Οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στη Γερμανία αυξήθηκαν 41% – Ο ρόλος του πληθωρισμού

Οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στη Γερμανία αυξήθηκαν 41% – Ο ρόλος του πληθωρισμού
Photo: pixabay.com
Το πρώτο εξάμηνο του 2024, 162 εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης.

Ο αριθμός των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων στη Γερμανία που πτώχευσαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκε κατά 41% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, μετέδωσε την Τρίτη Handelsblatt.

Το πρώτο εξάμηνο του 2024, 162 εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης, σημείωσε η εφημερίδα, επικαλούμενη ανάλυση που είχε αναθέσει στους συμβούλους αναδιάρθρωσης Falkensteg.

Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά υψηλότερος από την αύξηση κατά 30% που ανέμεναν αναλυτές αναδιάρθρωσης στις αρχές του έτους, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Οι εταιρείες ακινήτων, οι προμηθευτές αυτοκινήτων και οι μηχανολογικές εταιρείες επηρεάζονται ιδιαίτερα, ανέφερε.

Οι λόγοι που αναφέρονται για το κύμα αφερεγγυότητας είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας, ο πληθωρισμός, η αύξηση του κόστους ενέργειας και υλικών και η εξασθένηση της ζήτησης, ενώ οι παγκόσμιες κρίσεις, οι κακές οικονομικές προοπτικές και τα υψηλά επιτόκια καθιστούν την αναδιάρθρωση και τις επενδύσεις σε προβληματικές επιχειρήσεις όλο και λιγότερο ελκυστικές.

Σύμφωνα με το Reuters, το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο της Γερμανίας DIHK εκτίμησε τον Μάιο ότι ο αριθμός των πτωχεύσεων θα παραμείνει σε άνοδο, καθώς διαρθρωτικά προβλήματα όπως η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού εξακολουθούν να επηρεάζουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο αριθμός των πτωχεύσεων που αιτήθηκαν οι επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 22,1% σε ετήσια βάση το 2023, σε 17.814 επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com