Οι τουριστικές αφίξεις ανεβαίνουν, αλλά τα έσοδα πέφτουν: Τι δείχνουν τα στοιχεία του Αυγούστου

Οι τουριστικές αφίξεις ανεβαίνουν, αλλά τα έσοδα πέφτουν: Τι δείχνουν τα στοιχεία του Αυγούστου
Τουρίστες στέκονται στον λόφο του Αρείου Πάγου, δίπλα στον στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, στο κέντρο της Αθήνας, Τρίτη 2 Ιουλίου 2019. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που θα φτάνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, θα επικρατήσουν στη χώρα μας από την Τετάρτη, καθώς οι θερμές αέριες μάζες, οι οποίες έκαναν αισθητές την παρουσία τους στη Δυτική Ευρώπη, πρόκειται να επηρεάσουν σταδιακά την Ανατολική Ευρώπη και την Ελλάδα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αν και οι αφίξεις αυξήθηκαν, οι τουριστικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση τον Αύγουστο, συνεχίζοντας την πτωτική τάση του Ιουλίου.

Τον Αύγουστο, οι τουριστικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 1,8% στα 4,249 δισ. ευρώ, παρά την αύξηση των αφίξεων κατά 6,6%. Η Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε ότι αυτή η τάση καταγράφηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, θέτοντας ερωτήματα για την αποδοτικότητα του τουριστικού τομέα, ο οποίος είναι κεντρικός για την οικονομία.

Τα συνολικά τουριστικά έσοδα για το οκτάμηνο αυξήθηκαν κατά 3,2% φτάνοντας τα 15,179 δισ. ευρώ, ενώ οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών σημείωσαν άνοδο 9,9%. Παρ’ όλα αυτά, η πτώση του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών τον Αύγουστο δείχνει ότι η αύξηση των επισκεπτών δεν μεταφράζεται σε ανάλογη αύξηση εισοδημάτων.

Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών & Κεφαλαίων

Παρά την αύξηση του πλεονάσματος σε τρέχουσες συναλλαγές (39,4 εκατ. ευρώ), το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων τον Αύγουστο παρουσίασε μείωση, φτάνοντας τα 663 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω αυξημένου ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών και επιβάρυνση από εισαγωγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα κατέγραψε συνολικά έλλειμμα 7,9 δισ. ευρώ για το πρώτο οκτάμηνο του 2024, αυξημένο κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2023. Ωστόσο, το ισοζύγιο υπηρεσιών παρουσιάζει ενδείξεις σταθερότητας, κυρίως χάρη στις βελτιώσεις στα έσοδα από μεταφορές και λοιπές υπηρεσίες.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Οι άμεσες επενδύσεις και τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια παρουσιάζουν σημάδια δυναμικής, με αύξηση στις επενδύσεις σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού, ενισχύοντας την οικονομική ευρωστία. Το ίδιο ισχύει και για τα συναλλαγματικά διαθέσιμα που έφτασαν τα 13,6 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, υπογραμμίζοντας την αντοχή της χώρας παρά τις γενικότερες προκλήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: