Οι Ρώσοι μεγιστάνες πληρώθηκαν πάνω από 11 δισ. δολάρια σε μερίσματα, παρά τις κυρώσεις  

Οι Ρώσοι μεγιστάνες πληρώθηκαν πάνω από 11 δισ. δολάρια σε μερίσματα, παρά τις κυρώσεις  
Russian flag and Russian ruble symbol displayed on phone screens and an illustrative stock graph displayed on a screen are seen in this multiple exposure illustration photo taken in Krakow, Poland on February 28, 2022. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι κυρώσεις τους έκαναν… πλουσιότερους!

Πάνω από 11 δισεκατομμύρια δολάρια έλαβαν σε μερίσματα οι Ρώσοι μεγιστάνες, με τις εταιρείες τους να επαναλαμβάνουν ή να αυξάνουν τις πληρωμές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τουλάχιστον δώδεκα επιχειρηματίες κέρδισαν περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια (11,3 δισ. δολάρια) για το 2023 και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σημειώνεται πως πολλοί έχουν στενούς δεσμούς με τον Πρόεδρο Vladimir Putin και έχουν υποστεί κυρώσεις λόγω του πολέμου, που διανύει τώρα τον τρίτο χρόνο.

Ο Vagit Alekperov, βασικός μέτοχος και πρώην πρόεδρος του πετρελαϊκού κολοσσού Lukoil PJSC, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με περίπου 186 δισ. ρούβλια σε μερίσματα.

Του επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δισεκατομμυριούχοι Alexey Mordashov, της Severstal PJSC, και ο Vladimir Lisin, της Novolipetsk Steel PJSC, ήταν οι επόμενοι με έσοδα από μερίσματα 148 δισ. και 121 δισ. ρούβλια αντίστοιχα.

Ο Mordashov τελεί υπό κυρώσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, ενώ ο Lisin δεν υπόκειται σε σημαντικούς περιορισμούς.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης τον δισεκατομμυριούχο σύμμαχο του Putin, Gennady Timchenko και την Tatyana Litvinenko, η οποία έλαβε μερίδιο στην PhosAgro PJSC πριν επιβληθεί η κύρωση στον σύζυγό της Vladimir από τις ΗΠΑ το 2023.

Ο Vladimir Litvinenko είναι πρύτανης του Πανεπιστημίου Μεταλλείων της Αγίας Πετρούπολης όπου ο Putin έλαβε διδακτορικό δίπλωμα το 1997 και ήταν υπεύθυνος εκστρατείας του προέδρου στην πόλη κατά τη διάρκεια τριών εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: