεπα έναν δηµόσιο υπάλληλο να φεύγει µε άδεια πενταετίας για να πάει στον ιδιωτικό τοµέα, γιατί υπήρχε ένα τέτοιο «ρεύµα», στενοχωριόµουν. Τελικά, όµως, αν το φιλοσοφήσουµε, στον δηµόσιο τοµέα θα έρθουν και θα δουλέψουν µαζί µας από διάφορες θέσεις άνθρωποι οι οποίοι όντως δεν τους ενδιαφέρει τόσο το οικονοµικό ή νέα παιδιά τα οποία θέλουν να έρθουν για την εµπειρία και να αποκτήσουν διαφορετικές παραστάσεις.

Επίσης, στο πεδίο της Τεχνητής Νοηµοσύνης αναπτύσσονται πλέον διάφορες πρωτοβουλίες σε συνεργασία µε τον ιδιωτικό τοµέα. Θα αναφέρω, για παράδειγµα, το ΑΙ Factories, µια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία η οποία αναπτύσσεται προκειµένου να δηµιουργηθούν τοπικά οικοσυστήµατα, τα οποία θα αναλάβουν να λύσουν προβλήµατα πάνω σε τοµείς που η κάθε χώρα θα αναφέρει. Η πρότασή µας κατατίθεται αρχές Νοεµβρίου. Συµµετέχουµε εµείς, ο ιδιωτικός τοµέας, πανεπιστήµια και ερευνητικά κέντρα, και δουλεύουµε πάνω σε τρεις τοµείς: την Υγεία, την ανάπτυξη ανοικτών µεγάλων γλωσσικών µοντέλων και, τρίτον, τη βιωσιµότητα, το περιβάλλον, την κλιµατική κρίση.

Δημιουργείται ένα καινούριο οικοσύστημα που δεν υπήρχε. Και, φυσικά, για όλα αυτά χρειάζονται υποδομές, υψηλές ταχύτητες σε υπολογιστές, όπως ο «Δαίδαλος», που θα είναι ο ελληνικός υπερυπολογιστής.

Επιπλέον, αυτή τη στιγµή βρίσκεται σε στάδιο προετοιµασίας το νοµοσχέδιο για την ενσωµάτωση του European Data Governance Act. Πρόκειται για µια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που αποσκοπεί στο να καταστήσει διαθέσιµα περισσότερα δεδοµένα, καθώς και να διευκολύνει την ανταλλαγή τους µεταξύ όλων των τοµέων και των κρατών µελών. Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ στην πρωτοβουλία µας για τους µικροδορυφόρους που θα αποκτήσει η χώρα µας, και οι οποίοι θα συµβάλουν στο έργο της Πολιτικής Προστασίας, στην έγκαιρη πρόληψη ακραίων φαινοµένων, τη µέτρηση της ανόδου της θάλασσας, αλλά και σε ακριβείς µετεωρολογικές προβλέψεις.
Δηµιουργείται ένα καινούριο οικοσύστηµα που δεν υπήρχε. Και, φυσικά, για όλα αυτά χρειάζονται υποδοµές, υψηλές ταχύτητες σε υπολογιστές, όπως ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος».

Μ.Β.: Οι κυψέλες αριστείας που υπάρχουν νοµίζω ότι είναι µια καλή βάση. Το πρώτο κύµα ψηφιοποίησης του ελληνικού Δηµοσίου, να το πω έτσι, είχε πάρα πολύ καλό αποτέλεσµα σε επίπεδο πολίτη και ποιότητας υπηρεσιών. Δεν είχε σπουδαίο αποτέλεσµα, όµως, στο πόσες εταιρείες γέννησε. Ένα από τα µεγάλα πλεονεκτήµατα άλλων χωρών που έχουν περάσει τέτοιου είδους σηµαντικό µετασχηµατισµό µε έργα εκµοντερνισµού είναι ότι χρησιµοποίησαν εγχώριες εταιρείες οι οποίες µεγάλωσαν και εξυπηρέτησαν, στη συνέχεια, άλλες αγορές. Αυτό, νοµίζω, δεν έγινε στην Ελλάδα την πρώτη τετραετία. Θα µπορούσατε να το κοιτάξετε µε την οµάδα σας περισσότερο; Είναι κρίµα τα χρήµατα που επενδύει το Δηµόσιο σε σηµαντικά έργα ψηφιοποίησης να πηγαίνουν µόνο σε ξένες πολυεθνικές εταιρείες. Πρέπει να υπάρξει µίξη και των δύο.

Το ελληνικό δορυφορικό πρόγραμμα είναι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη σήμερα και αποτελεί παράδειγμα για πολύ μεγαλύτερες χώρες ως προς τον τρόπο που έχει εξελιχθεί και εφαρμοστεί.

Δ.Π.: Πάντως, αυτή την ώρα στην Ελλάδα θεωρώ πως το οικοσύστηµα της πληροφορικής πηγαίνει πολύ καλά. Και δεν αναφέροµαι µόνο στους τεχνολογικούς κολοσσούς, αλλά και στις δικές µας επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες δουλεύουν στο εξωτερικό. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι η δουλειά που κάνουµε γύρω από τον τοµέα του Διαστήµατος. Μα ζούµε στην Ελλάδα και µιλάµε για το Διάστηµα; Τι είναι αυτά που µου λες; Δεν κλείνεις καµία λακκούβα, θα σου έλεγε κάποιος. Ή φτιάξε καµιά ψηφιακή υπηρεσία… Και όµως, βλέποντας πέρυσι την επιτακτικότητα αλλαγής των πολιτικών που µέχρι σήµερα εφαρµόζαµε λόγω της κλιµατικής κρίσης, όλο το νέο πρόγραµµα των µικροδορυφόρων, το οποίο έτρεξε µε τον ευρωπαϊκό οργανισµό διαστήµατος, τον ESA, έφερε στην επιφάνεια 90 ελληνικές επιχειρήσεις που µέχρι σήµερα έκαναν µικρά εξαρτήµατα για δορυφόρους και πλέον ανακαλύπτουν νέα πεδία και παράγουν νέα προϊόντα, δουλεύοντας δίπλα στις εταιρείες που ήρθαν από το εξωτερικό για να φτιάξουν τους µικροδορυφόρους στην Ελλάδα. Όλη αυτή η διαδικασία δηµιουργεί νέες ελληνικές επιχειρήσεις, που θα δουλέψουν πάνω στην αξιοποίηση των δεδοµένων, και έτσι αρχίζουν να δηµιουργούν προστιθέµενη αξία. Το ελληνικό δορυφορικό πρόγραµµα είναι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη σήµερα.

Μ.Β.: Είναι λιγότερο από, ό,τι θα έπρεπε, Δηµήτρη. Πιστέψτε µε, έχω ζήσει και αναπνεύσει σε αυτό τον χώρο πάρα πολλά χρόνια. Από τις top 20 ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας που παινευόµαστε ότι φτιάξαµε και είναι αξίας εκατοντάδων εκατοµµυρίων, σχεδόν καµία δεν έχει δουλειές µε το ελληνικό Δηµόσιο. Αλλά αυτό είναι πρόβληµα του ελληνικού Δηµοσίου. Το αφήνουµε εδώ. Η επόµενή µου ερώτηση αφορά την Υγεία. Εντυπωσιάστηκα όταν επισκέφθηκα την Εσθονία, βλέποντας πώς το σύστηµα Υγείας χρησιµοποιεί το DNA testing στο 60% του πληθυσµού πλέον, βάσει του οποίου οι γιατροί διατηρούν δεδοµένα και, χρησιµοποιώντας µόνο τον αριθµό ασφαλείας κάθε πολίτη, µπορούν να προβλέψουν, π.χ., ποιες ασθένειες είναι πιθανό να αντιµετωπίσει. Πότε, επίσης, πρέπει να αρχίσει να κάνει εξετάσεις, ανάλογα µε τις τάσεις που δείχνει το DNA του. Δηλαδή, ένα πλήρες «µενού», το οποίο γλιτώνει πολλά χρήµατα στο κράτος, ενώ παράλληλα βοηθά στο κοµµάτι των φαρµάκων. Όλο αυτό αφορά την Ιατρική και τη δυνατότητα διάγνωσης περισσότερο από την αντιµετώπιση του κακού, όταν αυτό έχει ήδη συµβεί. Θεωρώ ότι είναι ένα πράγµα το οποίο ακόµα ο Έλληνας πολίτης δεν το έχει βιώσει, και αν µπορούσε να το ζήσει, θα ήταν σηµαντικό για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του.

«Η ψηφιακή πρόοδος που επετεύχθη σημειώθηκε μέσα στην πανδημία, σε καιρό “πολέμου”. Τώρα που είμαστε σε καιρό ειρήνης, μπορούμε με μεγαλύτερη άνεση χρόνου να επανασχεδιάσουμε πολλές διαδικασίες». Δημήτρης Παπαστεργίου

Δ.Π.: Γενικά, µια σοβαρή παθογένεια του ελληνικού Δηµοσίου είναι τα µητρώα: το µητρώο στην Υγεία, το µητρώο των πολιτών, που ευτυχώς πλέον υπάρχει. Και πάνω σε αυτό «κουµπώνουν» όλα τα υπόλοιπα, τα µητρώα ακινήτων, αυτοκινήτων κ.λπ. Στην Υγεία, τα διάφορα παλαιότερα συστήµατα υγείας ανά περιφέρεια είχαν τα δικά τους µοναδικά πληροφοριακά συστήµατα, τα οποία δεν επικοινωνούσαν µεταξύ τους, µε αποτέλεσµα να επικρατεί όλο αυτό το χάος το οποίο οι πολίτες βίωναν.

Από αριστερά: Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μάρκος Βερέμης, ΣΕΒ, Innovative Greeks
Από αριστερά: Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μάρκος Βερέμης, ΣΕΒ, Innovative Greeks

Αναπτύσσοντας ψηφιακές υποδοµές και εφαρµογές, ενισχύουµε την υγειονοµική περίθαλψη και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Στόχος µας είναι το σύνολο των νοσοκοµείων της χώρας να «επικοινωνούν», τόσο µεταξύ τους όσο και µε τον εθνικό ιατρικό φάκελο, το σύστηµα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά και οποιαδήποτε άλλη δοµή του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για µια πρωτοβουλία µε σηµαντικές προεκτάσεις πέρα από έναν πιο αποτελεσµατικό τρόπο οργάνωσης. Αναλογιστείτε πόσο θα διευκολυνθεί ο πολίτης αν έχει άµεσα διαθέσιµη όλη την πληροφορία που σχετίζεται µε την υγεία του στο κινητό του, χωρίς να χρειάζεται να κουβαλά φακέλους µε έγχαρτες εξετάσεις, αν ο θεράπων ιατρός έχει πρόσβαση σε αυτή την πληροφορία, πόση γραφειοκρατία καταργούµε.

Και επιπλέον «τρέχει» και το Εθνικό Πρόγραµµα «Προλαµβάνω» για τον προσυµπτωµατικό έλεγχο χρόνιων νοσηµάτων, όπως ο καρκίνος του µαστού και τα καρδιαγγειακά. Πρώτη φορά πραγµατοποιείται στη χώρα µας µε την ενσωµάτωση ψηφιακών εργαλείων ένα τόσο µαζικό πρόγραµµα για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων σε ολόκληρο τον πληθυσµό. Οι πολίτες διευκολύνονται ώστε να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, γρήγορα και δωρεάν. Πρόσφατα, για τους πολίτες άνω των 50 ετών, ξεκίνησε η αποστολή των SMS. Μέσα σε αυτή τη µία εβδοµάδα περίπου έχουν δοθεί 70.000 τεστ. Έχουν χρησιµοποιηθεί 4.000 και ήδη 381 άτοµα πρέπει να το διερευνήσουν περαιτέρω. Άρα, να πώς αλλάζει η σχέση κράτους-πολίτη. Ότι το κράτος ξαφνικά ενδιαφέρθηκε για µένα, µου έστειλε ένα SMS, και πήγα να το δω. Κατά την άποψή µου, πρέπει πολύ γρήγορα πλέον να πάµε να «στήσουµε» διάφορους µηχανισµούς Τεχνητής Νοηµοσύνης. Είναι απαραίτητο να έχουµε κοινά µητρώα, οµογενοποίηση συστηµάτων, ώστε να µπορέσουµε να αποκτήσουµε τη «µεγάλη εικόνα». Γιατί, όταν δεν έχεις δεδοµένα, προφανώς και οι αποφάσεις που παίρνεις είναι λανθασµένες.

*δείτε περισσότερα highlights της εκδήλωσης «power of innovation» στο fortunegreece.com.