Οικονομία: Δημοσιονομικός «κόφτης» στις παροχές – Μήνυμα Βρυξελλών

Οικονομία: Δημοσιονομικός «κόφτης» στις παροχές – Μήνυμα Βρυξελλών
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το μικρό καλάθι της ΔΕΘ και οι ελληνικές προτάσεις στο Eurogroup για κοινές δράσεις και στρατηγικές επενδύσεις.

Ενόψει των νέων δημοσιονομικών κανόνων που θα τεθούν σε ισχύ από το 2025, μετά από μια περίοδο δημοσιονομικής χαλάρωσης, τα περιθώρια στενεύουν για τις δαπάνες καθώς προτεραιοποιούνται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα και μείωση του χρέους, σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των συνόδων Eurogroup και Ecofin τις τελευταίες ημέρες.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, προετοιμάζει νέο τετραετές πλάνο 2025-2028 μέχρι τον Σεπτέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη όριο ελλείμματος στο 1,5% του ΑΕΠ από 0,8% που προβλέπεται φέτος και μείωση χρέους στο 145,3% στο τέλος του 2025 από 153% που προβλέπεται φέτος. Επίσης, η αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών συναντά το όριο του 3% για το 2025 και ο προϋπολογισμός θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ.

Λιτότητα 4αετίας και μικρό καλάθι στη ΔΕΘ

Με αυτά τα δεδομένα το καλάθι της ΔΕΘ θα είναι περιορισμένο και επιβεβαιώνεται από το σχετικό μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνέντευξή του στο Σκάϊ, όταν είπε ότι θα απογοητεύσει όσους περιμένουν πακέτο παροχών. Τα μέτρα που απαιτούνται σε έκτακτες περιστάσεις θα πρέπει να «ζυγίζονται» υπό τα νέα σταθμά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για παράδειγμα η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων για το 2023 δημιουργεί έσοδα, περίπου 300 εκατ. ευρώ, τα οποία αξιοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για την κάλυψη του επιδόματος προσωπικής διαφοράς συνταξιούχων που δεν δικαιούνται αύξησης. Το ίδιο μοντέλο επιχειρείται στην τρέχουσα συγκυρία που απειλείται αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και αναζητούνται έκτακτα μέτρα. Το ίδιο θα γίνεται και στο μέλλον, με τον σχεδιασμό μέτρων για τη διαχείριση έκτακτων αναγκών που δεν θα υπονομεύουν την δημοσιονομική σταθερότητα που επιβάλλουν οι νέοι κανόνες.

Στο ίδιο πλαίσιο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία τα αυστηρά δημοσιονομικά περιθώρια έχοντας προϋπολογίσει για το 2025 μέτρα συνολικού κόστους 870 εκατ. ευρώ όπως η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, η μείωση του τέλους επιτηδεύματος, η μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους αγρότες, η αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για τους φοιτητές, η αύξηση των συντάξεων και η αναστολή ΦΠΑ στις υποδομές.

Εξάλλου, σύμφωνα με το μήνυμα του Eurogroup, με το οποίο συμφώνησε η ελληνική πλευρά, οι υπουργοί συμφώνησαν ότι μια σταδιακή και διαρκής δημοσιονομική εξυγίανση στη ζώνη του ευρώ εξακολουθεί να είναι απαραίτητη, δεδομένης της ανάγκης να μειωθούν τα υψηλά επίπεδα του ελλείμματος και του χρέους. Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα συμφωνεί με το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης σημειώνοντας ότι κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη άσκησης μιας σοβαρής δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να αποφευχθεί υπερβάλλουσα προσαρμογή η οποία εν τέλει θα βλάψει την οικονομία. Εστίασε ειδικότερα στις επενδύσεις που χρειάζεται η Ευρώπη και πρότεινε κοινές δράσεις σε θέματα όπως η ακρίβεια.

Σύμφωνα με την παρέμβαση του Έλληνα υπουργού κρίνεται σκόπιμη μεταξύ άλλων η προώθηση της ενοποίησης των κεφαλαιαγορών, παράλληλα με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Πρότεινε επίσης ευρωπαϊκή πολιτική δημοσίων κοινών προμηθειών, ενίσχυση χρηματοδότησης σε τομείς στρατηγικού ενδιαφέροντος και επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: