Οι προκλήσεις στην Οικονομία μετά τις εκλογές – Με ποια ζητήματα θα βρεθεί αντιμέτωπη η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη
- 26/06/2023, 09:30
- SHARE
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκε για άλλη μία φορα θριαμβευτής στις εθνικές εκλογές της Κυριακής 25/6 κερδίζοντας μια ηχηρή εντολή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, διαβεβαιώνοντας την ίδια στιγμή τις αγορές ότι είναι σε θέση να εφαρμόσει φιλικές προς τους επενδυτές πολιτικές.
Η Νέα Δημοκρατία πήρε το 40,6% των ψήφων, όπερ σημαίνει πως θα έχει 158 μέλη στο κοινοβούλιο των 300 εδρών. Ως εκ τούτου θα είναι σε θέση να σχηματίσει μια μονοκομματική κυβέρνηση χωρίς τη βοήθεια άλλων κομμάτων.
Σημειώνεται πως οι αγορές στοιχημάτιζαν πως ο Μητσοτάκης θα κέρδιζε άλλη μία τετραετή θητεία στην εξουσία, δεδομένου ότι έκανε τη διαχείριση της οικονομίας κεντρικό πυλώνα της εκστρατείας του.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημειώνει άνοδο άνω του 36% φέτος και η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων βρίσκεται περίπου στο 3,6%, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων περίπου 10 μηνών. «Ο λαός μας έδωσε μια ασφαλή πλειοψηφία», είπε ο Μητσοτάκης το βράδυ της Κυριακής. «Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με ταχύτητα».
Ο Μητσοτάκης θα ορκιστεί τη Δευτέρα ως πρωθυπουργός, οπότε και θα ορίσει αμέσως νέο υπουργικό συμβούλιο, ώστε να μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει προγραμματιστεί για τις 29-30 Ιουνίου. Ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2019 μέχρι τον περασμένο μήνα, όταν ο Ιωάννης Σαρμάς διορίστηκε προσωρινός πρωθυπουργός μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Ο Μητσοτάκης έτρεξε στον οικονομικό μετασχηματισμό της Ελλάδας, ο οποίος είδε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να ανακάμπτει σχεδόν στο σημείο που βρισκόταν όταν η χώρα έχασε την ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος της το 2010. Η ανεργία μειώθηκε περισσότερο από το μισό από το ανώτατο όριο του 28% και οι μετοχές και τα ομόλογα κάνουν ράλι.
Κατά την προεκλογική περίοδο, ο Μητσοτάκης κάλεσε τους Έλληνες να του δώσουν ισχυρή πλειοψηφία για να μπορέσει να μεταρρυθμίσει το έθνος. Δεσμεύτηκε να αυξήσει τους μισθούς στον δημόσιο τομέα και να τονώσει την οικονομία για να βοηθήσει στην αύξηση των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Υποσχέθηκε επίσης να αναβαθμίσει σημαντικά το σύστημα υγείας και να επιταχύνει τις διαδικασίες στις δικαστικές υποθέσεις.
Το νέο κοινοβούλιο θα αποτελείται από οκτώ κόμματα, συμπεριλαμβανομένων τριών ακροδεξιών ομάδων, όπως οι Σπαρτιάτες.
«Περιθωριακά κόμματα του κοινοβουλίου θα έχουν τη δική τους πλατφόρμα από την οποία θα μπορούν να μεταδίδουν το λαϊκιστικό τους μήνυμα διαταράσσοντας την ατζέντα της κυβέρνησης», έγραψε σε ένα σημείωμα ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence στο Λονδίνο. «Τα ακροδεξιά κόμματα πιθανότατα θα εκμεταλλευτούν πολιτικά τοξικά ζητήματα όπως η μετανάστευση, η σχέση με την Τουρκία, οι αμβλώσεις, ο ρόλος της θρησκείας στην εκπαίδευση, οι ρωσικές κυρώσεις για να προσπαθήσουν να πιέσουν την κυβέρνηση».
Η πρώτη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση θα είναι να βελτιώσει το ελληνικό αξιόχρεο, που έχει αξιολόγηση junk, δηλαδή σκουπίδι, μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Οι οίκοι αξιολόγησης αναμένεται να εκτιμήσουν τις προοπτικές της οικονομίας μέσα στο έτος, με τις Fitch Ratings και Standard & Poor’s να τοποθετούν την Ελλάδα μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα.
«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να αξιοποιήσει η χώρα τις τεράστιες δυνατότητές της, να αυξηθούν οι επενδύσεις και να αναπτυχθεί, αποφεύγοντας επίσης τις εξωτερικές ανισορροπίες», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος και αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Eurobank Α.Ε. Τάσος Αναστασάτος. «Αυτά θα εξασφαλίσουν ότι η χώρα θα ανέβει γρήγορα ψηλότερα στην κλίμακα πιστοληπτικής ικανότητας» είπε.
Ο Μητσοτάκης θα επιδιώξει επίσης να αντιμετωπίσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, το οποίο, λόγω του σοκ στις τιμές της ενέργειας, έφτασε στο 9,6% του ΑΕΠ το 2022 από 5,5% το προηγούμενο έτος.
Είπε επίσης ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα ήταν μία από τις προτεραιότητες της νέας του κυβέρνησης. Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι οι Έλληνες δηλώνουν εισοδήματα ύψους 80 δισ. ευρώ (87,1 δισ. δολάρια), παρόλο που η κατανάλωση ήταν 140 δισ. ευρώ, με τις καταθέσεις να αυξάνονται ταυτόχρονα.
«Δεν είναι μόνο θέμα φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά και θέμα καλού σχεδιασμού του προϋπολογισμού και του τρόπου λειτουργίας του κράτους» είπε σε συνέντευξή της η Μαρία Γκαβουνέλη, Γενική Διευθύντρια της δεξαμενής σκέψης ΕΛΙΑΜΕΠ με έδρα την Αθήνα.
Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά την επόμενη τετραετία του στα 950 ευρώ το μήνα από 780 ευρώ. Το 2010 πριν από την κρίση χρέους της χώρας, ήταν 740 ευρώ. Είπε επίσης ότι το μέσο μηνιαίο εισόδημα στον ιδιωτικό τομέα θα φτάσει τα 1.500 ευρώ από κάτι λιγότερο από 1.200 ευρώ μέχρι το τέλος της θητείας του, καθώς θα συνεχίσει να προσπαθεί να προσελκύει περισσότερες επενδύσεις στη χώρα που θα φέρουν καλύτερες και πιο καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που έχει επωφεληθεί περισσότερο από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διατίθενται μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχει συσταθεί για να βοηθήσει τα μέλη της ΕΕ να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: