Οικονομία: Με ειδικό βάρος η επίσκεψη Ντόναχιου στην Αθήνα
- 16/04/2025, 09:13
- SHARE

Εν μέσω διαπραγματεύσεων ΕΕ και ΗΠΑ για τους τελωνειακούς δασμούς και ενόψει και της έναρξης των διαπραγματεύσεων για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, με τις αμυντικές δαπάνες στο επίκεντρο, αποκτά ειδικό βάρος η σημερινή επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.
Ο πρόεδρος του Eurogroup έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και αργότερα, το μεσημέρι, θα επισκεφθεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, με τον οποίο θα προβούν σε κοινές ανακοινώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πιερρακάκης είχε συνάντηση με τον κ. Ντόναχιου και στη Βαρσοβία, στο περιθώριο των πρόσφατων συνεδριάσεων Eurogroup και Ecofin. Σχετικά με τους δασμούς ο Έλληνας υπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη θέση της χώρας που είχε εκφράσει και τότε, ότι ως μέλος της ΕΕ, υποστηρίζει το ελεύθερο εμπόριο με σταθερούς και προβλέψιμους κανόνες και επίσης ότι εν μέσω ρευστής διεθνούς συγκυρίας είναι επιτακτικό να αναζητηθούν νέες αγορές για τα ευρωπαϊκά προϊόντα και να επιδιωχθούν συμφωνίες με διεθνείς εμπορικούς εταίρους, όπως η Ινδία.
Επίσης, τον περασμένο μήνα είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών με ανταλλαγή απόψεων για τις μακροοικονομικές προοπτικές και τις διεθνείς προκλήσεις με έμφαση στις οικονομικές επιδόσεις της Ευρωζώνης, στη χρηματοδότηση των αυξημένων αναγκών για την άμυνα, καθώς και στην προώθηση των ψηφιακών πτυχών της νομισματικής πολιτικής. Ο κ. Πιερρακάκης, ως νέος υπουργός Οικονομίας, αναφέρθηκε ειδικότερα στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s και τόνισε ότι η Ελλάδα θα τηρεί στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της για τα πλεονάσματα, τη μείωση του χρέους και τις πρωτογενείς δαπάνες.
Στο ίδιο μοτίβο, σήμερα θα βρεθούν στο επίκεντρο οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, η υπεραπόδοση στο πλαίσιο της ΕΕ και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί κόντρα στις προκλήσεις.
Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί επίσημη επίσκεψη του επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας στην Κύπρο, η οποία θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026, για δεύτερη φορά από την ένταξή της στην ΕΕ.
Όπως τόνισε ο κ. Ντόναχιου, η συνεχής εστίαση στην ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, η συνέχιση της εργασίας για την παράδοση του ψηφιακού ευρώ και στη συνέχεια η συνεχής εστίαση στους προϋπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι όλα πολύ σημαντικά έργα που θα συνεχιστούν ή θα ολοκληρωθούν υπό την κυπριακή Προεδρία.
Εντωμεταξύ, εύσημα αναμένεται να δώσει ο κ. Ντόναχιου και στο οικονομικό επιτελείο της Ελλάδας ενώ στη συζήτηση με τον κ. Πιερρακάκη θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη δυναμική ανάπτυξης της οικονομίας που επιβεβαιώνεται από τις επιδόσεις στους πρώτους μήνες του 2025. Παρά τις προκλήσεις, η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη δημοσιονομική σταθερότητα και επιτυγχάνει τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, μείωση του χρέους και προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που αρχίζει η φάση έναρξης των διαπραγματεύσεων για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, με τις αμυντικές δαπάνες στο επίκεντρο, θέμα στο οποίο η Ελλάδα έχει διεκδικήσει να μην συνυπολογίζεται η αύξηση των αμυντικών δαπανών στο όριο δαπανών που θέτει το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Εντωμεταξύ, η επικείμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ είναι και ένας από τους λόγους που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα ευρωβουλευτές της ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σε συνέντευξη τύπου οι ευρωβουλευτές Ζίγκφριντ Μουρεσάν της Ρουμανίας και Κάρλο Ρέσλερ της Κροατίας, μίλησαν για την ικανοποιητική πορεία εκτέλεσης του Ταμείου Ανάκαμψης ενόψει και της 6ης δόσης ύψους 4,9 δισ. ευρώ που θα κατατεθεί στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.
Σημειώνεται ότι από τα 36 δισ. ευρώ που είναι το συνολικό πρόγραμμα η Ελλάδα έχει λάβει ήδη 18,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 51% του συνολικού προϋπολογισμού και αν προστεθούν τα κονδύλια που συνδέονται με το επόμενο αίτημα πληρωμής οι συνολικές εισροές θα φτάσουν σε 21,3 δισ. ευρώ και το ποσοστό εκταμιεύσεων θα ξεπεράσει το 59% του προϋπολογισμού επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις της κατάταξης των χωρών της ΕΕ με την μεγαλύτερη πρόοδο υλοποίησης του προγράμματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
- Ε. Στυλιανού, Β. Πετίνης στο BM: Το διεθνές αποτύπωμα της RSM Greece και τα σχέδιά τους για το μέλλον
- Γρηγόρης Σκλήκας στο Business Monitor: «Τα ΕΛΤΑ αποκτούν ρόλο-κλειδί στη νέα εποχή των logistics»
- Χρήστος Χαρπαντίδης στο BM: Για την PMI η Ευρώπη είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος
- Business Monitor: Δείτε το αφιέρωμα στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών!