Οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν τις επόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια
- 12/06/2024, 09:00
- SHARE
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επιλέγει να μην δεσμευτεί εκ των προτέρων για την πορεία των επιτοκίων, όπως δήλωσε την Τρίτη το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Όλι Ρεν. «Είναι σημαντικό να κοιτάμε το δάσος και όχι το δέντρο», ανέφερε, σημειώνοντας τη σημαντική πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού από τον Σεπτέμβριο του 2023.
Οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια βασίζονται σε τρεις παράγοντες: τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της νομισματικής μετάδοσης.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, επεσήμανε ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει ούτε να βιαστεί ούτε να χρονοτριβήσει σχετικά με τις μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων. Σε ομιλία του στο Χρηματοοικονομικό Φόρουμ του Παρισιού την Τρίτη, υποστήριξε έναν «ρεαλιστικό κλιμακωτό προοδευτισμό» για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων μειώσεων. Ο Βιλερουά σημείωσε ότι οι μελλοντικές συνεδριάσεις της ΕΚΤ θα πρέπει να επικεντρωθούν στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, προσπαθώντας να διακρίνουν τις επιπτώσεις από τις μεταβολές των τιμών της ενέργειας.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η πρόσφατη μείωση των επιτοκίων ήταν δικαιολογημένη, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να μειώνονται γραμμικά. Ο Γκεντιμίνας Σίμκους, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας, τόνισε ότι είναι νωρίς για να πανηγυρίζουμε σχετικά με τον πληθωρισμό, ενώ ο Βιλερουά επεσήμανε επίσης, ότι οι διαφορές στη νομισματική πολιτική μεταξύ ΕΚΤ και Fed δεν πρέπει να επηρεάζουν υπερβολικά τη ζώνη του ευρώ.
Την ώρα που η ΕΚΤ αποφεύγει να δεσμευτεί για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής λόγω της σημαντικής αύξησης των μισθών και των προβλέψεων για τον πληθωρισμό, οι αγορές ποντάρουν σε περισσότερες μειώσεις επιτοκίων στις συνεδριάσεις που απομένουν φέτος και βλέπουν 3 έως 4 μειώσεις μέχρι το τέλος του 2025.
Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τις ανακοινώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ. Η Fed, που διατηρεί το βασικό επιτόκιο στο 5,25%-5,5%, δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων χωρίς πειστικά στοιχεία ότι η πολιτική σύσφιγξης πέτυχε τον στόχο της.
Σχετικά με το παραπάνω, ο Βιλερουά κάλεσε τις κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές να ενισχύσουν την ένωση των κεφαλαιαγορών για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό σε σχέση με τις ΗΠΑ και ζήτησε την άρση των εθνικών εμποδίων στη δημιουργία μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τους αμερικανικούς αντιπάλους.