ΟΗΕ: Άλμα για την παγκόσμια δουλεία – Σύγχρονοι σκλάβοι ένας στους 150 ανθρώπους
- 12/09/2022, 20:30
- SHARE
Οι ένοπλες συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή και οι πανδημίες έχουν εκτοξεύσει τα ποσοστά σύγχρονης δουλείας παγκοσμίως, όπως προκύπτει από νέα έκθεση του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), 50 εκατομμύρια άνθρωποι – ή ένας στους 150 ανθρώπους που είναι εν ζωή – είναι παγιδευμένοι σε ένα πλαίσιο καταναγκαστικής εργασίας ή εξαναγκαστικού γάμου.
Πρόκειται για μια ιλιγγιώδη αύξηση σχεδόν 10 εκατομμυρίων ανθρώπων σε σχέση με όσους βρίσκονταν σε συνθήκη σκλαβιάς πριν από πέντε χρόνια.
Ο ILO δήλωσε ότι το γεγονός ότι τα πράγματα χειροτερεύουν είναι “σοκαριστικό” σύμφωνα με το BBC.
“Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την επιμονή αυτής της θεμελιώδους παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της, Guy Ryder.
“Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει… χρειάζεται μια προσέγγιση με όλες τις δυνάμεις. Τα συνδικάτα, οι οργανώσεις των εργοδοτών, η κοινωνία των πολιτών και οι απλοί άνθρωποι έχουν όλοι κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσουν“.
Η οργάνωση του ΟΗΕ θέλει να τονίσει ότι η δουλεία δεν περιορίζεται σε φτωχές χώρες μακριά από τον δυτικό κόσμο – πάνω από το μισό του συνόλου της καταναγκαστικής εργασίας συμβαίνει σε πλουσιότερες χώρες με ανώτερο μεσαίο ή υψηλό εισόδημα.
Τόσο η καταναγκαστική εργασία όσο και ο εξαναγκαστικός γάμος ορίζονται ως σύγχρονη σκλαβιά – και στις δύο περιπτώσεις το άτομο δεν μπορεί να φύγει “λόγω απειλών, βίας, εξαπάτησης, κατάχρησης εξουσίας ή άλλων μορφών εξαναγκασμού”.
“Ο εγκλωβισμός στην καταναγκαστική εργασία μπορεί να διαρκέσει χρόνια, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις ο καταναγκαστικός γάμος είναι ισόβια καταδίκη“, αναφέρει η έκθεση.
Περίπου 27,6 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε καταναγκαστική εργασία, συμπεριλαμβανομένων 3,3 εκατομμυρίων παιδιών. Από αυτά τα παιδιά, περισσότερα από τα μισά βρίσκονται υπό εμπορική, σεξουαλική εκμετάλλευση.
Άλλα 22 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε αναγκαστικούς γάμους –περισσότερα από τα δύο τρίτα αυτών είναι γυναίκες– και πολλά θύματα είναι κάτω των 15 ετών όταν γίνεται ο γάμος.
Το γεγονός ότι τα πράγματα χειροτερεύουν οφείλεται σε ένα σύνθετο μείγμα “επιδεινούμενων κρίσεων”, αναφέρει η έκθεση – οι οποίες όλες μαζί αυξάνουν τη φτώχεια και αυξάνουν τον κίνδυνο υποδούλωσης.
Η πανδημία του Covid-19, για παράδειγμα, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο εισόδημα των ανθρώπων, οδηγώντας σε περισσότερα χρέη – τα οποία οδήγησαν σε καταναγκαστική εργασία σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο ILO αναφέρει ότι η πανδημία οδήγησε σε αύξηση της “ακραίας παγκόσμιας φτώχειας” για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.
Ο πόλεμος και οι ένοπλες συγκρούσεις οδηγούν ομοίως σε άσχημες συνθήκες ή στη στρατολόγηση παιδιών για να εργαστούν ή να υπηρετήσουν ως παιδιά στρατιώτες- ενώ η κλιματική αλλαγή έχει αναγκάσει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να γίνουν μετανάστες – θέτοντάς τους αμέσως σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Η έκθεση καλεί σε μια διεθνή προσπάθεια για τη συγκέντρωση πόρων – και γνήσια πρόθεση – για τη διόρθωση του προβλήματος.
“Οι υποσχέσεις και οι δηλώσεις καλής πρόθεσης δεν αρκούν”, προειδοποιεί.