ΟΗΕ: «Εξωφρενικός ο θάνατος» των παιδιών στη Γάζα – Πάνω από 11.000 τα τεκμηριωμένα θύματα

ΟΗΕ: «Εξωφρενικός ο θάνατος» των παιδιών στη Γάζα – Πάνω από 11.000 τα τεκμηριωμένα θύματα
Photo: AFP
«Σσοβαρές» παραβιάσεις από το Ισραήλ μιας παγκόσμιας συνθήκης που προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών.

Μια επιτροπή του ΟΗΕ κατηγόρησε την Πέμπτη το Ισραήλ για «σοβαρές» παραβιάσεις μιας παγκόσμιας συνθήκης που προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών, λέγοντας ότι οι στρατιωτικές του ενέργειες στη Γάζα είχαν «καταστροφικές» επιπτώσεις σε αυτά και είναι από τις χειρότερες παραβιάσεις στην πρόσφατη ιστορία.

Πάνω από 41.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική του εκστρατεία ως απάντηση στις διασυνοριακές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όπου 1.200 σκοτώθηκαν και 250 πιάστηκαν όμηροι.

Οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές δήλωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι 11.355 από τους νεκρούς στη Γάζα είναι παιδιά, με βάση μόνο τους πλήρως τεκμηριωμένους θανάτους.

«Ο εξωφρενικός θάνατος των παιδιών είναι σχεδόν ιστορικά μοναδικός. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σκοτεινό σημείο της ιστορίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπράγκι Γκούντμπραντσον, αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

«Δεν νομίζω ότι έχουμε ξαναδεί τόσο μαζική παραβίαση, όπως αυτή που είδαμε στη Γάζα. Πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρές παραβιάσεις που δεν βλέπουμε συχνά», συμπλήρωσε.

Η αντιπροσωπεία του Ισραήλ υποστήριξε σε μια σειρά ακροάσεων του ΟΗΕ νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η συνθήκη δεν εφαρμόζεται στη Γάζα ή τη Δυτική Όχθη και δήλωσε ότι έχει δεσμευτεί να σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Υποστηίζει ότι η στρατιωτική εκστρατεία του στη Γάζα έχει στόχο την εξάλειψη των ηγετών της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα και ότι δεν στοχεύει αμάχους αλλά ότι οι μαχητές κρύβονται ανάμεσά τους, κάτι που η Χαμάς αρνείται.

Η τετραμελής επιτροπή του ΟΗΕ παρακολουθεί τη συμμόρφωση των χωρών με τη Σύμβαση του 1989 για τα Δικαιώματα του Παιδιού, μια συνθήκη που έχει υιοθετηθεί ευρέως και προστατεύει τα παιδιά κάτω των 18 ετών από τη βία και άλλες κακοποιήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com