Οι βροχές στη Δυτική Αφρική ρίχνουν την τιμή του κακάο – Η μεγαλύτερη μείωση σε 2 χρόνια

Οι βροχές στη Δυτική Αφρική ρίχνουν την τιμή του κακάο – Η μεγαλύτερη μείωση σε 2 χρόνια
Photo: pixabay.com
Οι κακές σοδειές προκάλεσαν μια παγκόσμια κρίση και οδήγησαν την τιμή του κακάο σε ρεκόρ άνω των 11.000 δολαρίων ανά τόνο νωρίτερα φέτος.

Οι μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων δύο ετών καταγράφονται στην τιμή του κακάο στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που αναμένεται να βελτιώσουν τις καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική.

Η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων μειώνεται έως και 2,3% και κατευθύνεται προς την έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Οι τιμές πιέζονται από την αισιοδοξία ότι οι βροχές σε ορισμένες αφρικανικές περιοχές θα υποστηρίξουν την τρέχουσα ενδιάμεση καλλιέργεια και την παραγωγή της επόμενης περιόδου. Οι καλλιέργειες προβλέπεται να αυξηθούν εν μέσω “περισσότερων βροχών και ευνοϊκής εδαφικής υγρασίας”, σύμφωνα με την εταιρεία πρόβλεψης Maxar Technologies Inc.

Οι κακές σοδειές προκάλεσαν μια παγκόσμια κρίση και οδήγησαν την τιμή του κακάο σε ρεκόρ άνω των 11.000 δολαρίων ανά τόνο νωρίτερα φέτος. Αν και τα προθεσμιακά συμβόλαια έχουν έκτοτε υποχωρήσει, οδηγώντας στην πρώτη τριμηνιαία απώλεια των τελευταίων δύο ετών, η αγορά παραμένει ασταθής εν μέσω έλλειψης ρευστότητας, με τις τιμές να καταγράφουν μεγάλες διακυμάνσεις αυτή την εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως εκ τούτου, οι ανησυχίες για ελλείψεις εξακολουθούν να υφίστανται και ενδέχεται να διατηρήσουν την αγορά ευμετάβλητη.

“Οι πωλητές μπορεί να έχουν βιαστεί, καθώς δεν υπήρξαν πραγματικά νέα αυτή την εβδομάδα που να αλλάζουν το status quo, εκτός από την έλλειψη νέων απειλών για την καλλιέργεια που θα έφερναν νέους αγοραστές”, ανέφεραν οι αναλυτές της ADM Investor Services σε σημείωμά τους.

Ο Pierre Andurand, ένας διαχειριστής hedge-fund γνωστός για τα στοιχήματά του στο πετρέλαιο και ο οποίος στοιχημάτισε στο κακάο πριν από την μαζική του άνοδο, παραμένει αισιόδοξος ακόμη και όταν οι τιμές έχουν υποχωρήσει από την κορύφωσή τους, σύμφωνα με επιστολή προς τους επενδυτές που είδε το Bloomberg.

Η Andurand Capital Management εξακολουθεί να είναι “πολύ πεπεισμένη” για τη “θέση long για το κακάο”, επισημαίνοντας τις περιορισμένες προμήθειες και την ισχυρότερη από την αναμενόμενη ζήτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: