ΟΗΕ: Οι φτωχές χώρες του κόσμου κόβουν δαπάνες για να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους

ΟΗΕ: Οι φτωχές χώρες του κόσμου κόβουν δαπάνες για να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους
Photo: DALL•E
Ο κόσμος χρειάζεται τρισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα ετησίως για να επιτύχει τους στόχους των δαπανών για το κλίμα.

Πολλές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου αναγκάζονται να περικόψουν άλλες επενδύσεις προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθυντής του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, Αχίμ Στάινερ.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Αμβούργο, ο κ. Στάινερ πρόσθεσε ότι η οικονομική κρίση σημαίνει ότι οι χώρες παγκοσμίως αγωνίζονται να επιτύχουν τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

«Για πολλές, λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, έχουν κυριολεκτικά αποτιμηθεί από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Δεν μπορούν να δανειστούν άλλα χρήματα», δήλωσε ο Στάινερ στη Διάσκεψη του Αμβούργου για τη Βιωσιμότητα, προσθέτοντας ότι πρέπει να μειώσουν άλλες δαπάνες για να αποφύγουν τη χρεοκοπία. «Πρόκειται για μια πολύ ακραία κατάσταση».

Χώρες όπως η Γκάνα, η Σρι Λάνκα και η Ζάμπια έχουν αθετήσει το χρέος τους τα τελευταία χρόνια, ενώ άλλες πασχίζουν να κάνουν πληρωμές μετά τον παγκόσμιο κύκλο αύξησης των επιτοκίων που έστειλε το κόστος δανεισμού υψηλότερα.

Την ίδια στιγμή, ο κόσμος χρειάζεται τρισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα ετησίως για να επιτύχει τους στόχους των δαπανών για το κλίμα. Ο Στάινερ δήλωσε ότι η ενίσχυση της χρηματοδότησης είναι «απολύτως κεντρική» για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης – κάτι που το UNDP παρακολουθεί στενά.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής μας αρχιτεκτονικής και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού μας συστήματος. Εάν δεν το κάνουμε, θα καταρρεύσουμε στην προσπάθειά μας να βρούμε τις απαντήσεις που περιμένουν οι πολίτες μας να βρούμε» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: