Οικονομία: Φόρος εισοδήματος και τουρισμός τονώνουν τα έσοδα

Οικονομία: Φόρος εισοδήματος και τουρισμός τονώνουν τα έσοδα
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει τον Ιάκωβο, άνεργο 41 χρονών, να βρίσκεται στο δικαστικό τμήμα της εφορίας Χολαργού για να ρυθμίσει τα χρέη του, Χολαργός , Παρασκευή 24 Απριλίου 2015. Πρόσφατα η εφορία του έστειλε σημείωμα προειδοποιώντας τον ότι θα προβεί σε κατάσχεση της περιουσίας του. «Όταν ζούσε η μητέρα μου τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά» συνηθίζει να λέει. «Είχαμε τη σύνταξή της, μπορούσαμε να πληρώνουμε τους λογαριασμούς, έβρισκα ένα ζεστό μαγειρεμένο φαγητό». «Είναι πολύ άσχημο πράγμα να μην έχεις κανέναν στον κόσμο, αν κάποιος πριν από τρία χρόνια μου έλεγε πως θα μαζεύω κουτάκια αλουμινίου για να ζήσω, δε θα μπορούσα να τον πιστέψω, θα τον περνούσα για τρελό», Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα μηνύματα από τις δύο πηγές και το debate για το ρεκόρ εσόδων - Στα 32,4 δισ. ευρώ ο στόχος για τα έσοδα του προϋπολογισμού στο β' εξάμηνο.

Σημαντικά δεδομένα αναμένεται να προκύψουν στο επόμενο διάστημα, των 2-3 μηνών, τα οποία θα κρίνουν το δημοσιονομικό περιθώριο βάσει του οποίου η νέα κυβέρνηση θα σχεδιάσει μέτρα στήριξης των εισοδημάτων κόντρα στην ακρίβεια και τον όγκο των υποχρεώσεων.

Τα έσοδα από τουρισμό και φόρους θα είναι καθοριστικά για την συνέχεια της τάσης υπέρβασης των δημοσιονομικών στόχων ενώ μέχρι το φθινόπωρο θα είναι debate αν θα έχουμε ρεκόρ επιδόσεων και στους δύο τομείς εισροών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με βάση τις προβλέψεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), με την επιφύλαξη ομαλής εξέλιξης της σεζόν, το 2023 θα είναι μια καλύτερη χρονιά από το 2022 για τον τουρισμό που αναμένεται να εισφέρει στην οικονομία πάνω από 18,2 δισ. ευρώ. Ο πήχης μπαίνει πάνω από τα έσοδα ρεκόρ του 2019, κάτι που είχε συμβεί και πέρυσι. Με βάση τα επίσημα στοιχεία οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2022 ανήλθαν σε 17,6 δισ. ευρώ ενώ επισκέφτηκαν τη χώρα πάνω από 27,8 εκατ. τουρίστες. Τα έσοδα έχουν διακυμάνσεις και με τον επίμονο πληθωρισμό να επηρεάζει τη συμπεριφορά παραδοσιακών πελατών της τουριστικής αγοράς, ειδικά ταξιδιωτών από την Ευρώπη, επιχειρηματίες και κλαδικοί φορείς εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την πορεία των εσόδων καθώς κορυφώνεται η σεζόν τους προσεχείς μήνες. Εξάλλου, ενώ παρατηρείται μια σχετική κάμψη των αφίξεων σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, γεγονός που αποδίδεται και στην διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα, αυξάνονται οι αφίξεις στη Ρόδο και άλλα νησιά.

Πιο ασφαλείς είναι προς το παρόν οι προβλέψεις για τα έσοδα από φόρους. Υπενθυμίζεται ότι στο πεντάμηνο του 2023 καταγράφηκε υπέρβαση άνω των 2 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού, ως αποτέλεσμα της έντασης της ακρίβειας, κυρίως στα τρόφιμα, που πριμοδοτούν τα δημόσια έσοδα με τους έμμεσους φόρους.

Ειδικότερα, τα έσοδα από φόρους άγγιξαν τα 23 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2 εκατ. ευρώ ή 9,6% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού του 2023. Σημειώνεται ότι περίπου 470 εκατ. ευρώ προέκυψαν από τέλη κυκλοφορίας μετά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023. Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης έχει να κάνει με την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις αλλά και την καλύτερη απόδοση του ΦΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο προσεχές διάστημα τα έσοδα θα ενισχύσουν οι καταβολές για την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων και την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Με βάση τους στόχους του προϋπολογισμού τα έσοδα του προϋπολογισμού υπολογίζονται σε 6,36 δισ. ευρώ μόνο για τον Ιούλιο ενώ στο σύνολο του β’ εξαμήνου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 32,4 δισ. ευρώ.

Εντωμεταξύ, κρίσιμη παράμετρος είναι και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, θέμα που στοχεύει να αντιμετωπίσει και η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η αναβάθμιση 400.000 ταμειακών μηχανών. Με βάση το χρονοδιάγραμμα η μετάβαση θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Ιουνίου για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και μέχρι τέλος Ιουλίου για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 100.000 ευρώ. Ταυτόχρονα προβλέπεται η απόσυρση περίπου 140.000 φορολογικών μηχανισμών μέχρι τον Οκτώβριο προκειμένου να υπάρχει άμεσος έλεγχος και αναφορές στην ΑΑΔΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: