Οι προσδοκίες για τα επιτόκια της ΕΚΤ αυξάνουν τον τραπεζικό δανεισμό στην Ευρωζώνη

Οι προσδοκίες για τα επιτόκια της ΕΚΤ αυξάνουν τον τραπεζικό δανεισμό στην Ευρωζώνη
Exterior view taken on May 4, 2023 shows European flags fluttering in front of the European Central Bank (ECB) prior to a press conference on the eurozone's monetary policy, in Frankfurt am Main, western Germany. (Photo by ANDRE PAIN / AFP) Photo: AFP

Ο δανεισμός των τραπεζών προς την οικονομία της Ευρωζώνης σημείωσε άνοδο τον Αύγουστο, συνεχίζοντας την αργή ανάκαμψη από την αρχή του έτους, η οποία ενδεχομένως ενισχύθηκε από την προοπτική σταθερών μειώσεων των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με έκθεση της ΕΚΤ που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, οι τραπεζικές πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Αύγουστο μετά από αύξηση 0,6% τον Ιούλιο, ενώ οι πιστώσεις προς τα νοικοκυριά επεκτάθηκαν κατά 0,6% μετά από 0,5% τον προηγούμενο μήνα, με αμφότερα τα μεγέθη να παρουσιάζουν αυξητική τάση σχεδόν όλο το έτος.

Ο δείκτης του χρήματος που κυκλοφορεί στη ζώνη του ευρώ (Eurozone M3 Money Supply) που  καθοδηγεί την οικονομική δραστηριότητα, εν τω μεταξύ επεκτάθηκε κατά 2,9% τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για 2,6% σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com