Οικονομία: Με τα υπερπλεονάσματα οι πληρωμές στα «έκτακτα»

Οικονομία: Με τα υπερπλεονάσματα οι πληρωμές στα «έκτακτα»
(Ξένη Δημοσίευση) Έγγραφα πριν την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου Αθήνα , Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020 . Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συνεδρίασε το υπουργικό Συμβούλιο με Θέματα της συνεδρίασης : Παρουσίαση νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία (Υπουργείο Υγείας) νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τροποποιήσεις Κώδικα Ιθαγένειας, Ρυθμίσεις για το ανθρώπινο δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης» νομοσχεδίου Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των θαλάσσιων ενδομεταφορών νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για οργανωτικά και λειτουργικά θέματα του νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού για τον καταδυτικό τουρισμό , Συγκρότηση Κυβερνητικής Επιτροπής για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή , Εφαρμογή νόμου για το επιτελικό κράτος, νέα νομοπαρασκευαστική διαδικασία , Εθνικού Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής και σχεδίου , Ενημέρωση για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση του Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από το υπερπλεόνασμα του 2023 το επίδομα Πάσχα και το αγροτικό πακέτο. Εντείνονται οι πιέσεις της ΑΑΔΕ για φοροδιαφυγή και αύξηση εσόδων.

Σε φορολογική συμμόρφωση και -κατά συνέπεια- περισσότερα έσοδα προσβλέπει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να συνεχιστεί η υπεραπόδοση του 2023 και να καλυφθούν έκτακτες παροχές, όπως το επίδομα Πάσχα στους πιο ευάλωτους, για το οποίο καλλιεργούνται προσδοκίες αλλά και τα αιτήματα των αγροτών, που τίθενται σήμερα σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ, φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών αλλά και από τον φόρο εισοδήματος είναι κρίσιμη, όπως και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Είναι ενδεικτικό ότι προωθούνται με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS, έρχεται τροπολογία για κυρώσεις στους παραβάτες ενώ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μέσω μηνύματός του στο tiktok προανήγγειλλε την λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου του τύπου 1555 του e-ΕΦΚΑ και εφαρμογή για κινητά, προς ενημέρωση των φορολογουμένων. Θα διαθέτει φορολογικό ημερολόγιο και μια σειρά από άλλες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ενώ επιπλέον προχωρά η προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και η εν γένει αυτοματοποίηση της υποβολής τους και δημιουργούνται τοπικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός έχει αναφέρει ότι με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υπέρβαση των στόχων σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού θα επιστρέψει επιπλέον αξία στην κοινωνία. Σημειώνεται επίσης ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί για παροχές πάνω από 210 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν εφημερίες γιατρών και αύξηση του επιδόματος γέννησης.

Οι τρέχουσες έκτακτες ανάγκες, όπως το επίδομα στους πιο ευάλωτους ενόψει Πάσχα και η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος θα καλυφθούν εν πολλοίς από την υπεραπόδοση του περασμένου έτους. Με την αύξηση των φορολογικών εσόδων, όπως φαίνεται να καταγράφεται το πρώτο δίμηνο του έτους αλλά και στο προσεχές διάστημα, θα δημιουργηθεί ικανός δημοσιονομικός χώρος για να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες μέχρι το τέλος της χρονιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προς αυτή την κατεύθυνση αυξάνεται η πίεση στις επιχειρήσεις για διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS. Ήδη η ΑΑΔΕ άρχισε να στέλνει e-mails ξεκινώντας την Παρασκευή με τις πρώτες 15.000 επιχειρήσεις που διαθέτουν ταμειακή μηχανή και οι πάροχοι τους έχουν αναβαθμίσει τα POS τους. Oι επιχειρήσεις καλούνται σε συμμόρφωση μέχρι την 29η Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία. Τα μηνύματα αναρτώνται και στους λογαριασμούς της κάθε επιχείρησης στο myAADE, στο πεδίο “Τα Μηνύματά Μου”. Καθημερινά αποστέλλονται αντίστοιχα e-mails και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, για τις οποίες οι πάροχοι POS και οι κατασκευαστές ταμειακών μηχανών θα ενημερώνουν την ΑΑΔΕ ότι η διασύνδεσή τους είναι έτοιμη να προχωρήσει.

Υπενθυμίζεται πως το έργο της διασύνδεσης απαιτεί πολλά στάδια προεργασίας και συνεργασίας και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, έχει ήδη υλοποιήσει το σύνολο των νομοθετικών και διοικητικών δράσεων που απαιτούνταν προκειμένου να καταστεί εφικτή αυτή η μεταρρύθμιση που αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου και της ΑΑΔΕ συνεργάζονται καθημερινά με στελέχη της αγοράς τερματικών μηχανημάτων και ταμειακών μηχανών προκειμένου να επιταχυνθεί η αναβάθμιση των 400.000 ταμειακών μηχανών και των αντίστοιχων POS, καθώς και η διασύνδεσή τους.

Επιπλέον, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών τροπολογία που θα προβλέπει την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσες εταιρείες διάθεσης τερματικών POS και ταμειακών μηχανών δεν προχωρήσουν εγκαίρως στην αναβάθμιση των λογισμικών τους με στόχο την εντός των χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωση της διασύνδεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: