Οικονομία: Η κλιμάκωση των θετικών αξιολογήσεων μέχρι την επενδυτική βαθμίδα
- 24/05/2023, 10:13
- SHARE
Ο εκλογικός χρόνος δεν αναστέλλει μια σειρά από προγραμματισμένες αναφορές για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, με τις εκθέσεις της Κομισιόν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εαρινού εξαμήνου και τις αξιολογήσεις διεθνών οίκων να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Η χώρα λαμβάνει εύσημα για την ανάπτυξη της οικονομίας, που τρέχει με υπερδιπλάσιο ρυθμό από τον μ.ο. της ΕΕ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβλέπει στις εαρινές της εκτιμήσεις αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% φέτος από 1,2% που προέβλεπε στις χειμερινές της προβλέψεις, παράλληλα με πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ και περαιτέρω μείωση του χρέους κατά 16,4% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2024. Τροφοδότης της ανάπτυξης σύμφωνα με την ΕΕ είναι το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που δίνει ώθηση στις επενδύσεις. Έτσι αντισταθμίζεται το αποτύπωμα στην ανάπτυξη της μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης στο 1,6% από 7,8% πέρυσι.
Θετικά αξιολογούνται επίσης η βιωσιμότητα του χρέους, τα μέτρα για τα κόκκινα δάνεια και οι μεταρρυθμίσεις, παρά τις παρατηρήσεις για επί μέρους τομείς.
Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Αύγουστο η Ελλάδα έχει βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας λαμβάνοντας την τελευταία δόση των 748 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του χρέους. Η χώρα μπήκε σε αυτό το καθεστώς από το 2018, όταν βγήκε από το μνημόνιο. Πλέον βρίσκεται σε καθεστώς απλής εποπτείας, που ισχύει για όσες χώρες μπήκαν σε μνημόνια και σε προγράμματα ενίσχυσης κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθεστώς που θα διατηρηθεί μέχρι την εξόφληση του 75% των δανείων που λήφθηκαν την περίοδο της κρίσης χρέους.
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου η Κομισιόν απευθύνει επίσης στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα μέλος μια δέσμη ειδικών συστάσεων. Οι συστάσεις εστιάζουν σε όσα μπορούν ρεαλιστικά να επιτευχθούν μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες και προσαρμόζουν σε εθνικό επίπεδο τις προτεραιότητες που έχουν καθοριστεί σε επίπεδο ΕΕ και για τη ζώνη του ευρώ, με επίκεντρο τη βιωσιμότητα του χρέους και την πορεία της οικονομίας σε σχέση με το εξωτερικό ισοζύγιο, την ανεργία και τα κόκκινα δάνεια. Είναι μια δέσμη συστάσεων ενόψει της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Οι συστάσεις εξετάζονται από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Συμβουλίου, γίνονται δεκτές από τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου και εγκρίνονται επίσημα από τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών μελών τον Ιούλιο.
Μετά την αποστολή στις Βρυξέλλες του αναθεωρημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2024-2027 έπεται στις αρχές Ιουνίου, η πρώτη εκτίμηση για την ανάπτυξη του α’ τριμήνου του 2023.
Επίσης, στο επίκεντρο θα βρεθεί στις 9 Ιουνίου η έκθεση αξιολόγησης του οίκου Fitch, με τα προγνωστικά να μιλούν για αναβάθμιση των προοπτικών από σταθερές σε θετικές διατηρώντας βαθμίδα ΒΒ+, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Με τον δεύτερο γύρο των εκλογών να έχει προσδιοριστεί για τις 25 Ιουνίου εκτιμάται ότι το πιο πιθανό σενάριο για την αναβάθμιση αφορά τον χρόνο μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι στις 4 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη η νέα αξιολόγηση από τον οίκο Scope, όπου είναι πιθανό να ανοίξει ο κύκλος αξιολογήσεων που θα οδηγήσουν τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα. Στις 8 Σεπτεμβρίου ανακοινώνει την αξιολόγησή της η DBRS και στις 15 Σεπτεμβρίου η Moody’s ενώ 20 Οκτωβρίου ακολουθεί η Standard & Poor’s και 2 Δεκεμβρίου έπεται η δεύτερη αξιολόγηση της Fitch.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: