Oι Βρετανικές εκλογές και τα κοινά ευρωπαϊκά προβλήματα

Oι Βρετανικές εκλογές και τα κοινά ευρωπαϊκά προβλήματα
epa11458874 Britain's new Prime Minister Keir Starmer (L) and his wife Victoria Starmer wave to the media on the steps of 10 Downing Street in London, Britain, 05 July 2024. Labour party leader Keir Starmer became the country's new prime minister on 05 July, after his party won a landslide victory in the general election. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εποχή των μεγάλων ιδεολογιών και των χαρισματικών ηγετών έχει παρέλθει.

Στην πολιτική υπάρχουν ηγεσίες που εμπνέουν και υπάρχουν ηγεσίες που μεταμορφώνουν. Κανείς δεν θεωρεί τον Κιρς Στάρμερ χαρισματικό πολιτικό. Και όπως έχουν συνειδητοποιήσει οι περισσότεροι ψηφοφόροι των δυτικών κοινωνιών, η εποχή των μεγάλων ιδεολογιών και των χαρισματικών ηγετών έχει παρέλθει. Άρα το στοίχημα για το νέο Βρετανό Πρωθυπουργό είναι να καταφέρει να μεταμορφώσει τη Βρετανία. Στην πραγματικότητα,  να την επαναφέρει στις ράγες.

Ο Στάρμερ, ένας δικηγόρος που διακρίθηκε για τη δουλειά του στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένας πολιτικός που βγήκε πρόσφατα στο προσκήνιο, που δεν διακρίνεται για τα επικοινωνιακά του χαρίσματα, εξελέγη Πρωθυπουργός στη Μεγάλη Βρετανία. Δεν ήταν πως οι ψηφοφόροι ενθουσιάστηκαν με τους Εργατικούς, κυρίως καταψήφισαν τους Συντηρητικούς, που κυβερνούσαν για 14 συνεχόμενα χρόνια τη χώρα με απογοητευτικά αποτελέσματα.

Η πλατφόρμα των Εργατικών ήταν η καθημερινότητα κι αυτό τους βοήθησε να επαναπατρίσουν παραδοσιακούς τους ψηφοφόρους. Ο Στάρμερ υποστηρίζει πως θέλει να τονώσει την ανάπτυξη, να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να αναβαθμίσει τα δημόσια σχολεία, όπου φοιτούν το 85% των μαθητών στη χώρα και να επαναφέρει τη χώρα κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς βέβαια να αναιρέσει το Brexit.

Τίποτε από όλα αυτά δεν είναι εύκολο και είναι προφανές ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Ωστόσο είναι προβλήματα που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο δυτικός κόσμος: το θέμα της στεγαστικής κρίσης, το ζήτημα καλύτερων υπηρεσιών σε παιδεία και υγεία αγγίζει όλους τους πολίτες στην Ευρώπη που σύντομα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κι άλλα, φλέγοντα ζητήματα που θα προκαλέσει η κλιματική κρίση.

Ωστόσο στην πολιτική παίζουν ρόλο και οι συμβολισμοί. Οι τελευταίοι Πρωθυπουργοί των Συντηρητικών υπήρξαν απογοητευτικοί, υπήρξε πολιτικό χάος και διαφθορά και μεγάλη απογοήτευση. Συχνά η εικόνα ενός μαζέματος, ενός νοικοκυρέματος είναι αρκετή για να χτίσει κανείς πολιτικό κεφάλαιο και να περιμένει να δει τα αποτελέσματα των πολιτικών του. Μετά, ξεκινάει ο αγώνας απέναντι στη φθορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: