Οι τρεις άγνωστοι «Χ» των ευρωεκλογών

Οι τρεις άγνωστοι «Χ» των ευρωεκλογών
This picture taken on May 26, 2019 shows envelopes from a ballot box during the European parliamentary elections at a polling station in Thessaloniki on May 26, 2019. Greece votes on May 26, 2019 for the first round of Greek municipal and regional elections, coinciding with European Parliament elections. (Photo by Sakis MITROLIDIS / AFP) Photo: AFP
Οι δημοσκόποι κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη μεγάλη αποχή στις προσεχείς ευρωεκλογές, αφού όπως λένε, οι ψηφοφόροι μετά την κόπωση των τελευταίων μηνών πρέπει να πειστούν για τη σημαντικότητα της ψήφου.

Απομένουν τέσσερις εβδομάδες για την Κυριακή των ευρωεκλογών και τα κόμματα έχουν μπει στην τελικά ευθεία με καθημερινή προεκλογική εκστρατεία των αρχηγών αλλά και των υποψήφιων ευρωβουλευτών. Η κάλπη του προσεχούς Ιουνίου θα είναι η τελευταία μετά από ένα πυκνό διάστημα 13 μηνών όπου οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να ψηφίσουν στις διπλές εθνικές εκλογές (Μαϊου-Ιουνίου) στις διπλές αυτοδιοικητικές τον Οκτώβριο και κάποιοι εξ’αυτών στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δημοσκόποι κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη μεγάλη αποχή στις προσεχείς ευρωεκλογές, αφού όπως λένε, οι ψηφοφόροι μετά την κόπωση των τελευταίων μηνών πρέπει να πειστούν για τη σημαντικότητα της ψήφου. Κάτι τέτοιο – μέχρι στιγμής – δεν φαίνεται ορατό.

Το ερώτημα της συμμετοχής στις ερχόμενες ευρωεκλογές είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Για ένα κομμάτι των ψηφοφόρων, η κυβέρνηση έχει λάβει μια πολύ καθαρή εντολή τετραετίας τον περασμένο Ιούνιο και το δίλημμα που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός για την κυβερνητική σταθερότητα δεν φαίνεται να τους συγκινεί. Σύμφωνα με μια βασική γραμμή ανάλυσης, το δυσαρεστημένο, δεξιό κομμάτι των ψηφοφόρων της ΝΔ μπορεί να απέχει ώστε να στείλει ένα σιωπηρό μήνυμα στους κυβερνώντες. Αυτό δεν στενοχωρεί απαραίτητα τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου, αφού η αποχή δεν μεταφράζεται σε ψήφο σε αντίπαλα κόμματα – στέλνει ωστόσο ένα σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας. Και βέβαια μετά τις επερχόμενες ευρωεκλογές κι ανάλογα με το ποσοστό της αποχής αναμένεται να επανέλθει η συζήτηση για την ταυτόχρονη διενέργεια ευρωεκλογών με τις δημοτικές/περιφερειακές εκλογές. Κι αυτό γιατί οι τελευταίες, λόγω της μεγάλης συμμετοχής τοπικών υποψηφίων συμπαρασύρουν μεγάλο κομμάτι πολιτών στα εκλογικά κέντρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα δεύτερο ερώτημα, αφορά την καμπάνια Κασσελάκη. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει την προεκλογική εκστρατεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα «one man show». Επιλέγει να οργώσει την περιφέρεια, να καταργήσει τις μεγάλες και πολύωρες συγκεντρώσεις, αντικαθιστώντας τες με βόλτες στο πεζοδρόμιο και συναντήσεις με τους πολίτες στις αγορές, στα πάρκα και στα καφέ. Ο ίδιος αποκαλεί αδιαμεσολάβητη αυτή την επικοινωνία, τα σόσιαλ κυριαρχούν στην πολιτική του επικοινωνία και η συμμετοχή του σε εκπομπές lifestyle είναι περισσότερες από τα πολιτικά τοκ σόου. Το κόμμα παρακολουθεί και οι υποψήφιοι του ίδιο. Θα του βγει; Άγνωστο. Ωστόσο, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κινηθεί σε ένα ποσοστό κοντά σε αυτό των εκλογών του περασμένου Ιουνίου, κανείς δεν θα τολμήσει να αμφισβητήσει το νέο Πρόεδρο, που θα μπορεί να επαίρεται πως πήρε ένα κόμμα στα πρόθυρα της διάλυσης και το κράτησε στη δεύτερη θέση. Το βασικό ζητούμενο πάντως για τον Κασσελάκη, είναι να καταφέρει να πείσει αυτό το μείγμα απολιτίκ ψηφοφόρων που μοιάζει να συγκινείται από την συνολική του παρουσία να προτιμήσει την κάλπη από την παραλία στις 9 Ιουνίου.

Ο τρίτος άγνωστος Χ των ευρωεκλογών θα είναι η επίδοση του ΠΑΣΟΚ. Για τη Χαριλάου Τρικούπη η αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφανεί ως χρυσή ευκαιρία επιστροφής του κόμματος στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως μια αφορμή επαναπατρισμού των κεντροαριστερών ψηφοφόρων που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, πως το ΠΑΣΟΚ μένει κολλημένο σε ένα χαμηλό διψήφιο και πως δεν συγκινεί αυτούς που έχουν απογοητευτεί από τον Μητσοτάκη. Αυτό δημιουργεί ένα κλίμα εσωστρέφειας στη Χαριλάου Τρικούπη που μπορεί προς το παρόν να λειτουργεί υπόκωφα, θα έρθει όμως στην επιφάνεια εάν οι αρνητικές προβλέψεις επαληθευτούν. Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωεκλογές μπορεί να αποτελέσουν και απαρχή νέων συζητήσεων στην Κεντροαριστερά, ειδικά εάν επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο, που θέλει τη ΝΔ να κερδίζει άνετα, για ακόμη μια φορά στις προσεχείς εκλογές, με ποσοστά και διαφορές που αποτυπώνουν μια πολιτική κυριαρχία που δεν μπορεί να απειληθεί από κανέναν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: