Οικονομία: Αντίστροφη μέτρηση για επενδυτική βαθμίδα και «παραδοτέα»
- 26/06/2023, 09:56
- SHARE
Με την ισχυρή εντολή που έλαβε από τις κάλπες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εδραιώνεται πλέον η σταθερότητα στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και άρα οι ξένοι επενδυτές και οι διεθνείς οίκοι λαμβάνουν ένα καθαρό μήνυμα ενόψει της αναβάθμισης της χώρας.
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο σημαντικό ορόσημο για τη νέα κυβέρνηση καθώς ο νέος κύκλος αξιολογήσεων ανοίγει με την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και τη Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου. Στις 20 Οκτωβρίου ακολουθεί η Standard & Poor’s και στις 2 Δεκεμβρίου η Fitch. Επιπλέον, οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την προώθηση μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας για επενδυτικά χαρτοφυλάκια μακροπρόθεσμου ορίζοντα θα βρεθούν ψηλά στην πολιτική ατζέντα.
Μεταρρυθμίσεις για αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης αποτελούν θέματα πρώτης γραμμής για την προσέλκυση αυτού του προφίλ επενδυτών.
Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης τίθεται υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που προοιωνίζονται οι αναθεωρημένοι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Εξάλλου, με στόχο τη βιωσιμότητα του χρέους υπάρχει δέσμευση από την προηγούμενη κυβέρνηση για επίτευξη πλεονασμάτων πάνω από 2% από το 2024, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημοσιονομικά περιθώρια προκειμένου να προωθηθούν μέτρα στήριξης των εισοδημάτων των πολιτών και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και ακριβού δανεισμού.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 400 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ μια νέα αύξηση κατά τον επόμενο μήνα είναι σχεδόν βέβαιη, χωρίς να αποκλείονται άλλες κινήσεις από το φθινόπωρο.
Επιπλέον, μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει διάλογος με επιχειρηματικούς φορείς τόσο της βιομηχανίας όσο και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να χαραχθεί πορεία βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.
Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, και μάλιστα με εντατικότερους ρυθμούς απ’ ότι στο παρελθόν, αποτελεί την προϋπόθεση για την έμπρακτη αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Λουκία Σαράντη. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας του IMD, που έδειξε διολίσθηση της ανταγωνιστικής θέσης της Ελλάδας για το 2023 κατά δύο θέσεις σε σχέση με την περσινή κατάταξη, σημειώνει ορισμένα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα. Ανάμεσα τους είναι ο πληθωρισμός, το δημογραφικό πρόβλημα, η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, η ενίσχυση της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας, το υψηλό κόστος ενέργειας, η υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας που αφορά την επιχειρηματικότητα.
Κεφαλαιώδους σημασίας για την κυβέρνηση στη νέα της θητεία της είναι επίσης η ομαλή ροή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εξαμηνιαία έκθεσή της έχει θέσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις προτρέποντας την κυβέρνηση σε παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν την έλευση άνω των 6,8 δισ. ευρώ σε τέσσερις δόσεις και επιπλέον 3,6 δισ. ευρώ μέσω συμβασιοποίησης δανείων.
Στα παραδοτέα για την περίοδο 2023 – 2024 περιλαμβάνονται:
-Ολοκλήρωση ανακαινίσεων τουλάχιστον 8.000 κτιρίων κατοικιών για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης και έγκριση τουλάχιστον 9.700 εταιρειών για ανακαινίσεις ενεργειακής απόδοσης.
-Έναρξη έργων για την προώθηση της ανθεκτικότητας και της περιβαλλοντικής προστασίας του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, των εναέριων δικτύων σε δασικές περιοχές και της αύξησης της χωρητικότητας των υποσταθμών υψηλής και μέσης τάσης.
-Εφαρμογή οργανωτικής μεταρρύθμισης στον σιδηροδρομικό τομέα και πλήρης λειτουργία του νέου Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) και του διαχειριστή κατασκευής του (ΕΡΓΟΣΕ) και πλήρης ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Συστήματος Διαχείρισης Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (ERTMS) στο βασικό σιδηροδρομικό δίκτυο.
-Ολοκλήρωση ψηφιοποίησης τουλάχιστον 30% των συνολικών αρχείων και στα 9 υποέργα της δημόσιας διοίκησης.
-Υιοθέτηση πρωτογενούς νομοθεσίας για τη θέσπιση του συστήματος επιβράβευσης στη δημόσια διοίκηση.
-Θέσπιση νομοθεσίας που προβλέπει επαγγελματικές ροές εργασίας για το προσωπικό που ασχολείται με τις δημόσιες συμβάσεις.
-Απλοποίηση και κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και δρομολόγηση πλατφόρμας πληροφορικής για την πλήρη αυτοματοποίηση των επιστροφών ΦΠΑ.
-Εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης
-Εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση του τομέα της δημόσιας υγείας
-Ολοκλήρωση προγραμμάτων ψηφιακής και πράσινης αναβάθμισης δεξιοτήτων για σχεδόν 150.000 άτομα.
-Προώθηση της αποϊδρυματοποίησης των παιδιών, ιδίως μέσω της τοποθέτησης ανηλίκων με σοβαρή αναπηρία ή/και ψυχικές διαταραχές στη φροντίδα επαγγελματιών ανάδοχων φροντιστών και της τοποθέτησης των εφήβων σε διαμερίσματα ημι-ανεξάρτητης διαβίωσης.
-Υπογραφή δανειακών συμβάσεων συνολικού ύψους 5,9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δανειακής διευκόλυνσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: