Οι τουρίστες ψηφίζουν Ελλάδα και το φθινόπωρο

Οι τουρίστες ψηφίζουν Ελλάδα και το φθινόπωρο
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ικανοποιημένοι από τις πληρότητες δηλώνουν οι ξενοδόχοι.

Μπορεί η πλειονότητα των παραθεριστών να επιστρέφει στη βάση της προσπαθώντας να εγκλιματιστεί στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, όμως υπάρχει και ένα ποσοστό ταξιδιωτών που επιλέγει να εκδράμει τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτέμβρη, καθώς οι τιμές είναι χαμηλότερες και το service υψηλότερο.

Τα ελληνικά νησιά και ειδικά εκείνα που βρίσκονται μια ανάσα από την Αθήνα, εξακολουθούν να έχουν αρκετό κόσμο λίγο πριν την έναρξη του Φθινοπώρου, στοιχείο που δείχνει ότι και η φετινή τουριστική σεζόν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις αρχικές προσδοκίες για θετικά νούμερα, ωστόσο, θεαματικές επιδόσεις καταγράφουν και πιο μακρινοί προορισμοί.

Σταθερή αξία η Κρήτη

Η Κρήτη παραμένει σταθερή αξία και ενδείκνυται, τόσο για οικογένειες, όσο και για ζευγάρια, δεδομένου ότι το νησί διατηρεί μεν την παράδοση, αλλά διαθέτει και μέρη που χαρακτηρίζονται από πολυκοσμία και εντονότερους ρυθμούς ζωής. Όπως αναφέρει στο Fortune Greece ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, αυτή τη στιγμή η πληρότητα αγγίζει το 85% με 90%.

«Οι αυξήσεις είναι ικανοποιητικές και εκτιμούμε ότι έτσι θα κυλήσει και ο Σεπτέμβριος, ενώ μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου θα κινούμαστε στο 80%. Είμαστε ευχαριστημένοι από την έκβαση της σεζόν, με μικροπροβλήματα βέβαια σε ό,τι αφορά την εξεύρεση προσωπικού, αλλά καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε».

Γερμανοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Ολλανδοί και Πολωνοί συνθέτουν το μείγμα των τουριστών που επισκέφτηκαν φέτος το νησί της Κρήτης. Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη, σε ότι αφορά την μέση τιμή δωματίου σε ένα 4αστερο ξενοδοχείο κυμαίνεται στα 120 με 150 € το δωμάτιο συμπεριλαμβανομένου του πρωινού. «Η Κρήτη παραμένει ένας “value for money” προορισμός ως προς την διαμονή και την εστίαση, ωστόσο στα ακτοπλοϊκά σημειώθηκε μία αύξηση στις τιμές που ξεπερνά το 25%» επισημαίνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

10.000 περισσότεροι επισκέπτες στη Λήμνο

«Στη Λήμνο είχαμε πάρα πολύ κόσμο φέτος. Λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας από το λιμεναρχείο, η κίνηση ξεπέρασε τα 10.000 άτομα σε σχέση με πέρυσι, νούμερο το οποίο μεταφράζεται σε άνοδο της τουριστικής κίνησης κατά 15%. Βέβαια δεν έχουν γίνει αντίστοιχες αυξήσεις στον αριθμό των καταλυμάτων, γεγονός που οδηγεί σε διακοπές maximum 4 με 5 ημερών και όχι εβδομάδας, όπως θα θέλαμε» λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου, Στέλιος Μάντζαρης.

Κατά κύριο λόγο το νησί επισκέπτονται οικογένειες, όμως ακριβώς επειδή, λόγω των ανέμων είναι γνωστό και για extreme sports, όπως το kite, είναι αρκετοί πλέον και οι νέοι που το επιλέγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
«Είμαστε ένας ανθρώπινος προορισμός που κρατάει την αυτονομία του και έχει μία καθαρά ελληνική ταυτότητα και αυτό πιστεύω ότι παίζει σημαντικό ρόλο στο να έρθει κάποιος και να μας επισκεφτεί» καταλήγει ο κ. Μάντζαρης.

Μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου πάει δυνατά η Ρόδος

Τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξαν επιχειρηματίες και θεσμικοί στις περσινές φωτιές, με άμεσες εκκενώσεις και μεταφορές των τουριστών σε άλλα καταλύματα, δημιούργησαν ένα κλίμα ασφάλειας και μια σχέση εμπιστοσύνης που μεταφράστηκε σε αύξηση της επισκεψιμότητας στο νησί της Ρόδου.

Μιλώντας στο Fortune, o Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Γιάννης Παπαβασιλείου, εκφράζει την ικανοποίησή του κάνοντας λόγο για την καλύτερη τουριστική επίδοση της τελευταίας δεκαετίας!

«Η σεζόν κιλά ομαλά στο συν 12% με 15%. Το νησί έχει αρκετό κόσμο και πιστεύουμε ότι η τουριστική περίοδος θα παραταθεί μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου. Ήδη ο μήνας Οκτώβρης είναι γεμάτος. Ευτυχώς η φετινή φωτιά ήταν σε ακατοίκητη περιοχή και δεν αντιμετωπίσαμε φαινόμενα των προηγούμενων ετών. Οφείλω όμως να ομολογήσω ότι δεν είχαμε θέματα καθώς ο τρόπος που διαχειριστήκαμε πέρυσι τις φωτιές, χωρίς να έχουμε κανένα νεκρό, ήταν κάτι που εκτίμησε ο κόσμος, μεγάλο ποσοστό του οποίου αποφάσισε να επισκεφθεί ξανά το νησί. Σε αυτή την κατεύθυνση βοήθησαν το Ρόδος Pass κι άλλα προγράμματα. Προς το παρόν καταγράφεται μία άνοδος 12% στα έσοδα των ξενοδόχων, αλλά τα έξοδα είναι πάνω από 20%».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: