ΟΗΕ: Πάνω από 230 εκατ. γυναίκες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων
- 14/06/2024, 19:00
- SHARE
Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα προειδοποίησε την Παρασκευή ότι ο παγκόσμιος αγώνας κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων υπονομεύεται από τις οικογένειες που διασχίζουν τα σύνορα για να υποβάλουν τα κορίτσια στη διαδικασία.
Έκθεση του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα διαπίστωσε ότι ορισμένες οικογένειες σε χώρες όπου η πρακτική αυτή απαγορεύεται, ταξίδευαν σε γειτονικά κράτη ή πιο μακριά όπου ήταν νόμιμη ή όπου δεν εφαρμόζονταν οι νόμοι που την ποινικοποιούσαν.
«Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων αποτελεί μέρος μιας συνέχειας της βίας με βάση το φύλο και δεν έχει καμία θέση σε ένα σύμπαν που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τερκ.
«Πρέπει να εξαλειφθεί σε όλες τις μορφές του και να ξεριζωθούν τα έμφυλα στερεότυπα και οι πατριαρχικές νόρμες που τον εδραιώνουν και τον διαιωνίζουν» συμπλήρωσε.
Η έκθεση αναφέρει ότι ο ακριβής αριθμός των κοριτσιών που έχουν υποβληθεί σε διασυνοριακό ή διακρατικό ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων παραμένει άγνωστος λόγω του παράνομου χαρακτήρα του.
Σύμφωνα με τη UNICEF, περισσότερα από 230 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων, εκ των οποίων περισσότερα από 144 εκατομμύρια στην Αφρική και περισσότερα από 80 εκατομμύρια στην Ασία.
Ο ΟΗΕ έχει εκτιμήσει ότι 4,3 εκατομμύρια κορίτσια κινδυνεύουν να υποβληθούν στην πρακτική αυτή, η οποία δεν παρέχει κανένα όφελος για την υγεία και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως χρόνιες λοιμώξεις.
Η Γκάμπια -όπου κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι το 73% των γυναικών ηλικίας 15 έως 49 ετών έχουν υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων- θα μπορούσε να είναι η πρώτη χώρα που θα άρει την απαγόρευση.
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την έμφυλη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών πουθενά, ούτε για λόγους κουλτούρας ούτε για λόγους παράδοσης», δήλωσε η Λιζ Θρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων απαγορεύεται σε περισσότερες από 70 χώρες, εκ των οποίων τουλάχιστον 35 βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- G7: Σύγκρουση Μελόνι – Μακρόν για το δικαίωμα στην άμβλωση
- Στην Αργεντινή του Μιλέι «το φαγητό είναι πολυτέλεια», με τον πληθωρισμό κοντά στο 300%
Πηγή: reuters.com