ΟΗΕ για Γάζα: «Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» από το Ισραήλ

ΟΗΕ για Γάζα: «Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» από το Ισραήλ
DEIR AL BALAH, GAZA - DECEMBER 18: Relatives of the Palestinians died in Israeli attacks, mourn as they receive the dead bodies from the morgue of Al-Aqsa Martyrs Hospital for a funeral ceremony while the Israeli attacks continue in Deir Al Balah, Gaza on December 18, 2023. Ashraf Amra / Anadolu (Photo by ashraf amra / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων, δολοφονίας ή σκόπιμης θανάτωσης, προσβολής της προσωπικής αξιοπρέπειας και απάνθρωπης ή σκληρής μεταχείρισης.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στα πρώτα στάδια του πολέμου στη Γάζα, διαπίστωσε την Τετάρτη έρευνα του ΟΗΕ, λέγοντας ότι οι ενέργειες του Ισραήλ συνιστούν επίσης εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας λόγω των τεράστιων απωλειών σε άμαχο πληθυσμό.

Τα ευρήματα προέκυψαν από δύο παράλληλες εκθέσεις, η μία επικεντρώθηκε στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και η άλλη στη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ, που δημοσιεύθηκαν από την Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ (COI), η οποία έχει ασυνήθιστα ευρεία εντολή να συλλέγει στοιχεία και να εντοπίζει τους δράστες διεθνών εγκλημάτων που διαπράττονται στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Το Ισραήλ δεν συνεργάζεται με την Επιτροπή, η οποία, όπως λέει, έχει αντι-ισραηλινή προκατάληψη. Η COI λέει ότι το Ισραήλ παρεμποδίζει το έργο της και εμπόδισε τους ερευνητές να έχουν πρόσβαση τόσο στο Ισραήλ όσο και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η διπλωματική αποστολή του Ισραήλ στον ΟΗΕ στη Γενεύη απέρριψε τα ευρήματα. “Η COI απέδειξε για άλλη μια φορά ότι οι ενέργειές της είναι όλες στην υπηρεσία μιας στενά κατευθυνόμενης πολιτικής ατζέντας κατά του Ισραήλ”, δήλωσε ο Μεϊράβ Εϊλόν Σαχάρ, πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ στη Γενεύη.

Η Χαμάς δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Σύμφωνα με τον υπολογισμό του Ισραήλ, περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 250 πιάστηκαν όμηροι στις διασυνοριακές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, οι οποίες προκάλεσαν στρατιωτικά αντίποινα στη Γάζα, τα οποία έκτοτε έχουν σκοτώσει περισσότερους από 37.000 ανθρώπους, σύμφωνα με παλαιστινιακούς υπολογισμούς.

Οι εκθέσεις, οι οποίες καλύπτουν τη σύγκρουση έως τα τέλη Δεκεμβρίου, διαπίστωσαν ότι και οι δύο πλευρές διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων, δολοφονίας ή σκόπιμης θανάτωσης, προσβολής της προσωπικής αξιοπρέπειας και απάνθρωπης ή σκληρής μεταχείρισης.

Το Ισραήλ διέπραξε επίσης πρόσθετα εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της πείνας ως μέθοδο πολέμου, ανέφερε η έκθεση, λέγοντας ότι το Ισραήλ όχι μόνο δεν παρείχε βασικές προμήθειες όπως τρόφιμα, νερό, καταφύγιο και φάρμακα στους κατοίκους της Γάζας, αλλά “ενήργησε για να εμποδίσει την παροχή αυτών των αναγκαίων αγαθών από οποιονδήποτε άλλον”.

Ορισμένα από τα εγκλήματα πολέμου, όπως η δολοφονία, συνιστούσαν επίσης εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Ισραήλ, ανέφερε η δήλωση του COI, χρησιμοποιώντας έναν όρο που προορίζεται για τα πιο σοβαρά διεθνή εγκλήματα που διαπράττονται εν γνώσει τους ως μέρος μιας εκτεταμένης ή συστηματικής επίθεσης κατά αμάχων.

“Ο τεράστιος αριθμός απωλειών μεταξύ των αμάχων στη Γάζα και η εκτεταμένη καταστροφή μη στρατιωτικών αντικειμένων και υποδομών ήταν το αναπόφευκτο αποτέλεσμα μιας στρατηγικής που ακολουθήθηκε με πρόθεση να προκληθεί η μέγιστη δυνατή ζημιά, αγνοώντας τις αρχές της διάκρισης, της αναλογικότητας και των κατάλληλων προφυλάξεων”, ανέφερε η δήλωση του COI.

Ορισμένες φορές, τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τέτοια όργανα του ΟΗΕ έχουν αποτελέσει τη βάση για τη δίωξη εγκλημάτων πολέμου και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Τα ευρήματα της COI βασίζονται σε συνεντεύξεις με θύματα και μάρτυρες, εκατοντάδες υποβολές, δορυφορικές εικόνες, ιατρικές εκθέσεις και επαληθευμένες πληροφορίες ανοικτής πηγής.

Μεταξύ των ευρημάτων της 59σέλιδης έκθεσης για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, η επιτροπή επαλήθευσε τέσσερα περιστατικά μαζικών δολοφονιών σε δημόσια καταφύγια, τα οποία, όπως είπε, υποδηλώνουν ότι οι μαχητές είχαν “μόνιμες επιχειρησιακές οδηγίες”. Εντόπισε επίσης “ένα μοτίβο σεξουαλικής βίας” από τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, αλλά δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναφορές για βιασμούς.

Η εκτενέστερη έκθεση 126 σελίδων για τη Γάζα ανέφερε ότι η χρήση από το Ισραήλ όπλων όπως οι κατευθυνόμενες βόμβες MK84 με μεγάλη καταστροφική ικανότητα σε αστικές περιοχές ήταν ασυμβίβαστη με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο “καθώς δεν μπορούν να κάνουν επαρκή ή ακριβή διάκριση μεταξύ των προβλεπόμενων στρατιωτικών στόχων και των μη στρατιωτικών αντικειμένων”.

Είπε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι άνδρες και αγόρια υπέστησαν το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας της δίωξης λόγω φύλου, αναφέροντας περιπτώσεις όπου τα θύματα αναγκάστηκαν να γδυθούν δημόσια σε κινήσεις που “αποσκοπούσαν στην πρόκληση σοβαρού εξευτελισμού”.

Τα ευρήματα θα συζητηθούν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη την επόμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

 

Πηγή: reuters.com