Οι… στενές σχέσεις του Έλον Μασκ με φιλορώσους του Χ

Οι… στενές σχέσεις του Έλον Μασκ με φιλορώσους του Χ
epa11096687 US tech entrepreneur Elon Musk speaks during a symposium on anti-Semitism titled 'Never again: Lip Service or Deep Commitment', as part of an event organized by the European Jewish Association EJA in Krakow, Poland, 22 January 2024. EPA/Lukasz Gagulski POLAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Έλον Μασκ αλληλεπιδρούσε επανειλημμένα στο X με δεξιούς influencers που φέρεται να υποστηρίζονταν από εταιρεία χρηματοδοτούμενη από τη Ρωσία.

Του Marco Quiroz-Gutierrez

Ο Έλον Μασκ αλληλεπιδρούσε επανειλημμένα στην πλατφόρμα X με δεξιούς influencers που φέρεται να υποστηρίζονταν από εταιρεία χρηματοδοτούμενη από τη Ρωσία.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, Έλον Μασκ αλληλεπιδρούσε συχνά στο κοινωνικό του δίκτυο X με δεξιούς influencers που πληρώνονταν από εταιρεία χρηματοδοτούμενη από τη Ρωσία.

Δύο υπάλληλοι της ρωσικής κρατικής εταιρείας μέσων ενημέρωσης RT φέρεται να διοχέτευσαν 10 εκατομμύρια δολάρια στην Tenet Media που εδρεύει στο Τενεσί, με στόχο να υποστηρίξουν ρωσικούς στόχους, σύμφωνα με έγγραφο κατηγορητηρίου που κατατέθηκε στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, μετέδωσε το CNN.

Η εταιρεία περιεχομένου, η οποία δημοσιεύει βίντεο για πολιτικά ζητήματα των ΗΠΑ στο TikTok, το Instagram, το X και το YouTube, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, περιλαμβάνει ακροδεξιούς influencers όπως οι Tim Pool, Dave Rubin και Benny Johnson. Ο Έλον Μασκ συναναστρεφόταν συχνά και με τους τρεις στο X. Μαζί, οι influencers έχουν περισσότερους από 6 εκατομμύρια ακολούθους στους λογαριασμούς τους στο X.

Το κατηγορητήριο περιγράφει πώς ένας σταρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που εργαζόταν για την Tenet έλαβε 400.000 δολάρια μηνιαίως συν ένα μπόνους υπογραφής 100.000 δολαρίων για να κάνει τέσσερα βίντεο την εβδομάδα. Δεν είναι σαφές πόσα πληρώθηκαν οι τρεις δεξιοί influencers από την Tenet.

Ο Pool, ο Rubin και ο Johnson έχουν εκδώσει ανακοινώσεις όπου αναφέρουν ότι ήταν θύματα του RT και δεν γνώριζαν τη σχέση της Ρωσίας με την Tenet. Ο Johnson προσθέτει ότι έλυσε το συμβόλαιό του με την Tenet. Οι influencers δεν έχουν κατηγορηθεί για αδικήματα και το κατηγορητήριο λέει ότι οι δύο υπάλληλοι του RT απέκρυψαν την πραγματική πηγή χρηματοδότησης της Tenet.

«Ποτέ σε κανένα σημείο κανένας άλλος εκτός από εμένα δεν είχε τον πλήρη συντακτικό έλεγχο της εκπομπής και το περιεχόμενο της εκπομπής είναι συχνά μη πολιτικό. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν συζητήσεις για την πνευματικότητα, τις γνωριμίες και τα βιντεοπαιχνίδια», είπε ο Pool για την εκπομπή του, The Culture War Podcast, σε μια ανάρτηση.

Ο Μασκ επικοινωνεί εδώ και καιρό με τους τρεις influencers στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Μια καταμέτρηση του Fortune βρήκε περίπου 100 συνδυασμένες δημόσιες αλληλεπιδράσεις στο X μεταξύ του Μασκ και των τριών influencers, κυρίως από το 2022.

Ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της Tesla έχει αναδειχθεί σε αστέρι της πολιτικής δεξιάς στις ΗΠΑ. Αφότου αγόρασε το X (πρώην Twitter) το 2022, ο «απόλυτος υπερασπιστής του ελεύθερου λόγου» -όπως αυτοαποκαλείται- έχει χαλαρώσει τους περιορισμούς του δικτύου σχετικά με το τι μπορεί να αναρτηθεί.

Ο Μασκ συνάντησε αντίσταση από τις κυβερνήσεις που αναζητούν περισσότερο έλεγχο στο περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Την περασμένη εβδομάδα, το ανώτατο δικαστήριο στη Βραζιλία απαγόρευσε το X αφότου αυτό αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις εντολές για τον διορισμό νόμιμου εκπροσώπου με έδρα τη χώρα. Ο Μασκ έκλεισε νωρίτερα το γραφείο του X στη Βραζιλία αφότου το δικαστήριο ζήτησε από την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης να αφαιρέσει ορισμένους λογαριασμούς που διέδιδαν παραπληροφόρηση.

Ο Μασκ είναι επίσης μεγάλος υποστηρικτής του πρώην προέδρου Ντοναλντ Τραμπ και επέτρεψε στον προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών να επιστρέψει στο X λίγο μετά την αγορά της εταιρείας. Την Πέμπτη, ο Trump είπε ότι ο Μασκ συμφώνησε να ηγηθεί μιας κυβερνητικής επιτροπής αποτελεσματικότητας σε μια πιθανή δεύτερη κυβέρνηση του Trump.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πηγή: fortune.com