Οι τεχνολογικοί κολοσσοί συνεργάζονται με την ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη -«Ψηλά» η προστασία των δεδομένων

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί συνεργάζονται με την ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη -«Ψηλά» η προστασία των δεδομένων
Photo: DALL•E
Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν αν θα πρέπει να επιτρέπεται στις εταιρείες να ψάχνουν στο διαδίκτυο για δημόσια δεδομένα.

Οι κορυφαίες εταιρείες του διαδικτύου στον κόσμο συνεργάζονται εκτενώς με τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης τους δεν παραβιάζουν τους αυστηρούς κανόνες προστασίας δεδομένων του μπλοκ, δήλωσε ο ισχυρός ρυθμιστής δεδομένων της Ιρλανδίας.

Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας, επικεφαλής ρυθμιστική αρχή της ΕΕ για τις Alphabet (μητρική της Google), Meta (μητρική των Facebook και Instagram) Microsoft, TikTok και OpenAI, υποστηρίζει πως οι ευρείες εξουσίες της δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί στην τεχνητή νοημοσύνη και θα μπορούσε στο μέλλον να επιβάλει αλλαγές στα επιχειρηματικά μοντέλα για να διασφαλίσει την προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί μια σειρά από πιθανά ζητήματα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων, ανέφεραν οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της Επιτροπής Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας σε συνέντευξή τους την Τρίτη.

Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν αν θα πρέπει να επιτρέπεται στις εταιρείες να ψάχνουν στο διαδίκτυο για δημόσια δεδομένα για να εκπαιδεύσουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και σε ποια νομική βάση μπορούν να χρησιμοποιηθούν προσωπικά δεδομένα.

Οι φορείς εκμετάλλευσης AI πρέπει επίσης να εξηγήσουν ότι μπορούν να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των δεδομένων των ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος διαγραφής των δεδομένων τους. Πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης να δίνουν εσφαλμένα προσωπικά δεδομένα για τα άτομα, δήλωσαν οι Ιρλανδοί αξιωματούχοι.

«Υπήρξε εκτεταμένη δέσμευση» από κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Google, Meta, TikTok, LinkedIn και OpenAI, δήλωσε ο Ντέιλ Σάντερλαντ, ένας από τους δύο Επιτρόπους Προστασίας Δεδομένων της ιρλανδικής ρυθμιστικής αρχής.

«Ζητούν τις απόψεις μας σχετικά με ορισμένα από τα νέα τους προϊόντα στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως στον χώρο των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων» συμπλήρωσε.

Η Google συμφώνησε να καθυστερήσει και να κάνει αλλαγές στο chatbot της Gemini AI μετά από διαβουλεύσεις με την ιρλανδική ρυθμιστική αρχή, είπε.

Ενώ η Ιρλανδία είναι η επικεφαλής ρυθμιστική αρχή για τις περισσότερες από τις κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες διαδικτύου λόγω της εγκατάστασης των κεντρικών τους γραφείων στην ΕΕ στη χώρα, άλλες ρυθμιστικές αρχές μπορούν να έχουν λόγο στις αποφάσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων, το οποίο εργάζεται επί του παρόντος για την καθοδήγηση σχετικά με το πώς πρέπει να λειτουργεί η τεχνητή νοημοσύνη στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων, είπε.

Οι φορείς εκμετάλλευσης μοντέλων AI από τον επόμενο μήνα θα πρέπει να συμμορφώνονται με τον νέο νόμο-ορόσημο της ΕΕ για την AI. Αλλά θα πρέπει επίσης να συμμορφώνονται με τον βασικό νόμο περί προστασίας δεδομένων του μπλοκ, τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων, ο οποίος μπορεί να επιβάλει πρόστιμα έως και 4% του συνολικού παγκόσμιου κύκλου εργασιών μιας επιχείρησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com