ΟΗΕ: Το Ισραήλ σκότωσε μέλος της UNRWA στη Δυτική Όχθη – Πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια

ΟΗΕ: Το Ισραήλ σκότωσε μέλος της UNRWA στη Δυτική Όχθη – Πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια
Residents check the damage inside a flat following an Israeli military raid in the Jenin refugee camp, in the occupied West Bank on September 6, 2024. Israeli forces withdrew from Jenin in the occupied West Bank on September 6 after a deadly 10-day operation, witnesses said, as Hamas blamed Israel for deadlock in Gaza truce talks. (Photo by Wahaj Bani Moufleh / Middle East Images / Middle East Images via AFP) Photo: AFP
Μεταξύ των 10 ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ένα μέλος του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών ήταν μεταξύ των 10 ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσαν την Παρασκευή ο ισραηλινός στρατός και ο ΟΗΕ.

Ο Σουφιάν Τζαμπέρ Αμπέντ Τζαβάντ, ο οποίος εργαζόταν ως εργάτης καθαριότητας στον καταυλισμό Ελ Φαρ’α στη Δυτική Όχθη, «πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στη στέγη του σπιτιού του από ελεύθερο σκοπευτή κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης νωρίς το πρωί της 12ης Σεπτεμβρίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Ο Τζαουάντ δέχθηκε τρεις πυροβολισμούς στο στήθος «ενώ βρισκόταν στην ταράτσα του σπιτιού του πίνοντας καφέ», δήλωσε επίσης στο CNN την Παρασκευή η Τζουλιέτ Τούμα, διευθύντρια επικοινωνίας της υπηρεσίας.

Όμως ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τον Τζαουάντ και τους άλλους που σκοτώθηκαν ότι ήταν «τρομοκράτες».

Ο Τζαουάντ – ο πρώτος υπάλληλος της UNRWA που σκοτώνεται στη Δυτική Όχθη εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια – επιζεί από τη σύζυγο και τα πέντε παιδιά του, σύμφωνα με την UNRWA.

Στη Γάζα, τουλάχιστον 220 υπάλληλοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί σε ανάρτησή του στο Χ την Τετάρτη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας καταδίκασε τη δολοφονία του Τζαουάντ σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, κάνοντας λόγο για «αποτρόπαιο έγκλημα».Οι IDF έχουν εκφράσει και στο παρελθόν τη δυσπιστία τους για ορισμένους υπαλλήλους της UNRWA.

Τον Ιανουάριο, κατηγόρησαν αρκετά μέλη της UNRWA στη Γάζα για άμεση εμπλοκή στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ υπό την ηγεσία της Χαμάς. Μια έρευνα του ΟΗΕ τον Αύγουστο διαπίστωσε ότι εννέα υπάλληλοι της UNRWA «ενδέχεται να έχουν» εμπλακεί στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και δεν εργάζονται πλέον στην υπηρεσία.

Οι υπόλοιποι άνθρωποι που σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επιχείρηση τις τελευταίες 48 ώρες σκοτώθηκαν στις περιοχές Τουλκαρέμ, Νουρ Σαμς και Τούμπας, σύμφωνα με τις IDF.

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, η στρατιωτική πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ, δήλωσαν ότι οι πέντε νεκροί στην Τούμπας ήταν μέλη του τάγματος Τούμπας στη Δυτική Όχθη που «προετοίμαζαν ενέδρες και εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον» των ισραηλινών δυνάμεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnn.com