Οικονομία: «Διορθωτικές» παρεμβάσεις για την τσέπη του πολίτη

Οικονομία: «Διορθωτικές» παρεμβάσεις για την τσέπη του πολίτη
Photo: pixabay.com
Οι προτεραιότητες μετά την αποκωδικοποίηση του μηνύματος των ευρωεκλογών.

Ενίσχυση του ανταγωνισμού, μείωση φόρων και παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους στέγασης φέρεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος της τετραετίας λαμβάνοντας υπόψη το μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών για την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών.

Ενδεικτικές ήταν οι αναφορές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνέντευξή του στον Alpha, όπου μεταξύ άλλων προανήγγειλε πρωτοβουλίες για την τόνωση του ανταγωνισμού σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες και οι τράπεζες, με στόχο να μειωθούν τα κόστη για τους καταναλωτές. Εξάλλου, οι υψηλές χρεώσεις, ειδικά από τις τράπεζες, έχουν βρεθεί ψηλά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ σχεδιάζονται παρεμβάσεις για τις χαμηλής αξίας συναλλαγές. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την δίκαιη τιμολόγηση αγαθών και υπηρεσιών από τις πολυεθνικές στις διάφορες χώρες της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης παρεμβάσεις στο θέμα της στέγασης, με επίκεντρο την βραχυχρόνια μίσθωση για να απελευθερωθούν περισσότερα σπίτια για ενοικίαση και το πρόγραμμα “Σπίτι μου” με διπλασιασμό των πόρων σε 2 δισ. ευρώ, από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για την επιδότηση στεγαστικών δανείων, ώστε να ωφεληθούν περισσότερα νοικοκυριά και άλλοι δικαιούχοι.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη προωθείται μείωση της γραφειοκρατίας, αναθεώρηση επιδοματικής πολιτικής ώστε να είναι πιο στοχευμένη και αποτελεσματική, βελτίωση της λειτουργίας του ΑΣΕΠ αλλά και παρεμβάσεις στις υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας. Προτεραιότητα είναι και οι υποδομές ενώ έμφαση θα δοθεί στην περαιτέρω μείωση των φορολογικών βαρών, με εστίαση κυρίως στις ασφαλιστικές εισφορές καθώς δεν προβλέπεται μείωση ΦΠΑ για δημοσιονομικούς λόγους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κάθε περίπτωση η προσέλκυση επενδύσεων και η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης είναι προαπαιτούμενα. Εξάλλου, μετά το μήνυμα των ευρωεκλογών, σύμφωνα με τον σχολιασμό του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη στον Σκαϊ, είναι ψευδοδίλημμα να συζητάμε αν πρέπει να πάμε αριστερά ή δεξιά και το βασικό ζήτημα είναι να είμαστε αποτελεσματικοί, σοβαροί, μετρημένοι, με την αναγκαία ενσυναίσθηση και ταπεινότητα. Εστίασε στο θέμα της αποτελεσματικότητας στα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη και παραλλήλισε την πορεία της ΝΔ με ποδήλατο σε ανηφορικό δρόμο, που πρέπει να συνεχίσει να ποδηλατεί. “Τα ποδήλατα που δεν ποδηλατούν, πέφτουν. Ο φόβος είναι κακός σύμβουλος, όπως και η αλαζονεία. Πρέπει να τα αποφύγουμε και να προχωρήσουμε μπροστά”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: