Oι συγγραφείς στρέφονται κατά του ChatGPT και μηνύουν την OpenAI

Oι συγγραφείς στρέφονται κατά του ChatGPT και μηνύουν την OpenAI
Photo: pixabay.com
Το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων μπαίνει σε νέο πρίσμα μετά την εισβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας.

Μια ομάδα διακεκριμένων μυθιστοριογράφων, συμπεριλαμβανομένων των Τζον Γκρίσαμ, Τζόναθαν Φράνζεν και Ελιν Χιλντεμπραντ, συμμετέχουν στην αγωγή κατά της OpenAI καθώς οι φόβοι για την εισβολή της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο του πολιτισμού αυξάνονται.

Περισσότεροι από δώδεκα συγγραφείς κατέθεσαν αγωγή κατά της OpenAI την Τρίτη, κατηγορώντας την εταιρεία, η οποία έχει υποστηριχθεί από τη Microsoft, ότι παραβιάζει τα πνευματικά τους δικαιώματα χρησιμοποιώντας τα βιβλία τους για να εκπαιδεύσει το δημοφιλές chatbot ChatGPT. Η καταγγελία, η οποία κατατέθηκε μαζί με την Authors Guild, αναφέρει ότι τα chatbots της OpenAI μπορούν πλέον να παράγουν έργα που μοιάζουν «αρκετά» στις δικές τους εμπνεύσεις.

Η καταγγελία κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, ενώ η OpenAI έχει παραδεχτεί ότι χρησιμοποιεί υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα αν και δεν αναφέρει ποια έργα χρησιμοποιεί.

Η αγωγή της Authors Guild είναι η τελευταία σε μια σειρά αγωγών που έχουν καταθέσει συγγραφείς κατά της OpenAI. Είναι πιθανό να τραβήξει την προσοχή εξαιτίας των υψηλού προφίλ εναγόντων, στους οποίους περιλαμβάνονται μυθιστοριογράφοι μπεστ σέλερ από διάφορα είδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν λίγο καιρό, η Καναδή Μόνα Αουάντ και ο Αμερικανός Πολ Τρεμπλέ, συγγραφείς ιστοριών τρόμου και οι δύο, υποστήριξαν ότι τα βιβλία τους χρησιμοποιήθηκαν χωρίς την άδειά τους από την OpenAI, με στόχο την «εκπαίδευση» του λογισμικού ChatGPT στην παραγωγή λόγου.

Τα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας γύρω από την Α.Ι. (τεχνητή νοημοσύνη) παραμένουν άλυτα και οι απόψεις των ειδικών διίστανται ως προς το αν οι ισχυρισμοί των συγγραφέων για παραβίαση ευσταθούν στο δικαστήριο. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αν ένα πρόγραμμα Α.Ι. «απορροφά» έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα για εκπαίδευση αλλά δημιουργεί νέα έργα που είναι ουσιαστικά διαφορετικά, αυτό συνιστά θεμιτή χρήση. Αλλοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι η άποψη των συγγραφέων είναι πιθανό να επικρατήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: